vineri, 19 august 2011

Chocolate lava, lava cake, vulcan de ciocolata - un dezmat ciocolatos

De ceva vreme imi doream sa ii fac o surpriza sotului meu. O surpriza dulce, cu multa ciocolata... pentru ca merita putin rasfat! Am tot auzit de acest desert spectaculos, plin de ciocolata lichida si mi-am imaginat ca trebuie sa fie extrem de complicat. M-am inarmat cu curaj si am pornit in cautarea retetei.
Nu mica mi-a fost mirarea sa descopar cat de usor se poate face, e un desert de "incepator" in ale bucatariei, cum bine sublinia Adi Hadean, sursa mea de inspiratie.

Pana si ingredintele sunt la indemana :
- 200 g unt + putin extra pentru uns formele
- 400 g ciocolata ( nu va zgarciti, luati o ciocolata buna, ea e tot farmecul acestui desert)
- 3 oua
- 3 linguri de zahar + putin extra pentru tapetat formele
- 3 linguri de faina

- aproximativ 8 forme de aluminiu, de unica folosinta. O tava de briose este la fel de buna :)

Si pentru ca va promiteam o reteta simpla, prepararea este la fel de rapida : punem la topit untul cu ciocolata, in bain marie. In timpul cat se topeste ciocolata amestecam bine ouale cu zaharul si cu faina, fana obtinem o crema fina.


Promit sa revin cu poze din timpul prepararii cat de curand ! 

Pentru ca nu am vrut sa risc sa fac omleta, am lasat putin la racit crema de unt si ciocolata apoi am turnat-o incet in crema de ou, amestecand mereu. Si gata compozitia!
Se preincalzeste cuptorul la 200 grade.
Formele se tapeteaza cu unt si zahar. Se toarna compozitia in ele si apoi se aseaza in cuptor, la 200 g celsius, intr-o tava. Nu pentru multi timp, ci pentru circa 10-12 minute ( insist sa nu se depaseasca acest timp), pana cand suprafata incepe sa crape. In acel moment miezul este inca cremos, plin de "lava de ciocolata". Un exces de zel le poate coace prea mult dar nici asa nu vor fi rele la gust :). Desi pare un detaliu minor, timpul de coacere este esenta acestei prajituri! Nu va lasati inselati de aspectul de prajitura nefacuta. Asa trebuie sa fie.

Se servesc ornate cu sos de ciocolata, inghetata, fructe etc. Un singur lucru e cert : niciodata una nu e de ajuns :)

30 comentarii :

Mihaela spunea...

Cat de bine arata! stiu cat de buni sunt si acum mi s-a facut pofta :) Imi place mult poza, este de revista!

Anonim spunea...

am facut aseara prajitura si nu iese la mijloc cum se spune aici.....deci nu asta e reteta...sorry

Oana spunea...

Sigur iese asa... probabil cuptorul este prea puternic si in acest caz trebuie redus timpul de coacere. Tocmai asta e secretul : sa se coaca doar in exterior, caldura nu trebuie sa ajunga sa coaca si interiorul. Nici mie nu mi-a iesit de la prima incercare. Acum nu le las niciodata peste 10 minute. Daca apuca sa stea 11 minute deja interiorul nu mai e cremos.

Anonim spunea...

ce tip de ciocolata folosim ?

Oana spunea...

Eu folosesc primola amaruie. Tinand cont ca preparatul final are gustul destul de pregnant de ciocolata, se prefera o ciocolata mai buan decat cea de menaj.

Anonim spunea...

Arata extraordinar. Se vede ca doamna aceasta este o bucatareasa excelenta. Acest desert este preferatul meu . Ma bucur ca a dat si reteta caci mama mea nu stia sa faca prajitura aceasta iar acum o voi pune sa imi faca in fiecare luna!!!

Oana spunea...

Multumesc mult de tot! Ma bucur foarte mult ca reteta este atat de apreciata!

Anonim spunea...

Cuptorul trebuie preincalzit la 200 grade?

Oana spunea...

Da, este foarte buna observatia! Cuptorul trebuie preincalzit la 200 grade

Anonim spunea...

acest desert minunat se poate reincalzi la microunde?

Oana spunea...

Nu prea cred, incalzirea va determina miezul cremos sa se coaca si atunci va fi mai mult ca un brownie...

Gabriel Sima spunea...

Pot sa folosesc ciocolata alba in loc de ciocolata normala?

Oana spunea...

In principiu da, dar nu stiu exact ce culoare va avea preparatul final. Probabil un alb galbui...

Oana spunea...

ma gandeam... daca iti surade idea, poti pune un colorant. Albastru sau verde as incerca eu... poate chiar pun pozele pe blog! Mersi pentru idea cu ciocolata alba :)

Gabriel Sima spunea...

Ce idee interesanta mi-ai dat cu colorantul. Iti multumesc mult ca mi-ai raspuns asa repede, chiar vreau sa fac maine si eram in dubii. Abia astept sa vad ce imi iese! :D

Izabella spunea...

buna ziua....dupa mai multe retete citite, aceasta mi se pare mai potrivita:)...insa am o intrebare putin prosteasca: eu am o problema ca in prajituri ouale sa fie mereu ''gatite'', nu crude sau semicrude; in aceasta prajitura, in mijlocul prajiturii acea ''lava'' mai contine ou semicrud sau se coace si-si pierde mirosul si gustul de ou? multumesc:)

Oana spunea...

Izabella, centrul nu e copt complet. Asta e secretul sa ramana moale. In ceea ce priveste gustul sau mirosul de ou, eu nu l-am simtit niciodata...

Anonim spunea...

Da nu folosim praf de copt sau bicarbonat?Nimic? Nu trebuie sa creasca?

Oana spunea...

Nimic :)
Interiorul ramane cremos, restul va creste putin de la ou.

Anonim spunea...

Daca am cuptor cu incalzire si sus si jos reduc temperatura cuptorului???

Oana spunea...

Nu, cel mai bine este sa se reduca timpul de coacere cu 2 minute

Anonim spunea...

Adica sa las numai 8 minute???Multumesc si scuzati deranjul!!@

Oana spunea...

Am incercat reteta la un cuptor electric si 12 min au fost prea mult. Ar fi trebuit sa reduc la 10 sau chiar sub.
Daca cuptorul are tendinta sa arda, 8 min sunt ok. Daca nu, ar trebui 10 min tinand cont ca primeste caldura din mai multe surse.

Anonim spunea...

Lamuriti-ma si pe mine, va rog, la cuptor electric, cu incalzire si sus si jos, se reduce timpul de coacere la 8 minute; fiind incalzit in prealabil la 200 gr? Multumesc.

Oana spunea...

Da, in conditiile de mai sus 8 minute ar trebui sa fie suficiente :)
Important este sa se faca o crusta subtire fara ca interiorul sa se coaguleze prea tare.

Anonim spunea...

La cuptor normal pe gaz cat le țin si bănuiesc ca foc mic,nu?

Oana spunea...

Se tin circa 10-12 minute la foc mediu =200 grade

Ciortu Radu-Mihail spunea...

Se poate face și la cuptorul cu microunde?dacă da,cât timp o coc?

Oana spunea...

Nu cred ca e o opţiune viabila... Microundele coc uniform aluatul : Concomitent si la interior si la exterior. Miezul nu va mai curge si...in final rezulta briose.

Anonim spunea...

La cuptorul cu microunde se pot reincalzi, dar mijlocul nu va mai fi cremus, dar gustul va fi acelasi combinat cu inghetata.

Pentru coacere setati temperatura cuptorului la 180 grade si coaceti pentru 10-12 min maxim.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...