sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Tort de mere

Arata ca un buchet de flori si se termina la fel de repede ca... un tort delicios!





Ingrediente :
- 8-10 mere medii  ( aproximativ 1 kg)
- 5 linguri de zahar
- nuci si gem de fructe pentru umplut merele
- o lingurita de scortisoara

Pentru blatul din pandispan :
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 1/2 plic praf de copt

Daca nu ma insel, acesta este primul tort pe care l-am gatit :). Ah, ce vremuri: eram la gimnaziu, aveam atat de mult timp liber...
Acum, apelez la aceasta reteta cand sunt in criza de timp si mai ales cand vreau un tort cu gust usor si racoros. Mie imi place mai mult neornat, imi este mila sa acopar frumusete de mere coapte! Dupa gust, se poate orna cu frisca si praf de scortisoara sau cu ciocolata. Oricare din variante, acelasi rezultat : un tort delicios!


Eu am folosit mere foarte mici, e mai migalos dar la final arata ca un buchet de flori :)
Se curata merele de coaja si de cotor, cu grija sa nu se rupa in bucati.
Intr-un vas rotund ( atentie, nu se foloseste forma de tort cu peretii detasabili) se presara uniform 5 linguri de zahar. Peste acestea se vor aseza merele, cat mai inghesuite.




In locul in care au fost cotoarele se pune miez de nuca si dulceata/gem, in functie de ce avem prin casa. Eu am avut un gem de pere si gutuie cu putina scortisoara.  Pentru un aspect mai colorat, se poate folosi dulceata de visine sau de cirese amare



Dupa ce s-au gatit merele, e musai sa le acoperim si cu putina scortisoara, pentru un gust mai aromat! Se acopera vasul si se baga la cuptor, sa se inmoaie merele si sa se formeze siropul.


Intre timp, se pregateste pandispanul dupa cum urmeaza : albusurile se bat spuma, se adauga galbenusurile, zaharul , faina si praful de copt amestecandu-se usor.


Cand merele s-au patruns, se scoate capacul si se toarna pandispanul. Daca la baza merelor se vede mult sirop, este excelent! Asa si trebuie ! Acesta va insiropa in final tortul. Se baga la cuptor si se mai lasa circa jumatate de ora pana se rumeneste blatul.



La aceasta reteta exista si varianta cu zahar ars ( cele 5 linguri de zahar initiale se topesc si se tapeteaza vasul ). In acest caz merele nu se mai coc ci se toarna de la inceput blatul peste ele. Gustul este putin diferit, dar merele vor fi mai tari si asta din cauza ca pandispanul se coace mai repede. In final este vorba doar de preferinte, mie imi plac ambele variante. Insa prefer sa fac fara zahar ars dintr-un motiv foarte intemeiat : baietelul meu este foarte nazdravan si ma trage de maini cand gatesc....

Destul cu vorba... tortul este gata de scos din cuptor!


A venit momentul sa il transferam pe un platou! Se acopera tortul cu o farfurie/ platou si, cu o miscare ferma se intoarce tortul astfel incat acesta sa cada in farfurie.


Merele stau cuminti la locul lor, arata minunat, iar siropul scurs din ele insiropeaza blatul. Nu-i asa ca arata apetisant?





9 comentarii :

Anonim spunea...

tocmai am scos din cuptor acest tort de mere. arata delicios si sunt sigura ca baietelului meu o sa manance mai mult de o portie :)..in ceea ce priveste sotul, el cu siguranta mai multe :).reteta minunata, usoara, simpla de facut. ma bucur ca am descoperit-o.spor la gatit!

ps. a propos e si primul meu tort :), gatesc de obicei, dar nu am facut niciodata un tort.
Ana

Oana spunea...

Ana, bine ai venit pe blogul meu! Mesajul tau nu poate decat sa ma bucure :) Spor si tie la gatit si felicitari pentru primul tau tort / tort de mere!
Te mai astept sa te delectezi si cu alte retete

Oana

Anonim spunea...

Buna seara,
Baietelul meu implineste in curand 1 an si 6 luni, sotul meu este un impatimit al acestui tort...le voi face o surpriza si voi incerca acest tort, insa vreau sa te intreb daca nu e cumva cam mult praf de copt, pt ca un pliculet intreg se foloseste la 500g faina, ori pt 5 linguri...?ce zici?si cred ca tb. stins cu ceva zeama de lamaie, nu?Nu vreau sa te supere aceasta intrebare,nu sunt prea specialista in bucatarie si am o problema cu aroma prafului de copt...
Multumesc,
Elena
PS Am facut zacusca de vinete de la tine de pe blog si a iesit foarte buna!

Oana spunea...

Draga Elena,
ma bucur ca ti-a iesit zacusca buna! Felicitari, mai ales pentru ca stiu cata munca trebuie depusa.
In ceea ce priveste tortul de mere eu intotdeauna am folosit jumatate de plic de praf de copt pentru aceasta reteta, ca sa ajute aluatul sa stea pufos. Nu il sting ( il sting doar la aluaturile "grele", cele groase care au nevoie de mai multa putere sa creasca). Cred ca se poate renunta de tot la praful de copt dar conditia este ca pandispanul sa fie facut foarte aerat, cu albusurile batute foarte foarte bine si faina incorporata usor, fara sa distruga bulele de aer din aluat.
Coincidenta face sa fac si eu tortul acesta de mere , chiar astazi, pentru o persoana foarte speciala pentru mine, care implineste o varsta tare frumoasa : 76 de ani :)

Anonim spunea...

Oana,
La Multi Ani cu sanatate persoanei dragi si multumesc pt. raspuns, maine dupa ce ma voi intrece pe mine insami int-ale cofetaritului iti scriu ce isprava am reusit.
Elena

Anonim spunea...

a iesit o bunatate de tort!
elena

Oana spunea...

Felicitari Elena, esti o mamica talentata !

Unknown spunea...

Esti minunata Oana!!!Chiar acum am in cuptor tortul de mere ...d abia astept sa vad ce a iesit ..dupa cum se vede este o bunatateee!!!te pupik ku drag!

Oana spunea...

Miki Raluca, ma bucur mult ca iti place tortul acesta. Este usor de facut si foarte savuros :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...