Mmmm, savoarea sarbatorilor de iarna! Extrem de aromata, devine frageda in timp.
Ingrediente :
- 325 g faina
- 100 g unt
- 20 g margarina ( se poate inlocui cu unt)
- 200 g miere
- 100 g zahar
- 1 ou
- 2 lingurite de scortisoara
- 3-4 cuisoare pisate
- o lingurita de ghimbir macinat
- o jumatate lingurita de nucsoara macinata
- o jumatate lingurita praf de copt
- o jumatate lingurita sare
Se amesteca faina cu toate aromele, zaharul si sarea, apoi se adaga untul, margarina, mierea si oul si se amesteca bine pana se obtine un aluat vascos si lipicios.
Aluatul obtinut se da la rece pentru minim o ora. Personal recomand sa stea jumatate de zi, este mai usor de intins foaia. Daca va este mai usor, puteti imparti aluatul in 2-3 parti , atat cat este necesar pentru a intinde o foaie.
Dupa ce s-a racit, se presara suprafata de lucru cu faina si se intinde o foaie de circa 1 cm grosime. Se aseaza formele cat mai inghesuite si se decupeaza cu grija. Daca aluatul este suficient de rece, se taie usor si se desprind la fel de usor de pe masa si din forma. Se aseaza intr-o tava in care s-a asezat hartie de copt. Nu e necesar sa se unga tava/hartia.
Aluatul ramas se strange iar in forma de bila, se intinde din nou si se taie forme.
Tava se baga la cuptor pentru circa 15 minute la foc mediu pana incep sa se rumeneasca marginile. Se scot, se lasa la racit si apoi se orneaza cu pasta de zahar, ciocolata topita, bombonele etc.
Din cantitatile de mai sus se obtin circa 3 tavi. In poza de mai sus, se vede aproximativ toata "productia"mai putin vreo 10 bucati care au disparut ca prin minune in burtica pofticiosilor.
Foarte important : turta dulce trebuie sa stea cateva zile ( recomand macar o zi, doua) intr-o cutie inchisa ermetic. In timp, se inmoaie si devine foarte pufoasa. Daca va place mai crocanta, se poate consuma din prima zi.
duminică, 12 decembrie 2010
Turta dulce aromata
Etichete:
bunatati
,
dulciuri
,
gingerbread
,
prajituri de sarbatori
,
reteta
,
retete
,
turta dulce
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
2 comentarii :
arata de milioane! cum e cu glazura????
Pasta de zahar farin cu zeama de fructe de padure
sau, mai simplu : ciocolata alba topita
Trimiteți un comentariu