luni, 16 decembrie 2013

Tort curcubeu - rainbow cake

Daca ar fi sa descriu pe scurt acest tort, as spune doar atat : o explozie de culori! A fost tortul pe care si l-a dorit nazdravanul meu de ziua lui, s-a rugat de mine vreo doua saptamani, explicandu-mi ca trebuie sa aiba curcubeu peste tot, sa fie facut din curcubeu, sa aiba gust de curcubeu... Daca ar fi fost dupa mine, l-as fi lasat alb, pentru un effect WOOOW la taiere. Dar nici colorat nu cred ca arata rau :)
Si cel mai important : nazdravanului meu i-a placut la nebunie. Si nu numai lui, ci si invitatilor de acasa precum si celor de la gradinita. Ma invidiati? Stiti ce dragut e sa coci 12 blaturi si sa imbraci in bomboane doua torturi? Pe un ton mai serios, nu e atat de nasol, mai ales ca m-a ajutat si el, explicandu-mi in ce ordine trebuie asezate culorile, separand bomboanele pe culori si gustand ingredientele pana cand i-am interzis sa se mai atinga de bomboanele albastre ( nu erau decat in pungile de Skittles mov..).
Haideti mai bine sa trecem la reteta propriu zisa ca ne apuca noaptea povestind...
 
Tort curcubeu - rainbow cake
Dar mai inainte iata sectiunea ! Asa-i ca e minunata?

Tort curcubeu - rainbow cake
Ingrediente :
 
1. pentru 6 blaturi de tort de 20 cm :
  • 4 oua
  • 300 g zahar
  • 300 ml ulei
  • 300 ml lapte
  • 30 linguri de faina ( aproximativ 500 grame)
  • 2 plicuri praf de copt
  • putintica sare
  • colorant pentru fiecare culoare din curcubeu. Eu am folosit din cel pudra, achizitionat de la www.pastaidevanilie.ro (nu fac reclama in mod expres, eu sunt foarte multumita de el)
2. pentru crema si ornat
  • 500 g mascarpone
  • 300 g unt la temperature camerei
  • 200 g zahar pudra
  • 1 lingurita de scortisoara
si pentru ornat : 200 ml frisca ( care se amesteca cu un sfert din crema de tort) + bomboane colorate ( am folosit 2 pungi mari de skittles mov, una rosie si una verde DAR mi-au ramas multe bomboane... mai putin cele albastre si portocalii)
 
Pentru inceput am preincalzit cuptorul la 180 grade. Apoi am pregatit doua forme de tort de 20 cm, carora le-am tapetat fundul cu hartie de copt.

Tort curcubeu - rainbow cake
In 6 castronele potrivite ca marime, punem cate o lingura de lapte. Dizolvam cate un varf de lingurita de colorant in fiecare castronel.
Am separat albusul de galbenusuri. Galbenusul l-am batut cu mixerul cu un varf de sare si jumatate din cantitatea de zahar - pana cand s-a deschis la culoare. Am adaugat apoi uleiul, laptele ramas, praful de copt si faina alternativ. Omogenizam bine compozitia.
 
Albusul se bate spuma cu restul de zahar. Se amesteca cu compozitia de galbenus amestecand usor.
Aluatul rezultat se imparte in mod egal intre cele 6 castronele ( eu am pus cate cu lingura in fiecare , pe rand, pana am terminat aluatul). Amestecam pana la incorporarea colorantului in fiecare recipient.
 
Eu am avut doua forme identice de 20 de cm, astfel ca timpul de coacere s-a redus simtitor.
Fiecare castronel de aluat se coace, pe rand, in forme de tort de 20 cm. Nivelati bine aluatul inainte de a-l introduce in cuptor. Pentru asta eu lovesc usor peretii lateral si scutur ( nu cu forta) forma ca sa se aseze mai bine.
Blaturile se coc la 180 grade circa 12-15 minute, pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini si o scobitoare introdusa in blat iese curata.
 
Dupa coacere, blaturile se scot din forma si se lasa la racit, preferabil pe un gratar metalic. Inainte de asamblare se inlatura cu un cutit toate partile arse!!!!!!!
 
