marți, 26 martie 2013

Red Velvet Cake / Tort Catifea Rosie

De ziua mea mi-am dorit un tort deosebit, rosu, cu personalitate! Foarte rosu, cat mai rosu.
Red velvet cake este un tort spectaculos care surprinde atat prin rosul sau intens cat si prin gustul sau fin, desavarsit.
Red velvet cake, in traducere tort "catifea rosie", mi-a indeplinit dorinta. Pe langa aspectul deosebit am descoperit un blad fraged si catifelat si o crema de branza extrem de delicioasa! E bun. E bun rau! Mult peste asteptari :)
Cred ca as putea sa il laud vreo 2 zile, dar mai bine va las pe voi sa-l incercati!

Red Velvet Cake / Tort Catifea Rosie

Desi in mod normal evit colorantii, pentru acest tort e musai sa aveti un colorant bun! Fara sa fac reclama, va recomand colorantul rosu ( pudra) de pe www.pastaidevanilie.ro. Reteta de tort, cu mici modificari, o am de aici.

Ingredientele sunt :

Pentru blat :
- 250 g faina
- 1 lingurita sare
- 400 g zahar ( nu, nu e o greseala, atata trebuie sa fie! )
- 225 g unt la temperatura camerei
- 2 oua
- 1 lingura rasa de cacao
- 1 lingurita rasa de colorant rosu pudra
- 240 ml kefir
- 1 lingura esenta de vanilie ( de preferat obtinuta din pastaie de vanilie, nu in laboratorul de chimie)
-  1/2 lingurita bicarbonat
- 1 lingura otet ( pentru stins bicarbonatul)

Pentru crema :
- 500 g mascarpone
- 225 g unt la temperatura camerei
- 90 g ciocolata alba rasa prin razatoarea mica
- 115 g zahar pudra
- o lingurita  esenta de vanilie ( de preferat obtinuta din pastaie de vanilie, nu in laboratorul de chimie)

Pentru inceput se preincalzeste cuptorul la 180 grade si se ung cu unt sau ulei doua forme de tort cu diametrul de 20 cm. De preferinta forme care nu curg in cuptor, asa cum am patit eu ... e fost chiar rasul plansul sa vad frumusete de blat rosu cum curge si se afuma in cuptor. Binenteles am reluat procesul, nu fara sa ma supar la maxim si sa bodogan fara incetare in timp ce curatam cuptorul si dregeam boroboata ...

Pentru blat se bate untul spuma adaugand zaharul incetul cu incetul. Se adauga ouale unul cate unul, omogenizand dupa fiecare ou.
Separat, se amesteca o mica parte din kefir cu cacaoa si colorantul rosu. Se adauga vanilia. Asa-i ca e cel mai frumos rosu pe care l-ati vazut pana acum?


Red Velvet Cake / Tort Catifea Rosie
In crema de unt se adauga alternativ kefirul ramas si faina, apoi compozitia rosie. La final, se adauga bicarbonatul stins, se amesteca bine, se toarna in cele doua forme si se introduce imediat ( dupa ce se fac pozele) in cuptor, pe treapta cea mai de sus.

Red Velvet Cake / Tort Catifea Rosie

Se lasa la copt circa 35 minute sau pana trece de testul scobitorii (aceasta trebuie sa iasa uscata din blat).
Blatul se scoate din tavi si se lasa sa se raceasca complet pe doua gratare.


Crema se prepara extrem de simplu : untul (obligatoriu la temperatura camerei daca nu doriti sa vi se taie crema) se bate spuma cu zaharul pudra. Se adauga mascarpone si ciocolata alba rasa fin, vanilia si se mixeaza pana la omogenizare. GATA !


Acum urmeaza asamblarea. Inainte de a taia blatul este bine ca acesta sa stea 10 minute in congelator. Avand o consistenta catifelata se va sfarama foarte usor.
Cele doua blaturi se niveleaza ( adica se taie capacul bombat rezultat dupa coacere)  si se taie fiecare in doua, pe lung. Vom obtine in final 4 foi de blat. Firimiturile ramase in urma taierii, precum si capacele taiate se pastreaza pentru ornat.
Se umplu foile de blat cu crema de branza si se pastreaza circa 1/3 pentru ornat si finisat.


