miercuri, 13 iulie 2011

Pui la cuptor, marinat

Da, stiu... sunt multe retete pe aceasta tema. Dar nu m-as fi incumetat sa postez o reteta de pui la cuptor, marinat daca nu ar fi fost putintel mai altfel, cu un ingredient inedit dar care schimba radical gustul de pui. 
Tinand cont ca marinarea fragezeste carnea, reteta e potrivita pentru puii si pasarile de curte care se incapataneaza sa ne dea de furca la mestecat. Dealtfel, reteta originala ( a Laurei Laurentiu) este facuta cu pasare de curte. Eu nu am incercat, dar o cred pe cuvant cand spune ca s-a fragezit de tot.

Pui la cuptor, marinat

Puiul meu a fost miriapod, o specie nemaivazuta cu 8 picioare (doar copanele), fara pulpe, piept sau aripi.  Pe socoteala voastra puteti incerca si puiul  cel de toate zilele, cu toate membrele la locul lor. 

Haideti sa va povestesc cum e cu puiul asta :  mai intai de toate, pregatim marinata din:

- 1 pahar de 200 de ml. cu suc de mere (eu am folosit proaspat stors, dar si cel din comert e bun)
- 1 ceapa mica
- 20 de grame de telina ( cu alte cuvinte o telina mica-mica)
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de sos worchester
- 1 lingura de sos chilli
- 1 lingurita de maghiran uscat
- 1 lingura de cimbru proaspat ( eh, sa imi fie rusine, am avut doar din cel uscat...)
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- piper proaspat macinat, dupa gust

Tocam ceapa, telina si usuroiul marunt si apoi le amestecam bine cu sarea. Fara prea mult efort, legumele isi vor lasa un pic de suc propriu. Moment numai bun ca sa adaugam si restul ingredientelor, obtinand un lichid mai mult sau mai putin tulbure ( depinde de consistenta sucului de mere)... cu alte cuvinte a marinatei.


Fara sa fie nevoie de prea multa indemanare, turnam marinata peste pui si lasam tot ansamblul la rece, peste noapte. La mine a stat cam o zi si nu pot sa spun ca mi-a parut rau: puiul  s-a imbatat bine cu suc aromat.
Scoatem carnea din marinata si o asezam in tava alaturi de cativa cartofi taiati cubulete. Presaram piper, putina boia dulce, o crenguta sau doua de cimbru si gata . Si uite-asa scapam de grija garniturii :). Bagam la cuptor, la circa 200 grade ( adica foc mediu la cuptorul clasic).
Dupa vreo 10 minute,  se strecoara marinata si se toarna in tava peste pui si cartofi. Binenteles, daca doriti un gust mai pronuntat, marinata se poate pasa cu tot cu legume la blender inainte sa o turnati peste pui. reintroducem la cuptor si mai stropim ocazional cu sosul din tava, ca sa nu se rumeneasca prea tare.
Spre final, acoperim tava si mai lasam la cuptor inca 15 minute, ca sa se patrunda bine atat carnea cat si cartofii. 
Dupa atata asteptare obinem ( citez) : "O friptura delicioasa, frageda si lipicioasa, cu adevarat sa te lingi pe degete!"

Pui la cuptor, marinat

Pui la cuptor, marinat

0 comentarii :

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...