vineri, 17 iunie 2011

Gem de capsuni, banane si lime ( limette)

Nu puteam sa ratez sezonul capsunilor fara sa fac niscaiva dulceata sau gem. Si pentru ca m-am saturat de dulceata, m-am gandit sa schimb textura si sa ma reprofilez pe clasicul gem. Combinatia de capsuni si banane nu poate da gres, noutatea fiind in adaugarea aromei de lime ( lamai mici, verzi si foarte acre).

Gem de capsuni, banane si lime
Laud, pentru a nu stiu cata oara, virtutile masinii mele de paine care are, printe multe altele, si un program special pentru gem! Mi-a facut o bunatate de babanagem de capsulime.

Pentru circa 2 borcane de 400 g ( plus ce s-a papat cand gemul a fost gata) am folosit:
- 800 g capsuni ( adica ce a ramas dupa ce am curatat un kg de capsuni)
- 2 banane
- 500 g zahar (puteti pune mai mult, dar mie imi place mai mult asa)
- 1 buc lime taiata felii

Gem de capsuni, banane si lime

Am spalat si curatat capsunile, le-am taiat in 2 ca sa iasa gemul mai uniform. Bananele le-am decojit si le-am taiat bucati, le-am pus peste capsuni si am adaugat zaharul. Am pus totul in cuva masinii de paine, am garnisit cu feliile de lime, am apasat butonul magic si in circa o ora gemul meu a fost gata!


Gem de capsuni, banane si lime

Pentru cei care nu au masina de facut paine, se poate apela si la varianta clasica, a fiertului pe aragaz. In acest caz capsunile si bananele se acopera cu zahar si se lasa sa se formeze siropul. Se pune pe foc si cand incepe sa fiarba se adauga feliile de lime. Se amesteca sa nu se prinda de oala, se culege spuma si se lasa sa scada pana obtine consistenta dorita.

In loc de lime se poate pune lamaie normala. Rolul ei este de a lega gemul si de a nu permite zaharisirea in timp.
Gemul se pune fierbinte in borcane, se inchid ermetic borcanele si se intorc cu gura in jos, pe capac, sa se raceasca. Cu speranta ca borcanele vor prinde iarna, va invit la o felie de gem cu paine si cu unt de casa :

Gem de capsuni, banane si lime


4 comentarii :

Andreea Dianu spunea...

Ce bunatate :P am facut si eu azi gem de capsuni simplu,dar uite ca am uitat ca am masina de paine :)) bine ca am vazut la tine si o pun si eu in functiune data viitoare :)

Oana spunea...

Andreea, ma bucur ca ti-am dat idei noi! Eu am folosit-o destul de mult in acest scop, iar daca mi se parea ca gemul este prea subtire, atunci mai porneam odata programul si lasam capacul putintel intredeschis ca sa se evapore din apa.

Lilly spunea...

O combinatie interesanta.E timpul capsunilor.sa le venim de hac!

Oana spunea...

Lilly, mare dreptate ai!
Eu am pus de-o capsunata, bautura de cucoane :) si am in plan niste inghetata cum faceam in copilarie. Timp sa am....

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...