Red Velvet Cake / Tort Catifea Rosie
Se imbraca tortul in crema de branza ramasa si se presara pe deasupra firimituri rosii obtinute din resturile de blat .
Felicitari! In acest punct ati obtinut un tort superb, cu un gust desavarsit! Un tort atat de rosu incat va aprinde gelozia tuturor celor care nu l-au gustat :)


Red Velvet Cake / Tort Catifea Rosie


La multi ani! mie ... ma duc sa ma infrupt cu o bucatica delicioasa!
Pentru voi am pregatit cateva bucatele virtuale :)

Pofta mare va doresc si spor la bucatarit!


Red Velvet Cake / Tort Catifea Rosie

 
 

33 comentarii :

gaby_d spunea...

wow! cum arata!!

Oana spunea...

Mersi Gaby, eu m-am indragostit de el...

Radu spunea...

Ohoo, ce frumos e. :)

Oana spunea...

Mersi Radu !

Mihaela spunea...

La multi ani!!

Oana spunea...

Multumesc Mihaela :)

Anonim spunea...

pt o tava de 28 de cm e prea mult daca dublez cantitatile?

Oana spunea...

Tortuletul asta iese destul de inalt in tava de 20 cm. Cred ca se poate face si cu o tava de 28 de cm si atunci va iesi ca un tort classic ca inaltime. Singura problema e ca odata pus bicarbonatul trebuia bagat imediat in cuptor si nu incap 2 forme asa mari. DAR se poate pune toata compozitia urmand sa se taie ulterior. E bine sa il bagi in congelator vreo 15 -20 minute inainte de taiere, e foarte fraged.
In ceea ce priveste cantitatile duble... cred ca iese prea mult tort!

Licuta Marin spunea...

Mmm, arata superb si cred ca a fost un adevarat deliciu!
Iti urez un la multi ani intarziat si multa sanatate!!! Te pup!

Oana spunea...

Multumesc Licuta! Mie mi-a placut la nebunie ...

Liana10 spunea...

La multi ani si scuze pt. intarziere! Ai avut un tort minunat!!

Anonim spunea...

BUNA. L AM FACUT DAR NU MI A IESIT DELOC BLATUL....S A INNEGRIT PE MARGINI SI A DEVENIT AMARUI....L AM LASAT LA CUPTOR PREA MULT? NU L PUTEAM SCOATE PT CA MIJLOCUL NU ERA FACUT ( SE MISCA PRECUM O GELATINA ) IAR MARGINILE INCEPEAU SA DEVINA MARONII. CAND L AM BAGAT IN CUPTOR ARATA SUPER...AM FOLOSIT COLORANT DE PE PASTAILEDEVANILIE.RO. NU STIU UNDE AM GRESIT...

Oana spunea...

Imi pare rau sa aud ca nu a iesit blatul :(
Intr-adevar, blatul este foarte moale inainte de coacere. Daca s-a ars pe margini si interiorul a ramas moale inseamna ca focul a fost dat mult prea tare. Eu l-am copt la foc mediu, cu blatul impartit in doua parti.Fiind in strat subtire s-a copt destul de repede si uniform , fara sa fie ras pe margini, ci doar usor maroniu, abia sesizabil. Se vede si in poza de asamblare. Ca sa se coaca mai usor poti incerca sa il coci in tava mare de aragaz. Va rezulta un blat mai putin inalt si mult mai usor de copt. Foaia se taie in 3 fasii rezultand un tort dreptunghiular...
O sa ma mai gandesc sa vad daca mai imi vine vreo idee, in momentul de fata asta e singura explicatie care imi trece prin minte : blat prea gros si/sau foc prea puternic

Anonim spunea...

Cred ca blatul a fost prea gros pt ca am facut intr-o tava de 28 cm....si am pus cantitatile 1+1/2...deci i a luat mai mult de 30 de min in cuptor....nu l puteam scoate pt ca mijlocul era ca o gelatina. prababil de asta se si fac 2 blaturi....ca sa fie cantitate putina si sa se coaca repede....multumesc pt sfaturi.

Oana spunea...

Imi pare sincer rau pentru esec... timp pierdut, ingrediente irosite.. dar mai ales pentru ca stiu ce inseamna sa muncesti pentru ceva dulce, sa ai niste asteptari si apoi sa nu iti reuseasca reteta.
Iti tin pumnii pentru data viitoare, acum ca s-a descoperit problema tortul e pe jumatate facut!

