marți, 28 decembrie 2010

Tort ciocolatos

Combinatia de mousse de ciocolata cu nuca fina constituie un deliciu pentru iubitorii de ciocolata si nu numai !  Am facut acest tort pentru Craciun si a facut senzatie. Trebuie sa recunosc ca este preferatul nostru, ne-am indragostit de el de la prima degustare.



Ingrediente :
Blat - pandispan cu cacao din 5 oua sau foi de pandispan cu cacao din comert
Crema :
- 500 g ciocolata amaruie
- 200 ml smantana dulce
- 400 ml frisca, de preferat naturala
- jumatate de plic de gelatina
- o cana de nuca macinata fin
Topping : identic cu cel de la tarta de crema de branza cu ciocolata , se face din :
-  20 g unt
- 110 g ciocolata

Sfat : nu folositi ciocolata de menaj. Gustul acestei delicatese este dat in special de ciocolata, de aceea o ciocolata buna conduce la un rezultat fabulos. Eu am folosit Milka cu extra cacao, dar puteti folosi orice ciocolata va place ( recomand amaruie deoarece se mai dilueaza concentraia de cacao in urma amestecarii cu frisca).

De obicei prepar blat din pandispan simplu, asemenator cu cel de la praitura cu pandispan ( nu adaug fructe si scortisoara). Anul acesta am fost destul de aglomerata cu pregatirile de Craciun, asa ca am cumparat foi subtiri de blat din comert.
Blatul de pandispan se taie in patru straturi cat mai subtiri.

Crema, esenta acestui tort, se face dupa cum urmeaza :
Ciocolata se topeste la bain marie impreuna cu smantana dulce si jumatate de plic de gelatina. Se lasa la racit




Frisca se bate spuma si se lasa apoi sa se incalzeasca la temperatura camerei.

Cele doua compozitii se amesteca usor, adaugand frisca in crema de ciocolata. Atentie! Ca sa nu se taie amandoua trebuie sa aiba aproximativ aceeasi temperatura. Se amesteca usor, pana la omogenizare.


Crema astfel obtinuta se imparte in doua. In una din cele doua jumatatti se aduga nuca.


Se pune o foaie de blat in forma in care s-a copt, apoi se adauga jumatate din crema cu nuca. Se niveleaza si se acopera cu inca o foaie de blat. Se adauga crema de ciocolata, inca un blat, restul de crema de nuca si apoi ultimul blat.


In final vom avea  blat - strat subtire de nuca-blat-strat gros ciocolata - blat - strat subtire nuca - blat.

Se lasa la rece circa 4-5 ore pana se intareste.
Inainte de ornare, se "desprinde" crema de pe forma cu un cutit. Cu o miscare ferma se intoarce pe un platou si se ridica forma de pe tort. Se netezesc marginile daca este nevoie.


Pentru ornare, se topeste in unt ciocolata, se lasa putin la racit si apoi se intinde cu lama unui cutit desupra tortului. Eu am ornat simplu, cu fructe confiate inmuiate in glazua si cu nuci. Se lasa la rece sa se intareasca glazura si se mananca apoi cu placere.
Delicios !





23 comentarii :

Anonim spunea...

Un big "LIKE". Yummy!

Anonim spunea...

uaaaau ce delicios arata!

Oana spunea...

Pacat ca nu se poate simti si gustul din poza, este absolut fabulos

Anonim spunea...

Arata super fain,cred ca este si foarte delicios!

Oana spunea...

Multumesc mult de apreciere ! Intr-adevar are un gust foarte bun, este preferatul nostru. Sotul meu, cel putin, ar fi in stare sa manance singur un tort intreg ... Oricum se poate varia foarte mult, inlocuind nucile cu diverse fructe de sezon. In orice combinatie ar fi, la noi nu rezita 2 zile.

Anonim spunea...

Buna! Vreau sa fac tortul saptamana viitoare pt copiii mei. Am o intrebare: blatul se insiropeaza?

