vineri, 8 iulie 2011

Tort de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat

La multi ani iubirea mea! Cadou de ziua ta, un mic rasfat ciocolatos, prestat in doua exemplare : unul pentru acasa si unul pentru colegii de la munca. 
Nu cred ca exista desert mai bun decat ciocolata, iar tortul cu mousse de ciocolata , in diverse combinatii, a devenit specialitatea casei. Totul a pornit de la torturile de vis de la Delicateria si o vorba in vant aruncata de sotul meu : uite-asa un mousse de ciocolata sa imi faci si mie! Un an mai tarziu, desavarsit prin practica, l-am sarbatorit cu un mousse gustos, ciocolatos, care nu rezista prea mult in farfurie. 


Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat

Ingrediente :

Blat - pandispan cu cacao din 5 oua sau foi de pandispan cu cacao din comert
       - pentru insiropat : lichior de zmeura sau capsunata, aproximativ jumatate de ceasca
Crema :
- 500 g ciocolata amaruie ( eu am folosit Primola, e de preferat in locul ciocolatei de menaj)
- 200 ml smantana dulce
- 400 ml frisca, de preferat naturala
- jumatate de plic de gelatina
- fructe de padure ( aproximativ o ceasca plina)
- optional 2-3 linguri de capsunata sau lichior de capsuni/zmeura

Pentru ornat :
- fructe de padure ( aproximativ o farfurie adanca plina) 
- gelatina - 1 plic
- 2-3 linguri de capsunata
- ciocolata alba si neagra (am folosit 1/2 pachet ciocolata alba si 1 pachet ciocolata cu lapte)
- unt ( cate 20 grame pentru fiecare 100 g ciocolata)


Desi lista ingredientelor poate parea lunga, este unul din cele mai simple torturi pe care le-am facut pana acum. atuni cand sunt in criza de timp, apelez la baltul din comert care, desi nu e la fel de gustos , are avantajul de a fi gata feliat.
 In acest caz am folosit blat din comert, impartit in 3.

Crema se prepara extrem de simplu : ciocolata se topeste la bain marie impreuna cu smantana si gelatina si apoi se lasa la racit. Atentie, nu trebuie sa dea in clocot, ci doar sa se topeasca ciocolata. Separat se bate frisca, proaspat scoasa de la rece ( ideal e sa fie tinuta la frigider minim o zi inainte de a fi batuta). Se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Cand cele doua compozitii au temperaturi apropiate, se omogenizeaza, punand putin cate putin din crema de ciocolata in frisca. Se amesteca usor, pentru a pastra textura aerata. Este foarte important ca cele doua compozitii sa aiba temperaturi apropiate, altfel crema se va taia iremediabil. Pentru mai multe detalii si poze din timpul prepararii cremei dati click AICI.
Cand crema este gata, se adauga cateva linguri de capsunata.

Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat

Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat
Se pregateste o forma de tort cu inel detasabil si se aseaza prima foaie de blat. Se insiropeaza cu 3-4 linguri de capsunata si apoi se aseaza jumatate din crema. Se presara fructe de padure ( eu am pus doar mure). 


Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat
Se continua apoi cu a doua foaie de blat, insiropata, crema si apoi ultima foaie de blat. 
Pentru ca am folosit fructe de padure congelate, a trebuit sa le las la dezghetat si apoi la scurs. Fructele decongelate le-am folosit pentru ornat, iar cu zeama scursa de la ele am preparat gelatina.
Astfel, am lasat la inmuiat un pliculet de gelatina in circa 100 ml de zeama de fructe, frumos colorata in rosu. Dupa aproximativ 10 minute, am asezat gelatina pe foc mic, cat sa se incalzeasca, fara insa a o fierbe. Am lasat-o la racit si, dupa ce incepe sa se ingroase, am turnat-o in mijlocul fructelor de padure.  Gelatina se va scurge spre margini, acoperind fructele de padure si eventualele goluri inestetice dintre ele.

Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat

Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat

Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat
Se lasa la racit in forma pentru minim 3-4 ore si apoi se scoate din forma. Se poate lasa asa sau....
... orna pe lateral cu ciocolata. Eu am folosit o folie cu bule pentru un efect mai interesant. Multumesc pe aceasta cale Mihaelei pentru idee :D
Pentru inceput se taie o fasie putin mai inalta decat tortul si apoi se infasoara tortul pentru a masura diametrul acestuia. Se face un semn pe folie si se intinde pe masa, cu partea cu bule in sus. 
Ciocolata se topeste la bain marie, cu unt (proportia de 20 g unt la 100 g ciocolata) si apoi se intinde pe folie. Eu am alternat ciocolata alba si neagra . Se lasa la racit. Pentru a grabi procesul eu am strecurat sub folie niste pastile de lada frigorifica abia scoase din congelator.
Se ruleaza in jurul tortului, apasand usor astfel incat ciocolata sa adere la tort. Se lasa la rece pana se intareste ciocolata si apoi se desprinde folia cu grija. Pare destul de complicat dar, dupa ce am facut o data, deja mi se pare simplu!
Iata explicatia si in poze :
 1. masor diametrul tortului cu folia
Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat
 2. aplic folia plina de ciocolata, cat mai strans
Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat
 3. desprinderea foliei....
Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat
In sfarsit, dupa atata vorbarie, tortul este gata. Va invit la o degustare vizuala :

Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat

Tort mousse de ciocolata cu fructe de padure si blat insiropat

63 comentarii :

Iulian spunea...

woow..iti lasa gura apa tortul asta!!!

Oana spunea...

Iuli, cand imi faci o vizita? Nu cred ca ai gustat reteta asta

Mimmi spunea...

Arata superb ! si ideea cu folie e minunata!
Un weekend placut iti doresc !

Din bucataria mea spunea...

Arata superb!!! Si de gust nu mai vorbesc...sunt innebunita dupa ciocolata...Pupici!

Oana spunea...

Mimi, multumesc mult de apreciere:)

Oana spunea...

Licuta, bine ai venit in club, si noi o adoram!

gaby_d spunea...

La multi ani!!! Da' ce tort ai facuuuut!! Superb!!!

Oana spunea...

Multumesc Gabi :)

Radu spunea...

Nu se mai poate face inca unul pentru colegii de la munca care nu au apucat (din motiv de concediu) ?? :))

Oana spunea...

Radu, sigur ca se poate! Acum ca am vazut ca nu a murit nimeni dupa degustare ma bate gandul sa fac din nou.
Reusita tortului depinde de o singura variabila : cine se incumeta sa stea cu Stefan?!?

Mihaela spunea...

Arata super !
Data viitoare sa ne arati si o sectiune :-)
Imi place blogul tau foarte mult !

Oana spunea...

Mihaela, multumesc de apreciere :)
In ceea ce priveste sectiunile de la tort, mereu am aceeasi problema : se mananca mult prea repede, e ca si cum as avea o armata de flamanzi in preajma !

retete- ina spunea...

foarte bun,
e o placere sa-ti rasfoiesc blogul,multumesc pentru postari

Oana spunea...

Ina, ma bucur ca ti-am facut o impresie atat de buna! Te mai astept
Cu drag,
Oana

Anonim spunea...

Super reteta si foarte ingenioasa ideea cu ornatul. A iesit foarte bun, am pus doua poze la noi pe blog cu link spre reteta ta. Multumim.

denisa spunea...

deci, cred ca nu exista ceva mai bun.....yum, yum

Oana spunea...

Mysfan, multumesc de apreciere si pentru linkuri :)
Denisa... ai mare dreptate

Georgiana Petru spunea...

wow imi ploua in gura!!! FOARTE FRUMOS!

Anonim spunea...

Foarte frumos . Si dupa cum arata cred ca e si gustos ! Felicitari ! O intrebare : cam cat dureaza cu totul ? aproximativ macar :D . O zi buna !

Oana spunea...

Multumesc de apreciere :)
Cu blat cumparat reteta este chiar rapida, cu aproximatie dureaza maxim jumatate de ora asamblarea tortului. La rece va trebui sa stea mai mult ca sa se lege bine tortul ( circa 3-4 ore). Doar ciocolata de jur imprejurul tortului e mai migaloasa, dar cu putin exercitiu este gata invreo 10 minute. Cand sunt in criza de timp renunt la ea, tortul arata bine si fara

Anonim spunea...

de obicei topesc ciocolata pt decor cu o lingura - doua de ulei, am facut cu unt si mi s-a taiat ciocolata... nu mi s-a mai intamplat niciodata asta, n-am reusit s-o dreg nicicum si a ajuns la gunoi. era ciocolata primola. in rest tortul e foarte bun, l-am facut azi. deci... raman la topitul ciocolatei cu ulei

Oana spunea...

Interesanta sugestie, pana acum nu am incercat!

Anonim spunea...

doamne arata de3mential, dar cat te-a costat ?

Oana spunea...

A costat undeva in jur de 20-25% din pretul unui tort similar cumparat. Nu e asa de scump si e destul de usor de facut

Anonim spunea...

am cautat si asta este singura reteta care mi-a atras atentia , am cumparat tot si acum am 2 intrebari sa-ti pun. La ornat scrii ca pui 2-3 linguri de capsunata, dar unde le folosesti ca nu-mi dau seama.
1.La insiropat blatul ?
2. Nu este totusi prea mult lichior in tot tortul ? ca nu as vrea sa se "imbete" copii prezenti la petrecere
merci de raspuns

Oana spunea...