Crema este foarte simplu de facut, insa trebuie sa respecte cateva principia de baza : untul si branza mascarpone vor fi la temperatura camerei. Daca untul sau branza au lichid, acesta se va scurge inainte de prepararea cremei. Daca totusi crema s-a taiat ( eu am patit-o doar o singura data) turnati circa 50 ml frisca si mixati al viteza mare.
Pentru crema bateti 200 g unt ( nu tot untul din reteta ci doar 1 pachet!!!! ) cu zaharul pudra si apoi adaugati crema mascarpone si scortisoara. Si asta e tot.
 
Folositi circa 3/4 din crema pentru a umple trtul, pastrati 1/4 pentru decorarea finala.
 
Tortul se asambleaza pornind de la baza, cu culoarea mov. Ordinea este: mov - albastru - verde - galben - portocaliu - rosu. Intre blaturi intindeti in mod egal crema de mascarpone cu scortisoara.
 
Restul de crema il mixati cu untul ramas.
Separat, bateti frisca si apoi adaugati cu lingura in frisca crema de mascarpone si unt, mixand in continuare. Imbracati generos tortul cu aceasta compozitie si apoi nivelati.
Lasati la rece circa 30 minute- 1 ora ca sa se intareasca putin crema si apoi ornate. Eu l-am vut in doua variante , dar, sincer, cred ca cel mai de efect este simplu, neornat. Surpriza va fi maxima  pentru cei care nu stiu ce se ascunde in interiorul lui!

In final, iata ce a iesit:
Vedeta nr 1 , tortul de acasa :
Tort curcubeu - rainbow cake
Si vedeta nr 2, torul de la gradinita :

Tort curcubeu - rainbow cake
 
 
 Si nu in ultimul rand, expresia de incantare de pe fata nazdravanului meu. Soune mai mult decat 1000 de cuvinte !

Tort curcubeu - rainbow cake
 

31 comentarii :

Maria spunea...

Ti-a iesit un tort original foarte frumos si cel mai important este ca i-ai facut baietelului ce si-a dorit de ziua lui :) La multi ani nazdravanului !

Oana spunea...

Multumesc Maria!

simonacallas spunea...

Arata minunat, intr-adevar, culorile sunt fantastice, si stiu ca, oricat de buni ar fi colorantii, conteaza in primul rand mana care prepara :) Felicitari!

Oana spunea...

Multumesc Simona!

Anonim spunea...

e nevoie ca blaturile sa fie insiropate? multumesc

Oana spunea...

Blatul nu este foarte uscat, eu nu am considerat ca e nevoie sa il insiropez. Crema e destul de umeda, compenseaza :)

Anonim spunea...

Nu merg combinati colorantii de ex. Pt obtinera culorii portocaliu: rosu+galben
Verde:albastru+galben
Etc
Parca sunt cam scumpi. Cel putin cei lichizi am vazut ca ajung la 30 lei. Deci pt 6 culori mi se pare mult....

Multumesc

Oana spunea...

Binenteles ca se pot combina :)
Eu prefer colorant pudra, e mult mai ok ca pret. Incearca linkul din reteta, stiu ca am dat mult mai putin/ culoare si am si acum din ele...

dalya_zorba spunea...

Foarte frumos tortul vreau sa il fac si eu pot folosi colorant gel ?

Oana spunea...

Binenteles ca da :)

Anonim spunea...

Pt o forma de 26 cm ar fi prea mult o portie si jumatate?

Oana spunea...

Cred ca da...o portie si un sfert ar fi mai potrivit...

Anonim spunea...

Buna, ma gandeam sa fac si eu acest tort dar am tava dooar de 23 de cm? Crezi ca ttrebuie sa mai adaug cate cava sau ajung cantitatile date? Inca o intrebare (stupida, dar habar n-am) ce gust are? Nu e uscat? Parca torturile uscate-mi stau in gat :))

Oana spunea...