Oana spunea...

Buna! Eu nu l-am insiropat in reteta asta, dar am facut variante asemanatoare cu blat insiropat. Depinde de gusturile fiecaruia. Deci da, se poate si insiropa, cu conditia sa nu se insiropeze prea tare. Crema este destul de consistenta si blatul se va sfarama la taiat.

Inca o precizare : daca folosesti frisca vegetala, atunci ciocolata trebuie sa fie mai untoasa. Adica nu amaruie. Ci din cea cu lapte. Grasimea din frisca face crema sa fie pufoasa. Frisca vegetala fiind mai slaba, trebuie compensata lipsa grasimii prin folosirea unei ciocolate mai grase.

Oana spunea...

asta e varianta insiropata : http://ebunatati.blogspot.ro/2011/07/tort-de-ciocolata-cu-fructe-de-padure.html

Anonim spunea...

Multumesc! Inca ceva:smantana dulce ? Adica? CE imi recamanzi?

Oana spunea...

Eu la tortul asta folosesc frisca obtinuta din lapte dulce. Este de fapt smantana din lapte dulce. astfel, in loc de 200 ml smantana dulce folosesc tot smantana pentru frisca. Daca folosesti frisca vegetala, se poate pune orice smantana pentru a topi ciocolata ( eu am folosit Napolact sau Albalact) dar atunci trebuie amestecat foarte atent in ciocolata pusa la topit ca sa nu se ajunga la punctu de fierbere. Imediat cum s-a topit si s-a omogenizat se opreste procesul, altfel smantana se va branzi. Smantana " de consum " este obtinuta din lapte fermentat si din cauza asta are tendinta de a se tranforma in branzica la temperature inalte.

Anonim spunea...

Nu se poate folosi unt?

Oana spunea...

Nu am incercat, nu stiu cum s-ar comporta crema de ciocolata obtinuta in amestec cu frisca. Cred ca ar fi cam groasa pentru a fi amestecata si nu ar mai iesi aerate la final.
E mai simplu cu smantana din comert. Trebuie doar avut grija sa nu stea prea mult pe foc. Atat. Nu e greu, am vorbit cu multa lume care a incercat reteta asta si pana acum nu s-a brannzit la nimeni.

Anonim spunea...

:) Multumesc pt sfaturi!

Oana spunea...

Cu mare placere! iti tin pumnii, tortul o sa fie o reusita!

Anonim spunea...

Multumesc mult pentru reteta!Am facut tortul si este foarte bun, singurul lucru pe care ai .uitat sa-l mentionezi este cantitatea de zahar.

Oana spunea...

Eu nu pun zahar deloc.... are destul zahar ciocolata!

Anonim spunea...

se poate folosi inlocuitor de nuca?multumesc

Oana spunea...

Nu am folosit niciodata asa ceva, dar presupun ca merge. Nuca este pusa pentru gust, nu are un alt rol de care sa depinda reusita cremei.

Anonim spunea...

azi l-am facut pt mama mea si e bun si cu inlocuitor de nuca.anul trecut l-am facut pe cel cu capsuni.ambele au un gust deosebit

Oana spunea...

Ma bucur mult ca v-a placut! La multi ani mamei tale :)

Anonim spunea...

multumesc frumos!

Elise spunea...

Daca ar fi sa inlocuiesc ciocolata cu cacao (am o cacao fff buna!), cata cacao si cat zahar ar trebui sa pun? Ma poti ajuta? Daca se poate o idee, daca nu, voi risca si-ti voi spune si tie. Numai bine!

Oana spunea...

Sincer nu am incercat, dar cred ca poti incerca cu 200g cacao si 200 g zahar, topite in unt. Adauga progresiv cacao in cantitatea de unt din reteta alternand cu zahar. E posibil sa mai trebuiasca si niscaiva lapte. Nu am incercat pana acum, e doar o idee

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...