duminică, 29 mai 2011

Beef bourguignon - Julia Child

De la inceput am fost fascinata de aceasta reteta a Juliei Child. Imi amintesc ca ma uitam la televizor la filmul "Julie si Julia" si nu imi puteam lua gandul de la delicatesa...
Am tinut mortis sa fac reteta identic cu cea originala si am avut norocul sa fac rost de reteta scanata. A urmat apoi distractia tradusului si convertirii greutatilor. Am asteptat apoi sa fac ciorba de vita ca sa pot pastra un litru de supa. Am cautat cu frenezie in piata arpagic si nu m-am lasat pana nu am gasit toate ingredientele. Fara nici o modificare :)

Cred ca este cea mai migaloasa reteta incercata pana acum, dar nu regret nici un moment efortul depus. Daca vreti sa va apucati de gatit, trebuie sa va inarmati cu rabdare : aproape fiecare ingredient are parte de atentie speciala.



Mai jos o sa expun reteta asa cum am tradus-o eu. Probabil ca exista si traduceri mai bune. Dar asta e a mea si automat e cea mai buna :)))))

Ingrediente :
- 170 g bacon
- 1 lingura ulei de masline
- 1350 g carne de vitel
- 1 morcov feliat
- 1 ceapa tocata
- 2 linguri faina
- 1 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper
- 3 cani de vin rosu sec
- 2-3 cani de supa de vita
- 1 lingura pasta de tomate
- 2 catei de usturoi zdrobiti
-  1/2 lingurita cimbru
- o frunza de dafin rupta in bucati
- 18-24 cepe foarte mici  (rumenite in unt)
- 450g ciuperci taiate sferturi (rumenite in unt)
Ca si in cazul celor mai faimoase retete, sunt mai multe feluri de a obtine un  Beef bourguignon reusit. Facut pe indelete, perfect aromat, este cu siguranta unul din cele mai reusite feluri de mancare cu vita create vreodata de om si totodata poate fi servit ca fel principal la petreceri cu bufet suedez.
Din fericire il puteti prepara cu ceva timp inainte, chiar si cu o zi, deoarece este mai bun reincalzit.

Sugestii pentru GARNITURA si VIN:
In mod traditional, acest fel de mancare se serveste alaturi de cartofi natur. Se mai poate servi cu garnitura de orez fiert sau taitei  cu unt. Daca doriti sa serviti alaturi de legume, atunci alegerea perfecta este mazarea fiarta cu putin unt. Serviti alaturi de un vin aromat, nu prea vechi, cum ar fi Beaujolais, Cotes du Rhone, Bordeaux sau Burgundy

Numar de portii : 6 

170 g bacon  - indepartati soricul si taiati-l cubulete. Fierbeti soricul si baconul  circa zece minute in apa ( nota: daca este deja prefiert, se sare peste aceasta operatiune). Scurgeti apa si lasati sa se zvante.

Preincalziti cuptorul la 230 grade ( foc puternic).

Sotati baconul in o lingura de ulei la foc mediu pentru 2-3 minute pana incepe sa se rumeneasca. Scoateti-l si puneti-l deoparte. Reincalziti uleiul pana aproape sa fumege inainte sa rumeniti carnea de vita.


1350 g carne de vita taiata in cuburi de circa 5 cm - uscati carnea cu prosoape de hartie. Nu se va rumeni daca este umeda.  Prajiti-o pe rand, cateva bucati odata, in uleiul incins si in grasimea lasata de bacon pana cand este rumenita uniform pe toate partile. Puneti-o peste bacon.


 In aceeasi grasime, rumeniti un morcov si o ceapa taiate feliute. La final, scurgeti grasimea ramasa in tigaie.


Puneti din nou in tigaie baconul si carnea de vita si asezonati cu o lingurita de sare si 1/4 lingurita piper. Amestecati.  Turnati in ploaie doua linguri de faina si amestecati usor ca sa acoperiti uniform carnea de vita cu faina. Asezati vasul neacoperit in cuptor, la nivel mediu, pentru 4 minute. Amestecati si lasati din nou in cuptor pentru 4 minute. Acest lucru va rumeni faina si va acoperi carnea de o crusta fina. Scoateti vasul din cuptor si scadeti temperatura la 160 grade (foc mic).



Turnati 3 cani de vin rosu aromat si apoi supa de vita astfel incat vita sa fie acoperita in intregime. Adaugati o lingura de pasta de tomate, 2 catei de usturoi striviti, jumatate de lingurita de cimbru, o frunza de dafin rupta bucatele si soriciul . Puneti pe foc pe aragaz pana cand incepe sa fiarba. In acest moment acoperiti vasul si bagati-l in cuptor, in partea inferioara a acestuia (treimea inferioara). Lasati sa fiarba in cuptor pentru circa 3-4 ore. Carnea este patrunsa cand furculita intra in ea foarte usor.

In timp ce carnea este la cuptor, pregatim arpagicul si ciupercile. 18-24 cepe mici (arpagic) se calesc in ulei pana se rumenesc. 450 g ciuperci taiate sferturi ( sau lasate intregi daca sunt mici) se rumenesc in putin unt. Se lasa deoparte pana cand e gata carnea.



Cand carnea este gata, strecurati sosul din ea folosind o sita. Spalati vasul in care a stat carnea in cuptor si apoi puneti inapoi carnea de vita si baconul. Adaugati arpagicul si ciupercile.

Inlaturati grasimea din sos. Pentru acest lucru, incalziti sosul pentru circa 2-3 minute si inlaturati cu o lingura grasimea care se ridica la suprafata. Ar trebui sa obtineti circa 2 cani jumatate de sos suficient de gros. Daca este prea subtire, mai fierbeti-l pe foc. Daca este prea gros, adaugati supa de vita pana obtineti consistenta dorita. Potriviti de sare daca este nevoie.


A sosit in sfarsit momentul in care sa savurez pe indelete "beef bouguignon"... bucatele fragede, sos minunat...Nu mai pot sta de vorba, bucatele imi fac cu ochiul...


5 comentarii :

Anonim spunea...

pampalico...se scrie BEOUF

Oana spunea...

Draga Anonim,

de acolo, de sub umbrela anonimatului cred ca ai vrut sa scrii bœuf...

Probabil daca te-ai fi ostenit putin sa citesti randurile de mai sus, ai fi aflat ca Julia Child a scris retetele in limba engleza, de unde si denumirea de "beef" adica vita in limba engleza.

Multumesc pentru vizita, te mai astept

Anonim spunea...

hei am si eu crtea a julie/julia si nu se face chiar asa, dar arata bine oricum

Oana spunea...

Ai gasit cartea pe piata?!?!?! Unde?
Eu am o versine scanata, de prin anii 50 cred, in limba engleza. Tare ma tenteaza si versiunea tiparita...

Zitta spunea...

Nu inteleg cum se pot rumeni atatea lucruri intr-o singura lingura de ulei de masline si in grasimea pe care o lasa 170g de bacon....fiert. Si carnea, si ceapa, si morcovii...

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...