vineri, 25 martie 2011

Tort mousse de ciocolata ( reteta de post )

Cum sa combini restrictiile postului cu pofta de dulce? Hmmm.. as avea cateva sugestii iar asta este cu siguranta una dintre ele.
Cu mici modificari, tortul ciocolatos a devenit tortul de ziua mea. In plus : de post! Ciocolata cu ciocolata , putina ciocolata si savoare de nuca...





Ingrediente :
Pentru blat :
- 150 g biscuiti de post
- 50 g zahar
- 50 g margarina
- 30 ml frisca vegetala ( verificati cu atentie eticheta produsului, exista si frisca vegetala cu proteine din lapte)
Pentru crema :
- 500 g ciocolata amaruie de post
- 600 ml frisca vegetala
- jumatate de plic de gelatin ( de post) sau agar-agar
- o cana de nuca macinata fin
Pentru ornat:
- 100 g ciocolata menaj
- 50 g margarina
- optional figurine din ciocolata topita

Asa cum am precizat, reteta este in fapt tortul ciocolatos, doar blatul difera (am folosit blat de biscuiti cu crema caramel). Dupa ce am terminat , am constatat ca am folosit circa 700 g de ciocolata, mare parte in crema dar sa nu uit si risipa pe care am facut-o incercand sa fac figurine din ciocolata :) Mare parte au ajuns sa fie mancate ininte de a ajunge pe tort...



Pe scurt, reteta se face dupa cum urmeaza : biscuitii se zdrobesc marunt cu un facalet sau, cel mai simplu, in robotul de bucatarie. Zaharul se caramelizeaza si se adauga ( cu grija sa nu improaste ) 30 ml frisca vegetala si 50 g margarina. Se lasa la feirt pana se omogenizeaza. Ce obtinem se toarna peste biscuiti, amestecam  si apoi intindem uniform pe fundul unei forme de tort. Biscuitii nu trebuie sa se inmoaie si sa devina pasta, important e sa obtinem un aluat inchegat, putin nisipos dar foarte lipicios :)




Crema, punctul forte al acestui tort, e un mousse pe care eu il folosesc cu mare drag la torturi. Se face topind 500 g ciocolata in 200 ml frisca vegetala, la bain marie, Se lasa pana ajunge la temperatura camerei. Frisca lichida o batem pana se intareste si apoi se amesteca cu ciocolata topita si cu jumatate de plic de gelatina. Eu il pun asa, nu mai dizolv gelatina. Atentie : cele doua compozitii trebuie sa aiba cam aceeasi temperatura, altfel crema se va taia ....
Adaugam nuca si gata ! Turnam usurel peste blat in forma de tort si dam la rece. Vreo 3-4 ore ar fi de ajuns dar eu prefer sa il fac cu o zi inainte. Imagini detaliate din timpul prepararii gasiti aici


Se orneaza fie cu frisca, fie cu cu ciocolata, cum am facut eu : topim la bain marie  100 g ciocolata cu 50 g margarina, amestecand pana la omogenizare. Daca se intinde peste tortul rece aceasta glazura se intareste rapid asa ca e musai sa nu fiti intrerupti :)



Desi nu mi-a iesit impecabil ca aspect, gustul a fost declarat bun in unanimitate. Rezultatul? Farfurii goale si nici urma de tort !

19 comentarii :

violette spunea...

Mie mi se pare ca ti-a iesit impecabil ca si aspect...si cu siguranta si ca si gust!

un weekend placut!

Craita spunea...

o reteta foarte buna pentru cei care postesc:)

Oana spunea...

E intr-adevar un tort de post foarte gustos!
Multumesc pentru aprecieri

Mimmi spunea...

Delicios si foarte frumos !

Gateste Inteligent spunea...

