duminică, 12 decembrie 2010

Turta dulce aromata

Mmmm, savoarea sarbatorilor de iarna! Extrem de aromata, devine frageda in timp.




Ingrediente :
- 325 g faina
- 100 g unt
- 20 g margarina ( se poate inlocui cu unt)
- 200 g miere
- 100 g zahar
- 1 ou
- 2 lingurite de scortisoara
- 3-4 cuisoare pisate
- o lingurita de ghimbir macinat
- o jumatate lingurita de nucsoara macinata
- o jumatate lingurita praf de copt
- o jumatate lingurita sare

Se amesteca faina cu toate aromele, zaharul  si sarea, apoi se adaga untul, margarina, mierea si oul si se amesteca bine pana se obtine un aluat vascos si lipicios.




Aluatul obtinut se da la rece pentru minim o ora. Personal recomand sa stea jumatate de zi, este mai usor de intins foaia. Daca va este mai usor, puteti imparti aluatul in 2-3 parti , atat cat este necesar pentru a intinde o foaie.

Dupa ce s-a racit, se presara suprafata de lucru cu faina si se intinde o foaie de circa 1 cm grosime. Se aseaza formele cat mai inghesuite si se decupeaza cu grija. Daca aluatul este suficient de rece, se taie usor si se desprind la fel de usor de pe masa si din forma. Se aseaza intr-o tava in care s-a asezat hartie de copt. Nu e necesar sa se unga tava/hartia.



Aluatul ramas se strange iar in forma de bila, se intinde din nou si se taie forme.

Tava se baga la cuptor pentru circa 15 minute la foc mediu pana incep sa se rumeneasca marginile. Se scot, se lasa la racit si apoi se orneaza cu pasta de zahar, ciocolata topita, bombonele etc.

Din cantitatile de mai sus se obtin circa 3 tavi. In poza de mai sus, se vede aproximativ toata "productia"mai putin vreo 10 bucati care au disparut ca prin minune in burtica pofticiosilor.

Foarte important : turta dulce trebuie sa stea cateva zile ( recomand macar o zi, doua) intr-o cutie inchisa ermetic. In timp, se inmoaie si devine foarte pufoasa. Daca va place mai crocanta, se poate consuma din prima zi.

2 comentarii :

Unknown spunea...

arata de milioane! cum e cu glazura????

Oana spunea...

Pasta de zahar farin cu zeama de fructe de padure
sau, mai simplu : ciocolata alba topita

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...