Aura spunea...

buna! eu locuiesc in Oslo si nu gasesc colorant pulbere...pot folosi colorant rosu lichid? merci frumos si...felicitari..arata foarte bine!

Oana spunea...

Aura, poti folosi colorant lichid dar redu cantitatea de kefir. Totusi ar trebui sa fii sigura de calitatea colorantului...de multe ori este cam diluat. Eu am cumparat pudra de pe internet, este foarte spornic . Iti recomand cu drag tortul, este spectaculos atat ca gust cat si ca aspect :)

Aura spunea...

buna din nou! cam cu cat crezi ca ar trebui sa reduc cantitatea de kefir? si colorantul lichid (destul de bun zic eu) in ce cantitate? tot o lingurita? iar in loc de mascarpone ( aici e destul de scump...) pot folosi aceeasi cantitate de crema philadelphia? merci frumos de sfaturi...

Oana spunea...

Colorant pui in functie de cat de rosu il vrei... Daca pui 2 linguri de colorant, pui cu 2 linguri de kefir mai putin. Eu nu am incercat cu Philadelphia, cred ca merge cu orice branza cremoasa , grasa si nesarata. Aici mascarpone e ok ca pret, in jur de 10-12 lei cutia de 250 g

Aura spunea...

multumesc de sfaturi! apreciez promtitudinea si site-ul tau..muulta bafta in continuare!

Oana spunea...

Aura, multumesc mult pentru cuvintele frumoase :) Sper ca tortul tau sa fie o reusita ! Te mai astept cu drag pe aici .

Nic spunea...

Buna seara!
Am o intrebare in legatura cu blatul. Am facut exact cum ati scris, am testat cu scobitoarea sa vad daca e copt, scobitoarea a iesit uscata, insa dupa ce s-a racit, cand l-am taiat, in interior era umed, parea necopt. Daca strang intre degete o bucata se face o bila exact ca dintr-un aluat de paine necopt. Imi puteti spune daca asa e textura blatului, umeda, sau pur si simplu am dat-o-n bara? :)

Oana spunea...

Asa e blatul : umed si sfaramicios. Ca sa se taie usor se lasa la rece in prealabil. Firimiturile cazute la manevrarea blatului se folosesc la ornat.

Anonim spunea...

cat bicarbonat trebuie?

Oana spunea...

Jumatate de lingurita. Multumesc de observatie, voi corecta !

Anonim spunea...

am facut si eu tortul in weekend. A iesit incredibil de bine si nu mi-a venit sa cred ca usor a fost. dar in loc de mascarpone am folosit crema de branza cu smantana si in loc de colorant rosu am folosit colorant albastru.
Dar reteta este super. :)

Teodora Patraucean spunea...

Buna! vreau sa fac si eu tortul dar am o dilema: blatul iese moale si umed? imi plac torturile cu blat insiropat cat mai bine, nu imi place sa simt ceva uscat si dificil de inghitit, asa ca as dori sa stiu daca iese fraged, sau as putea sa il insiropez eu pentru a fi sigura.
Btw, arata genial in poze <3 <3 <3

Oana spunea...

Buna Teodora !
Blatul este usor umed, nu este deloc uscat... ba din contra. Daca iti place tipul acesta de blat sigur o sa iti placa si tortul :) e cu adevarat altfel !

Geo spunea...

Buna ziua de unde ați luat colorantul ? Eu am pus si a ieșit roz specific ca pe cutie spune sa nu folosesc mai mult de o lingurita este un gel.

Oana spunea...

Buna Geo,
L-am luat de pe www.pastaidevanile.ro

Anonim spunea...

Bună! As vrea sa te întreb cu ce as putea înlocui kefir ul...nu cred ca este în market uri aici, sau cel puțin eu nu știu sa l caut...vreau foarte mult sa fac tortul pt ziua soțului meu pe 3 decembrie și văzusem la alte rețete laptele bătut sau iaurtul. Se poate înlocui cu unul dintre ele? Mulțumesc!

Oana spunea...

Buna ! Cred ca laptele batut e mai potrivit, fiind putin acidulat

mariana Neagu spunea...

Mulțumesc mult!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...