miercuri, 3 noiembrie 2010

Tarta cu crema de branza si ciocolata


Aceasta tarta ciocolatoasa va va cuceri imediat! 


Asa ca nu mai stati pe ganduri si mergeti fuguta sa faceti rost de :
  • ·         225 g biscuiti digestivi de ciocolata
  • ·         140 g unt nesarat
  • ·         325 g ciocolata alba
  • ·         235 ml frisca lichida
  • ·         550 g crema grasa de branza dulce
  • ·         5 linguri zahar extrafin
  • ·         1 ½ lingura faina alba
  • ·         1 lingurita esenta de vanilie
  • ·         3 oua
  • ·         115 g ciocolata de menaj


Cateva precizari :
o   in loc de biscuiti cu ciocolata se pot folosi biscuit digestivi simpli la care se adauga doua linguri de cacao.
o   Frisca trebuie sa fie obligatoriu frisca naturala obtinuta din lapte/smantana. Frsica vegetala nu este potrivita pentru aceasta reteta. In cel mai rau caz se va folosi smantana grasa, dat fiind faptul ca nu trebuie batuta spuma.
o   In loc de crema de branza dulce se poate folosi branza de vaci dulce bine scursa la care se adauga cateva linguri de smantana. Se amesteca in robotul de bucatarie pana rezulta o pasta fina. Cu cat crema de branza e mai fina, cu atat tarta va fi mai reusita.

Preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 175 grade. Se zdrobesc biscuitii in robotul de bucatarie sau cu un sucitor, astfel incat sa nu ramana bucati mari. 
Intr-o craticioara se topesc 115 g unt si se toarna peste biscuitii zdrobiti. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Eu am folosit biscuiti simpli, de aceea am adaugat doua linguri de cacao pentru un gust ciocolatos.



Cu aluatul de biscuiti obtinut se tapeteaza o forma de tarta/tort cu pereti detasabili, presand cu degetele sau cu dosul unei linguri pentru o dispunere uniforma. Aceasta etapa mi se pare destul de plicticoasa, de aceea rezultatul final nu imi iese niciodata fin ca matasea. Se introduce la congelator pentru circa 30 minute.

Cat timp aluatul sta sa se raceasca, se fierb la bain marie 220 g  ciocolata alba cu 120 ml frisca lichida pana se topeste ciocolata. 



Intr-un bol, se bat pana la omogenizare crema de branza, zaharul, faina si esenta de vanilie pana se obtine o pasta foarte fina. In acest scop se pot baga in robotul de bucatarie. Eu nu folosesc esenta de vanilie, ci zahar vanilat facut in casa. In unele poze se pot observa punctisoare mici negre : sunt minunatele seminte de vanilie!


Peste crema de branza se adauga ouale si compozitia cu ciocolata topita si se amesteca bine. Nu va speriati daca compozitia este prea moale: in cuptor aceasta se va intari. 



Se scoate aluatul de biscuit din congelator si se umple cu crema de branza. Se niveleaza cu o lingura si se baga la cuptor. 

Tarta se coace pentru 45 minute iar apoi se acopera cu o folie de aluminiu  si se mai lasa la copt circa 15 minute. Se lasa la racit apoi se introduce la frigider pentru circa 2 ore.



Intr-o craticioara se fierb restul de unt, frisca si ciocolata de menaj pana se topeste ciocolata. Se amesteca bine si se toarna peste tarta rece, niveland cu o lingura. Tarta se mai lasa o ora la frigider.


Intre timp, se topeste la bain marie restul de ciocolata alba si se intinde intr-o tava tapetata cu hartie pergament. Se lasa la racit. Cand tarta a stat suficient la rece, se razuieste ciocolata alba cu un cutit pentru a obtine spirale/ fasii de ciocolata care se folosesc pentru ornat. De data asta am preferat sa ornez cu ciocolata alba topita deoarece carliontii de ciocolata sunt foarte migalosi.



Datorita timpului lung de preparare, e recomandat ca tarta sa fie facuta cu o zi inainte de servire. Asta daca nu doriti sa patiti ca mine si sa auziti din 5 in 5 minute intrebarea : cand e gata tarta?


9 comentarii :

Delia spunea...

Asta e tarta care a avut cel mai mare succes din toate retetele incercate pana acum de pe blogul tau (e drept ca momentan n-am incercat decat 3-4, si toate de dulciuri)

Oana spunea...

E preferata sotului meu :)))
mereu cand il intreb ce vrea dulce imi cere tarta asta

Oana spunea...

@ Delia : ai incercat tortul ciocolatos? sau cel joffre?

Radu-Montreal spunea...

Excelenta prajitura. Am facut si eu doua variante, una - cu oua, cealalta - cu gelatina. Delicioasa!!! In Romania nu stiu ce branza se foloseste, insa aici e foarte populara asa-numita "fromage à la crème/cream cheese" (adica o branza cremoasa). In loc de glazura de ciocolata se mai poate folosi topping cu lamaie, zmeura, visine, afine...

Oana spunea...

Radu, varianta cu gelatina nu am incercat-o, merita retinut

Adriana spunea...

Buna, cum ai reusit sa faci desenul acela pe tarta?

Oana spunea...

Adriana, desi pare complicat este destul de simplu : se toarna glazura de ciocolata neagra si, cat aceasta este inca calda, se deseneaza o spirala ( sau cercuri concentrice, ce iti este mai usor) din ciocolata alba topita. Apoi, cat inca glazura este calda, iei o scobitoare si, pornind din centru desenezi o linie spre margini. Apoi desenezi o a doua linie din margine spre centru. Continui cu linie din centru spre margine si tot asa.
Glazura fiind destul de vascoasa va alungi si ciocolata alba rezultand acest desen interesant.
Poti face si toate liniile din centru spre margine sau, pentru a obtine ceva asemanator cu o floare, trasezi linii din margine spre centru.
Vorbarie multa, dar executia e simpla :)
Iti tin pumnii, sper sa fii multumita de rezultat !

Andreea spunea...

arata superb si delicios. sper sa o incerc si eu cat de repede:). Si sa stii ca imi plac f mult retelele tale si modul cum le postezi. F pe intelesul tuturor!

Oana spunea...

Multumesc Andreea! Sa ai insa gtrija sa nu afle sotul meu cand faci prajitura, risti sa nu mai apuci :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...