sâmbătă, 12 martie 2011

Salata de icre cu ceapa

Am facut icre! Pare cam ciudat sa ma bucur, dar... chiar au iesit bune!
Pana acum imi ieseau foarte grase si cleioase si nu prea puteam manca mai mult de o felie ( mestecata printre dinti, cu ciuda pentru ca am muncit la ele )
.

Reteta (noua pentru mine), se face din :
- 50 gr icre (in cazul meu fix icrele dintr-un hering)
- 50 gr gris
- 300 ml ulei
- jumatate de ceapa medie tocata fin
- zeama de la jumatate de lamaie
- cateva linguri de apa minerala.


Stiu... o sa zicei ca si mine : ce cauta grisul in reteta?!?!? Mereu am trait cu senzatia ca e doar de umplutura, o traditie de pe vremea lui Ceacsa cand nu se gaseau ulei, icre etc. Imi cer scuze daca am ranit orgoliul grisului... si daca nu ma iarta nu-i nimic! Are un tartament special : se fierbe in apa pana cand devine o pasta fina ( pe acre, evident, o lasam la racit).
In timp ce faceam reteta ma gandeam ca o sa fie iar un esesc iremediabil, asa ca nu m-am deranjat sa fac poze. Tinand cont ca e simplu ca o reteta de bebelusi ( traiasca blenderul), nu e chiar o tragedie.
Gata cu vorba, sa trecem la treaba : grisul racit se amesteca cu icrele si apoi se paseaza bine cu blenderul. Am procedat asa ca sa sparg bobitele mici de icre : astfel vor inghiti mai usor uleiul si nu se vor taia.
Fac o mica paranteza: daca icrele sunt proaspete, atunci adaugati sare. Daca sunt sarate, trebuie tinute in prealabil la desarat in apa.
Revenind la reteta noastra : dupa ce s-au pasat bine, se incorporeaza uleiul, zeama de lamaie si apa minerala rand pe rand, amestecand mereu. Daca s-au taiat, nu e asa o tragedie : luati o mica parte din compozitie si o amestecati cu lingura de lemn intr-un vas mic si apoi adaugati restul compozitiei incet. Daca folositi un mixer, e putin probabil sa se taie... plus ca lamaia si apa minerala ajuta icrele sa inglobeze mai bine uleiul.

Dupa toata povestea asta lunga, dar simpla in fapt, ar trebui sa aveti o portie generoasa de icre pufoase. Si daca va place, adaugati si o mana de ceapa tocata, ii da un gust bun bun bun de tot!

    3 comentarii :

    Miky spunea...

    foarte bun.....mama mea face dintodeauna icrele cu gris ;)

    Oana spunea...

    Miki, esti o fericita! Cand eram mica uram icrele, nu le puteam manca tocmai pentru ca nu aveau gris in ele :)))))

    Anonim spunea...

    exact asta as zice si eu: ca sint gretoase fara gris

    Trimiteți un comentariu

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...