vineri, 22 iulie 2011

Pui fript cu lamaie, rozmarin si cartofi la cuptor (Jamie Oliver)

Si acum, cand scriu reteta mi se face pofta. Nu e ceva pretentios, sofisticat sau pentru o cina de fitze. Este doar meniul ideal pentru a strange familia in jurul mesei. Bun, tare bun... 
Recunosc, nu e o aparitie constanta in meniul nostru dar, din cand in cand, ne imbie cu copanele bine rumenite, cu mirosul fantastic, cu carnea frageda... Gata cu vorba, haideti la treaba!

Pui fript cu lamaie, rozmarin si cartofi la cuptor (Jamie Oliver)

Mai intai de toate, asigurati-va ca aveti urmatoarele :

- una bucata pui fraged si, obligatoriu, proaspat
- sare de mare si piper proaspat macinat ( acu... daca nu aveti sare de mare si aia a noastra, din mosi stramosi, e la fel de buna)
- ulei de masline ( cateva linguri)
- circa un kg de cartofi
- o lamaie mare ( dar nu mai mare decat Domnul Pui)
- o capatana de usturoi
- o mana de cimbru proaspat ( sau uscat daca nu aveti altfel la indemana)
- o mana de rozmarin proaspat
- optional 8 feliute de bacon afumat ( eu n-am avut dar tot bun a fost)

Dupa ce am bifat toata lista de mai sus, l-am luat pe Dl Pui de un copan si m-am apucat sa-l frec cu sare si piper ( si in interior si in exterior). Dupa atata tortura l-am lasat sa se reculeaga la rece, in frigider, vreo cateva ore.


Cartofii se taie cuburi/bucati mai mari. Se pune la fiert o oala de apa cu sare si, cand incepe sa clocoteasca, se adauga cartofii, lamaia intreaga si cateii de usturoi. Am lasat sa fiarba 12 minute pe ceas ( plus sau minus cateva minute, in functie de cat de gura casca e gospodina). Se scoate lamaia fierbinte si se inteapa in cateva locuri cu o scobitoare.
Sa nu uit :  cuptorul  trebuie musai preincalzit la 190 grade ( foc mediu).




Am scurs cartofii si i-am lasat sa stea in oala, in abur. Astfel vor capata crusta crocanta la cuptor.
L-am chemat la apel pe Domnul Pui . Urmeaza o noua experienta culinara pentru el : imbalsamarea cu ulei de masline . Dupa care, partea cea mai sadica : l-am umplut cu cateii de usturoi (necuratati), crengutele de cimbru si in final i-am indesat cu multa maiestrie una bucata lamaie fierbinte in zonele lui cele mai sensibile... upssss, sper ca nu doare!


Astfel aranjat, l-am pus intr-o tava si l-am bagat la cuptor pentru circa 45 de minute. L-am scos apoi pe un platou/farfurie... ce aveam la indemana si, in uleiul si zeama de pui din tava am tavalit cartofii si crengutele de rozmarin taiate bucatele. Bietul meu rozmarin, cred ca si acum plange de dorul lor...


In mijlocul cartofilor am facut putin loc si l-am asezat pe Dl Pui la loc de cinste, cu mare grija sa nu cumva sa il sfaram. Daca preferati si niste bacon, acum e momentul sa acoperiti puiul cu ele. Tava se baga din nou la cuptor pentru inca 45 de minute sau pana cand puiul este bine fript si cartofii rumeniti.


Se portioneaza si se serveste cu garnitura de cartofi din tava, adaugand dupa plac usturoiul copt si suculent ( devine ca o pasta aromata).  

Un vin bun, chiar foarte bun, alb, inchinat in cinstea sotului meu, urma sa desavarseasca aceasta masa minunata.

Pui fript cu lamaie, rozmarin si cartofi la cuptor (Jamie Oliver)

Pui fript cu lamaie, rozmarin si cartofi la cuptor (Jamie Oliver)

6 comentarii :

maya spunea...

Arata excelent!Parfumat si taaare îmbietor puiutul!

Oana spunea...

Multumesc Maya, asa este! Noua ne place foarte mult! Pe deasupra, e si simplu de facut :)

Anonim spunea...

imi ploua-n gura . nu inteleg ce gust ii da lamaia.

Oana spunea...

Lamaia fragezeste puiul si ii da un gust usor dulceag, fructat. E greu de descris pentru ca lamaia este estompata de rozmarin . Oricum reteta este deosebita, se merita incercata...

Anonim spunea...

Am facut si eu si este extraordinar de bun! Nu am mai gustat asa ceva atat de bun in viata mea! Felicitari pentru reteta!

Oana spunea...

Ma bucur mult 😀

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...