miercuri, 3 noiembrie 2010

Branza dulce de casa


Pentru nazdravanul meu prepar foarte des branzica dulce de casa. Am avantajul ca e mereu proaspata, iar gustul este net superior fata de cea cumparata din comert.

Se prepara foarte simplu din :
250 ml lapte dulce
1-2 linguri de iaurt ( sau zeama de lamaie - in acest caz gustul va fi putin mai acrisor)

Din 250 ml lapte se obtin circa 2 linguri de branzica. Din 2 litri se obtin putin peste 400g .



Sunteti gata? Puneti laptele la fiert, asteptati sa dea in clocot si adaugati cu lingura iaurt pana cand incep sa apara cocoloasele de branza. Lasati sa clocoteasca pana se limpezeste zerul.


Se strecoara printr-un tifon sau o sita deasa si se lasa la scurs.
Ce poate fi mai simplu de atat? Mmmmmmmmm.. e si gustos !

6 comentarii :

Marius spunea...

Asta NU E Branza Dulce! Este URDA de casa, doamnă. Branza dulce se face din lapte NEFIERT CU CHEAG FAINOS (COAJA DE PAINE)si scursă apoi prin tifon (dupa inchegare). Se poate si cu cheag chimic pt accelerarea procesului dar nu mai e de casa atunci, ci de alimentara. E foarte buna si URDA dumneavoastră dar nu e branza dulce. Sa va traiasca juniorul!

Oana spunea...

Draga Marius
personal nu imi permit sa ii dau unui copil de cateva luni lapte nefiert.
Iar branza clasica bunica mea o facea din lapte lasat la prins, fara paine si fara alti aditivi. Sau cel putin eu asa o stiu. Cu urda e o alta poveste : se face din zerul ramas de la branza. Oare gresesc eu... sau ea care a trait jumatate de viata la stana?
Exista atat de multe retete de branza, incat e loc pentru toate parerile , fie bune, fie rele...

Diana Didona spunea...

E o rețetă de brânză de vaci, nici intr-un caz de urda. Urda nu se face din lapte, ci din zerul care ramîne de la prepararea cașului.

Anonim spunea...

Sunt bune toate dar exista acea diferenta dintre ele prin modul de preparare .Laptele prins natural face branza de vaci clasica si are gust spre acrisor dar aproape nesemnificativ.Laptele inchegat pe loc cu alte mijloace rezulta branza dulce, taranii ii mai spuneau cas dulce care isi schimba gustul maturizindu-se sau se poate face din ea telemea.Urda este rezultatul coagularii prin temperatura a substantelor ramase in zer si este ceea ce numim noi ,,urda''

SANDA MORAR spunea...

multumesc

Oana spunea...

Cu placer Sanda !

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...