miercuri, 24 noiembrie 2010

Muraturi asortate ( dietetice)


E un fapt bine stiut ca intotdeauna mancarea facuta de mama soacra este cea mai gustoasa. La fel se intampla si cu muraturile! 
Trebuie sa recunosc ca pana acum nu am pus muraturi astfel, dar am mancat in fiecare an cu placere!


Cantitati: - 7 kg. gogosari;
-   2 kg. ardei gras verde ( galben);
-    2 kg. ardei gras rosu;
-    2 buc. conopida;
-   2 buc. broccoli;
-   4 buc. radacina de telina;
-    2 kg. morcov, de preferat mai gros, dar fraged ( carote);
-      2 l apa+ 400 ml otet. La aceasta cantitate se pun 25 gr. sare si 200 gr miere sau zahar ( chiar combinat: si miere si zahar)
-      boabe de mustar, boabe de piper;
-     cimbru, foi de dafin, frunze de telina, marar verde sau uscat, dar sa aiba samanta si floare pentru a fi mai aromat;

Muraturi asortate dietetice

Muraturi asortate dietetice

   Se spala toate ingredientele si se curata: se scot cotoarele si semintele la ardei si gogosari, se curata morcovul si telina, se desfac in buchetele mai mici conopida si broccoli. Se taie capacele la ardei si gogosari si apoi se taie pe lung si inca o data pe jumatate, sa incapa mai multi in borcane. O parte din capacele taiate se pastreaza pentru a se aseza deasupra borcanelor, restul se taie in bucati mai mici si se pun laolalta cu celelalte. Morcovul se taie in diverse forme: feliute rotunde care apoi se taie cu formele de prajituri din tabla in forma de stea, floare, frunza, inimioara etc. sau felii lungi care se modeleaza cu cutitul in braduti sau alte forme, dupa imaginatie. La fel se procedeaza si cu telina. Se aseaza in borcane astfel incat sa ramana cat mai putine goluri. La sfarsit se adauga 2 lingurite rase cu boabe de mustar ,1 lingurita cu boabe de piper si 2-3 frunze de dafin  pentru fiecare borcan de 1, 7 kg. 
   Se calculeaza capacitatea totala a borcanelor astfel incat sa stim cata solutie sa pregatim.
   Intre timp se pregateste otetul: 2 L apa+ 400 ml otet. La aceasta cantitate se pun 25 gr. sare si 200 gr miere sau zahar ( chiar combinat: si miere si zahar).Cantitatea de lichid se socoteste ca fiind jumatate din capacitatea borcanelor( pt. 1 borcan de 1L este nevoie de 0,5 kg. amestec). Acest amestec se fierbe cu frunzele de telina, mararul si foi de dafin pana clocoteste. Se ia de pe foc si se lasa sa se mai raceasca pentru a se aroma bine lichidul. 
Se pune in borcane si se asteapta  sa se umple bine toate golurile si apoi se mai completeaza  cu lichid astfel ca toti gogosarii sa fie acoperiti (daca raman fara lichid se inmoaie). Se pun capacele borcanelor, se verifica etanseitatea si apoi borcanele se pun la bain-Marie (un vas suficient de inalt, ca sa intre  in intregime in el - numai astfel se va putea realiza o sterilizare buna -  pe fundul caruia se vor aseza ziare sau carpe);.Se tin pe foc pana se infierbinta  bine (capacele sa se simta fierbinti la mana), se iau cu manusa antitermica si se pun in paturi  ca sa se mentina cat mai mult apa fierbinte in borcane continuandu-se astfel sterilizarea (pana a doua zi). Se aseaza apoi in camara, la loc intunecos sau se acopera cu hartie (lumina schimba putin culoarea gogosarilor) . 
Gogosarii nu vor fi prea acri, dar vor fi foarte crocanti. Dupa ce se desface un borcan este bine sa se pastreze in frigider.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...