luni, 3 ianuarie 2011

Sarmalute in foi de varza

Nelipsite de pe masa de Craciun, aceste sarmalute s-au mancat  imediat! Care e secretul? O aroma subtila de carne afumata si fiertul indelung, la foc mic, in cuptor.

Sarmalute in foi de varza


Sarmalute in foi de varza

Ingredientele sunt pentru o masa copioasa, cu multi invitati, de aceea va sfatuiesc sa faceti circa jumatate din cantitate. Asta in cazul in care nu doriti sa aveti mancare pentru o jumatate de luna :)

Am folosit :
1. Pentru tocatura
- 2 kg carne de porc tocata
- 150 g kaizer afumat ( 150g in tocatura, 250g feliute, printre sarmale)
- o legatura marar si una de patrunjel ( optional)
- 5 cepe mari
- 5 linguri pasta de rosii
- 3/4 cana orez
- 2 oua
- 1 lingura rasa piper macinat
- sare dupa gust ( atentie, varza murata si kaizerul sunt si ele sarate) sau legume uscate tip Delikat

2. Pentru preparare
- 250 g kaizer taiat feliute
- frunza de la 3 verze murate
- 1 cana de vin
- 5 linguri de pasta de rosii

3. Pentru servit :
- smantana si ardei iute pentru servit

Cum procedam : se amesteca toate ingredientele pentru tocatura ( ceapa , kaizerul si verdeata se toaca fin in robotul de bucatarie) si se pune sare dupa gust. Eu am pus sare, nu prea folosesc mix de legume cumparat, ci doar din cel facut in casa.

Daca timpul va permite, caliti si inabusiti ceapa inainte la foc foarte mic. Acest lucru va face sarmalutele sa se topeasca in gura.

Sarmalute in foi de varza

Frunza se curata de cotoare si de partile mai tari, se portioneaza partile bune pentru impaturit. Bucatile de varza nefolosite se vor toca marunt, nu se arunca !
Pe fundul unei oale se aseaza un rand de varza tocata si incepem sa impaturim sarmalele. Eu le-am facut cu mama si din vorba in vorba nici nu ne-am dat seama cand am terminat partea aceasta mai... plicticoasa.
Sarmalute in foi de varza

Peste varza se aseaza un rand de sarmale si cateva feliute de kaizer. Se acopera iar cu un rand de varza tocata, unul de sarmale, feliute de kaizer si tot asa. Obligatoriu ultimul strat este de varza tocata.
Sarmalute in foi de varza
 
Se amesteca vinul cu pasta de rosii si se toarna peste sarmale. Se completeaza cu apa pana se acopera ultimul strat de varza. Se aseaza peste sarmale un capac mic ( mai mic decat gura oalei in care se fierb) astfel incat acesta sa tina sarmalele presate sub apa.

Sarmalute in foi de varza


Sarmalute in foi de varza

Se baga la foc mic la cuptor si se lasa circa 5 ore pana cand se inmoaie varza. Daca e necesar, se mai adauga apa.
Se servesc alaturi de smantana dulce si ardei iute.  Mamliga e obligatorie !
Imbietor de bun !

Sarmalute in foi de varza


Sarmalute in foi de varza


Sarmalute in foi de varza

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...