Daca folosesti forma de 23 cm tortul iese mai inalt. In rest..nu vad de ce nu ar merge. Personal, nu cred ca tortul e prea uscat. Binenteles ca se poate insiropa, dar nu prwa mult pentru ca are multe straturi si trebuie sa ramana ferm si sa isi pastreze forma.

Anonim spunea...

Daca nu te superi ca intreb...cam cat timp ti- a luat toata pregatirea torului curcubeu? ;)

Oana spunea...

Am facut doua torturi... asa ca a durat destul de mult. Tinand cont ca am copt cate 2 blaturi in acelasi timp, a durat circa 2 ore / tort sa fac blaturile (preparare plus coacere). Crema... maxim 2 minute. Migaloasa a fost ornarea lor... sa zicem circa 40 minute. Pus cap la cap, cred ca in circa 3 ore se poate face un tort.. dar trebuie luat in calcul si timpul de racire pentru blaturi. Blaturile au fost coapte cu o zi inainte asa ca nu mi s-a parut prea greu :) In plus...nici un efort nu a fost prea mare tinand cont de incantarea copiilor;)

Anonim spunea...

Multumesc mult. Si da, ai mare dreptate: " nici un efort nu e prea mare". Multumesc inca o data! :)

Alexandra Pop spunea...

Buna , Oana. Te rog sa-mi spui si mie daca tu faci torturi la comanda adica daca le vinzi as vrea si eu un tort si daca le vinzi te rog spunemi si mie un pret pentru un tort . Mie miar trebui 2 torturi care sa ajunga circa 20 de pers. daca nu mai mult...
Multumesc Frumos!
by Alexandra

Alexandra Pop spunea...

Foarte frumos mult spor la urmatoarele torturi

Oana spunea...

Buna Alexandra

din pacate timpul nu imi mai permite sa fac torturi la comanda... imi pare sincer rau ca nu te pot ajuta in acest sens :(

relu luchian spunea...

Foarte bun si foarte apreciat de copiii dar si de adulti!!L-am facut pt copilul meu si dupa aia am incaput sa-l FAC si pt alti copiii!Il recomand cu incredere!!

Unknown spunea...

Pe crema de deasupra pot imprastia niste colorant pentru un aspect neuniform si mai misterios?:)) iar da un gust ciudat?

Irina Stefania spunea...

Pe crema de deasupra pot imprastia niste colorant pentru un aspect neuniform si mai misterios?:)) iar da un gust ciudat?

Oana spunea...

Buna Irina
Nu am gustat niciodată colorantul... Ai putea încerca sa il amesteci cu zahar pudra... Este foarte concentrat si zaharul l-ar mai "dilua". Altfel risti sa ai copiii cu fata / gura / limba pătate de colorant

Irina Stefania spunea...

In crema pot folosi frcute. S ar strica aspectul tortului sau chiar gustul? Colorant gel cat ar trebui sa pun pentru fiecare blat?

Oana spunea...

Eu am preferat crema alba ca sa nu strice senzatia de curcubeu. Binenteles ca se poate folosi orice fel de crema.
In ceea ce priveste colorantul, am pus foarte putin, un vârf de lingurita = cam cat o bobita de piper. Am folosit colorant bun, culoarea este intensa fără sa adaug cantitate mare de colorant. Cumpărasem la un moment dat unii lichizi care au stricat compozitia fiind nevoie de cantitate mare si, in plus, culoarea a iesit stearsa... Dezastru total

Unknown spunea...

sa inteleg ca nu merge facut tortul cu colorant lichid?

Oana spunea...

Probabil depinde de calitatea colorantului lichid. Sunt sigura ca exista si de calitate, eu nu am reusit sa-i descopăr. Tortul merge făcut cu orice colorant alimentar de calitate

Unknown spunea...

Bună ziua ... dacă vreau să fac un tort în tavă de 28 cm oare îmi ajunge doar sa dublez cantitățile?

Oana spunea...

Cred ca este ok :)

Max Force Gel spunea...

Ce idee delicioasa! O sa-l incerc si eu doar ca sa ma bucur de cat de dragut este si cred ca si delicios :D

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...