miercuri, 24 aprilie 2013

Cheesecake cu morcovi

Cum transformi niste briose cu banane si ciocolata intr-un cheesecake? Simplu : accepti provocarea lansata de Laura si Bonduelle : " Concurs Bonduelle zi de zi Inspirelle – Fii Trendy in bucatarie”& Retete ca la mama
De cand s-a lansat concursul m-am gandit, razgandit si iar gandit cu ce anume sa particip. Si pentru ca imi plac la nebunie morcoveii = dragii nostrii baby carrot, mi-am setat ca punct de pornire acest ingredient.
Eheeei, dar de aici e cale luunga , cu suisuri si coborasuri. Am vrut ceva trendy si primul gand care mi-a venit a fost : cheesecake. Mai trendy de atat e un cheesecake cu morcovi. Daca vrei sa fii top trendy, nu folosesti orice fel de morcovi, ci cei mai cei dintre cei mai cei ... mici, fragezi si extrem de dulci : spring carrots.
 
In timp ce reteta era in plin proces de creatie, iata ca internetul se umplu de retete dulci cu morcovi... Ma rugam ca niciuna din ele sa nu semene cu ce aveam eu in gand... mai ales ca eu nu reuseam sa gasesc nicaieri pe stoc dragii mei morcovei si timpul limita se scurgea incet incet : tic-tac, tic-tac. Ufffff, nu ma las batuta asa de usor!
 
Ce ziceti, a meritat sa ma "risc" cu un dulce bun si savuros? Eu zic ca da! Un singur regret am : ca nu am pus mai mult morcov!!!!
 
Cheesecake cu morcovi

Ingrediente:
 
Pentru briose  si blat :
160 g faina
140 g zahar
1 ou
80 ml ulei
90 ml iaurt
1 plic praf de copt
1 lingurita scortisoara
 
Pentru cheesecake am rascolit bine frigiderul si iata ce am pus pe masa :
200 ml smantana pentru frisca
250 g branza dulce fina, mai umeda ( adica nu foarte bine scursa de zer)
250 g branza mascarpone
10 linguri zahar pudra
200 ml iaurt
1 plic gelatina
1 pastaie de Tonka razuita fin - oh, da, inca un ingredient TRENDYYYYYY
 
Pentru glazura si décor
140 g ciocolata ( u am combinat 100 g cu lapte si 40 g amaruie)
30 g unt
 
Vorba lunga e saracia omului. Asa ca haideti sa ne suflecam manecile si sa purcedem la treaba. Incepem cu briosele si blatul cu morcovei.
 
Cheesecake cu morcovi
 
Preincalzim cuptorul la 180 grade (adica foc mediu).
Morcoveii se rad fin sau se maruntesc in robotul de bucatarie. Eu am fost mai masochista si i-am dat pe  razatoare. Erau congelati bocna :)
Oul, zaharul, iaurtul si uleiul se amesteca cu mixerul intr-un vas pana la omogenizare. Se adauga faina amestecata cu praful de copt. Omogenizam. Adaugam morcovul ras si scortisoara.
Cantitatile de mai sus trebuie sa ajunga pentru un blat (baza) de 20 cm plus briosele de decor din interior (6-8 minibriose) plus 3-4 briose normale pentru restul mancaciosilor din casa care dau tarcoale prin bucatarie.
 
Cheesecake cu morcovi
 
Forma pentru blat se unge cu ulei si apoi se presara faina. Deoarece am folosit forme de silicon pentru briose, nu a mai fost nevoie sa folosesc cosulete de hartie. Formele se umplu circa 2/3 si restul de compozitie ramasa se niveleaza in forma pentru blat. Se coc pana cand incep sa se rumeneasca.
 
In timpul in care briosele stau la racit, se face crema de branza :
Hidratam gelatina in circa 100 ml apa.
 
Cheesecake cu morcovi
 
Smantana pentru frisca se bate spuma impreuna cu 2 linguri de zahar pudra ( zaharul se adauga la final, cand frisca este deja legata). Recomand insistent sa se foloseasca smantana pentru frisca si nu frisca vegetala. Gustul e net superior. Nu exagerati cu batutul, riscati sa scoateti untul din frisca :)
Branza dulce se amesteca cu mascarpone si cu iaurt pana rezulta o compozitie cremoasa si omogena. Folositi robotul de bucatarie pentru rezultate optime. Se adauga gelatina, restul de zahar ( 8 linguri- eu am tot gustat pana am ajuns la cantitatea aceasta ) si Tonka razuita.  In preparate reci, cum ar fi cheesecake-ul meu, pastaile de Tonka ofera un gust de caramel si miere, iar in preparate fierbinti aroma este de vanilie si migdale.
 
Pentru a asambla cheesecake-ul, se foloseste un inel de tort. Asezam baza cu blat de morcovi, turnam circa jumatate din crema de branza si apoi infigem minibriosele, avand grija sa nu le apasam prea tare. Intre ele si blat este bine sa ramana si un strat de crema de branza , pentru aspect. Adaugam si restul de crema, acoperim briosele si nivelam. Lasam la rece circa 4 ore sau peste noapte, cum am facut eu.
Daca nu stiati, un cheesecake are tendinta sa imprumute toate mirosurile din frigider, de aceea este bine sa fie acoperit in permanenta.
 
Cheesecake cu morcovi
 
Dupa ce cheesecake-ul s-a intarit se desprinde cu grija inelul de tort, nu inainte de a trece lama unui cutit de jur imprejur. Pentru glazura se topeste la bain marie 100 g ciocolata impreuna cu untul. Crema obtinuta se toarna  peste cheesecake, surplusul se va prelinge elegant peste margine. Ornam cu restul de ciocolata, taiata patratele. Mai lasam la frigider pana se intareste ciocolata.
 
Cheesecake cu morcovi

 
Se feliaza cu un cutit a carui lama a fost tinuta in prealabil in apa fierbinte. Servim cu pofta, alaturi de nazdravani mancaciosi si soti ce au in gand sa ceara si a doua portie imediat cum au luat prima imbucatura.
Bunnn... ma duc sa vad daca a mai ramas ceva si pentru mine!
 
 
 
Cheesecake cu morcovi
 
 
 

3 comentarii :

Anca B. spunea...

Foarte interesanta ideea, felicitari! Mult succes iti doresc! O zi frumoasa!

Oana spunea...

Multumesc Anca :)
Mult succes si tie, am vazut cateva retete tare reusite la tine!

Mimmi spunea...

Imi plac prajiturile cu morcovi deci cheesecake-ul tau e si pe placul meu!
Arata foarte bine,pupici!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...