Am pus capsunata in gelatina, scuze de omisiune. Se poate renunta la ea fara nici o problema, atat la ornat cat si la insiropat. Pentru insiropat se poate folosi zeama de la fructele congelate, dar nu e obligatoriu sa fie insiropat blatul. Crema e suficient de multa incat tortul sa nu para "uscat".
Ma bucur ca reteta mea ti-a placut atat de mult, sper ca si rezultatul final sa fie pe masura! Mare atentie la combinarea cremei de ciocolata cu frisca! Trebuie sa aiba temperatura apropiata ca sa nu se taie! Eu m-am grabit o data si am distrus crema :(

Anonim spunea...

Absolut superb tortul, si aspect si gust! Eu l-am facut de Craciun si am impresionat toata lumea! Ca sa nu mai zic si destul de usor de facut..azi l-am facut a doua oara pt Revelion si acum incerc si decoratiunea cu folia, sper sa iasa!. Multe multumiri pt aceasta minunata reteta :)

mihaela spunea...

arata foarte bine si e foarte bun
azi l-am facut pentru prima data
multumim pentru reteta

mihaela spunea...

Foarte foarte bun, dar etapa cu folia pe lateral nu mi-a reusit
De ce oare?
a ramas ciocolata crema pe folie

Oana spunea...

Mihaela,

ma bucur mult ca ti-a placut tortul! In ceea ce priveste ciocolata de pe lateral, ea adera la crema din tort. Ca sa se lipeasca mai bine poti glazura putin lateralele.

Anonim spunea...

Buna Oana, foarte bun tortul, dar mie mi-a iesit crema destul de tare,nu foarte aerata precum un mousse. Asa iese ea de fapt, pentru ca are multa ciocolata, sau nu mi-a iesit mie destul de pufoasa . Eu am pus gelatina hidratata in apa la final cand ciocolata era topita. Te rog sa-mi spui cum trebuie ea sa iasa pentru ca nu se vede tortul in sectiune. Pupici.

Oana spunea...

Crema poate iesi tare din 2 motive :

1 : ciocolata nu este in sine una moale, ci una dura ( de ex cele cu peste 50% cacao). Cu cat ciocolata are mai multa cacao, cu ata are mai putina grasime. Eu am folosit amaruie dar cea de la Primola nu e foarte dura. Poti incerca cu ciocolata cu lapte.

2. frisca vegetala. Aceasta este mai putin grasa decat cea obtinuta din lapte/smantana si are o consistenta mai putin cremoasa. Grasimea ajuta in fapt crema sa fie pufoasa.
Consistenta cremei este asemanatoare cu cea a untului batut spuma.
Daca crema e prea dura cand se raceste atunci se poate scoate tortul putin mai devreme de la rece si se va taia cu un cutit cu lama fierbinte ( se tine in apa clocotita si apoi se sterge )

Oana spunea...

Ina un lucru : cei 400 ml frisca se refera la frisca nebatuta!

Anonim spunea...

buna seara azi 28.02 2013 am facut tortul cu fructe de padure a iesit super

Oana spunea...

Ma bucur mult pentru reusita!

Unknown spunea...

Buna
Imi poti spune ce diametru avea forma ta, si cam pentru cate portii. Eu ma pregatesc sa il fac pentru gasca mea de prieteni care sunt cam mancaciosi:)))), si mi-e teama ca trebuie sa cresc cantitatile. Multumesc

Oana spunea...

Forma e destul de mare, are 26 cm in diametru. Ajunge pentru multi mancaciosi. Eu acasa am doua termite de temut!

Oana spunea...

Sunt cam 12 portii generoase sau 16 normale.

Unknown spunea...

Cam cat trebuie lasat ciocolata la racit pe folie, inainte sa o lipesti pe tort?

Oana spunea...

Laura, eu am aplicat folia cu ciocolata calda pe tort swi apoi am lasat tortul la frigider pana aproape de sevie. Daca tortul este rece ( adica scos de la frigider) inainte de scoaterea foliei, eu zic ca e sufficient sa aplici folia cu ciocolata si sa il lasi apoi 5 minute in frigider.
Ca sa adere bine ciocolata de tort e bine ca pe lateralul tortului sa existe cat de cat crema, ca sa existe o asa numita suprafata de contact :)
Bafta multa, sa imi spui cum ti-a iesit !

Anonim spunea...

Arata absolut fabulos. Il incerc si eu pt ziua sotului meu. Sunt convinsa ca va iesi extraordinar. Felicitari!!!