Buna,

Numele meu este Adrian si iti scriu in numele site-ului http://www.GatesteInteligent.ro . Ne-ar face placere sa faci parte din echipa de parteneri/blogeri pasionati de arta gatitului. Pentru acest lucru te rugam folosesti formularul de la pagina: http://www.gatesteinteligent.ro/inscrie-blog-gateste-inteligent.html sau trimite-ne mail la adresa office@gatesteinteligent.ro

pasiunea de a gati!
Adrian T

Oana spunea...

Completare ulterioara : deoarece am folosit frisca vegetala, acest tort mousse de ciocolata poate deveni casant la taiere. Acest lucru se intampla doar daca este proaspat scos din frigider. Lasat putin la caldura devine mai cremos.
O varianta sigura este folosirea unui cutit cu lama fierbinte.
Mie mi s-a intamplat doar o singura data sa mi se crape felia, si acest lucru doar datorita temperatrii scazute din frigider (era reglat pe 2 grade, nu pe 4 ca de obicei)

Robert spunea...

Buna ziua
Reteta este deosebita si iti multumim pentru publicare.
Vreau doar sa atrag atentia ca frisca vegetala (in majoritatea cazurilor brand-ul Hulala) pe langa faptul ca are in compozitie o gramada de E-uri, NU este de POST.Pe ingrediente vei observa ca scrie si : "proteine din lapte".
Toate cele bune

Oana spunea...

Robert, multumesc mult pentru apreciere dar mai ales pentru observatia referitoare la frisca "de dulce"
voi mentiona acest aspect si in reteta

Alexandra spunea...

Il voi face chiar de ziua mea dar am o nelamurire. In lista de ingrediente ai scris 600 ml frisca iar in descriere ai amestecat ciocolata numai cu 200ml de frisca lichida. Care este cantitatea corecta 200 sau 600? Sau de fapt pui 200 laciocolata si restul de 400 o bati pana devine tare si apoi o amesteci cu ciocolata topita? Te intreb ca nu vreau s ama fac de ras tocmai de ziua mea :) Multumesc mult

Oana spunea...

Alexandra, inainte de toate : LA MULTI ANI!
O parte din frisca se foloseste la topit ciocolata, iar restul se bate pana se intareste si se amesteca cu crema de ciocolata.
Tinand cont ca va fi de post, te rog ai in vedere urmatoarele :
- frisca sa fie de post
- tortul cu frisca vegetala si ciocolata de post iese mai tare; scoate-l cu 20 minute inainte de servire sa se inmoaie crema si taie-l cu un cutit a carui lama a stat in apa fierbinte. Lama fierbinte te ajuta sa nu se crape glazura

Anonim spunea...

Buna,
Vad ca ai folosit gelatina, care e de origine animala (cartilagii, piele, etc). Pentru a fi intr-adevar de post, trebuie sa folosesti agar-agar (cauta pe google, e gelatina vegetala).
O zi frumoasa!

Alexandra spunea...

Iti multumesc mult pentru precizari, voi face intocmai cum spui.

Anonim spunea...

Cred ca este super. Multumesc de reteta. O sa-l incerc si eu!

Darius Si Alina spunea...

Buna. As avea si eu o intrebare de adresat: Ciocolata de menaj este de post? Nu am avut posibilitatea de a citii ingredientele. Multumesc!

Oana spunea...

Nu prea cred... de obicei ciocolata de menaj are lapte. Ciocolata de post este foarte bogata in cacao si mai saraca in grasimia

Anonim spunea...

un mic amanunt trecut cu vederea: GELATINA nu este de post. Se obtine din soricul porcului si din oase.DECI. reteta, chiar daca pare delicioasa NU ESTE DE POST.

Oana spunea...

In comert se gaseste si gelatin de post. Este un produs vegetal, se mai poate folosi si agar agar...

Anonim spunea...

Buna Oana! Ce marca de frisca vegetala exista in comert pt. ca nu stiu ce sa folosesc si gelatina de post cum se numeste? nu ma refer la agar agar care stiu ca este din alge marine

Oana spunea...

Le-am luat pe ambele de la un Plafar...

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...