miercuri, 22 iunie 2011

Capsunata

Nu puteam sa las sa treaca sezonul capsunilor fara sa prepar o portie zdravana de bautura pentru cucoane : capsunata.  Si cum nu suntem bautori din fire, un litru jumate de capsunata cred ca o sa ne tot ajunga vreo 4-5 ani de acum incolo. Asta daca, bineteles, nu voi avea musafiri prea pofticiosi, e aproape imposibil sa rezisti aromei puternice de capsuni romanesti. Obligatoriu de-ale noastre, cele de import sunt capsuni doar cu numele , nu si cu gustul!

Capsunata

Invadata de kilogramele de capsuni cumparate in exces, m-am pornit intr-o zi sa consum si tuica de tara, licoare care zace  cu anii in camara noastra. Nu, nu m-am apucat de baut, ci de facut  o capsunata in mai multe etape, facuta "dupa ureche" gustata si potrivita la gust incetul cu incetul. Rezultatul? O mama putin ametita, mandra de opera ei...
Adunate ingredientele,  cred ca am pus  circa 2.5 kg capsuni, vreo 500 g zahar ( ei, e chestie de gust) si aproape un litru jumate de tuica de casa.

Capsunile, musai coapte, se spala bine, se curata, se pun intr-un borcan mare ( 5 kg)  si se acopera cu zaharul. Se lasa la caldura pana isi lasa tot siropul. Se imbata apoi cu un litru jumate de tuica si se lasa sa benchetuiasca vreo saptamana la rece. Dupa acest timp se scot capsunile, bete turta , se strecoara licoarea obtinuta si se degusta in tihna, la un pahar de vorba buna!

Capsunata

Hai noroc! Si cand ne-o fi mai rau asa sa ne fie... hac!

2 comentarii :

Mihaela spunea...

Ce bine arata, si chiar daca nu sunt mare bautoare, reteta e de retinut :)

Oana spunea...

Multumesc de apreciere Mihaela! Cum nici eu nu sunt o mare bautoare cred ca o sa degust un paharel cand o sa ies la pensie :)))

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...