Anonim spunea...

Buna ziua,

Pentru frisca care trebuie batuta (la crema) se adauga si zahar sau nu? Mi se pare ca ar iesi cam amarui tortul... sau nu?

Multumesc
Robert Eisler

Anonim spunea...

Robert, eu nu am adaugat zahar, ciocolata mi s-a parut suficient de dulce
Binenteles, se mai poate adauga zahar pudra in crema daca aceasta nu ti se pare suficient de dulce

Gabriela Gitoi spunea...

Cat de frumos arata tortul asta! nu am incercat niciodata combinatia ciocolata si fructe de padure dar sunt convinsa ca este delicios!

Oana spunea...

Gabi, este un contrast foarte reusit!

Unknown spunea...

Deci as vrea sa fac tortul dar ce smantana dulce ai folosit imi poti zice firma sa caut e grancucina cumva? Si daca folosesc frisca lichida vegetala sa inteleg ca trebuie sa folosesc ciocolata cu lapte? La frisca ma refer la cea lichida din comert hulala intaritor in frisca nu trebuie sa pun....apropo torul arata foarte bine si interesanta chestia cu bulele

Oana spunea...

Raluca, ar fi bine sa folosesti smantana dulce pt frisca cand topesti ciocolata. Are mai multa grasime si compenseaza lipsa grasimii din frisca vegetala. Eu folosesc La Dorna sau Milli, in functie de ce pot gasi in magazin. Important cand folosesti frisca vegetala este sa alegi o ciocolata untoasa, mai cremoasa

Unknown spunea...

Si ciocolata alba cu cea neagra le-ai pus amandoua sa se topeasca impreuna? Si c-am ce cantitate ai folosit la ornat la cioco ma refer si cantitatea totala de fructe de psdire aproximativ..
..as vrea sa il incerc si eu de ziua indragostitiilor

Oana spunea...

Iti tin pumnii Raluca! fructe de padure cred ca sunt aproximativ 00 g congelate. Iar ciocolata se topeste separat - cea de ornat : am folosit 1/2 pachet ciocolata alba si 1 pachet ciocolata cu lapte. Am turnat-o alternative pe folia cu bule pentru un effect mai wooow

Oana spunea...

400g fructe congelate

Anonim spunea...

Buna! Folia respetiva se gaseste la magazin? Nu stiu de unde sa o cumpar pentru ca nu am asa ceva...

Oana spunea...

Fiind vorba de folie cu bule de impachetat...poti incerca la librarie saula posta. Eu o am de la livrarile de condimente...au venit impachetate in asa ceva sa nu se sparga fiolele

Anonim spunea...

Multumesc! Si ce marca de frisca naturala ai folosit? parca nu am azut in magazine gen Carrefour asa cea,ori am ratat eu raionul..

Oana spunea...

Am folosit de la Milli sau Dorna

Unknown spunea...

Acest tort este preferatul familiei.Saptamana aceasta il fac iar pentru ca este ziua fiicei mele care implineste 11 ani. Multumesc pentru acest tort minunat !!!

Anonim spunea...

Frisca naturala este tot una cu smantana dulce? Multumesc!

Oana spunea...

Da, este vorba de smantana dulce pentru frisca. Atentie, exista smantana dulce pentru gatit, mai slaba - aceasta nu este buna pt ca nu poate fi batuta

Anonim spunea...

Pana la urma ciocolata se pune calda sau rece pe tort? Pot folosi cu încredere fructe Înghețate?

Oana spunea...

Eu am folosit fructe congelate pentru acest tort. In ceea ce priveste ciocolata: se pune calduta :)

Unknown spunea...

De unde pot cumpara lichior de capsuni sau capsunata? Si smantana si frisca sunt ingrediente separate..adica nu folosesc cei 200 ml de smantana ca sa bat frisca? Ci adaug cei 200 ml de smantana cu ciocolata la bain marie si apoi cei 400 ml de frisca?

Unknown spunea...

De unde pot cumpara lichior de capsuni? Si am o nelamurire in ceea ce priveste smantana si frisca. Sunt 2 ingrediente separate? Adica nu folosesc smantana pentru a bate frisca, nu? Adaug cei 200 ml de smantana in bain marie impreuna cu ciocolata si apoi incorporez cei 400 ml de frisca. Inteleg bine?

Oana spunea...

Capsunata cred ca se gaseste la magazinele cu produse traditionale ...lichior de capsuni ar trebui sa fie in supermarketurile mari. Cei 200 ml de frisca se folosesc separat, pentru a topi ciocolata. Sper ca e de ajutor☺

Oana spunea...

Maria, ai inteles perfect 👍

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...