luni, 26 septembrie 2011

Tarta daneza cu mere si ciocolata

V-am spus cat de mult imi place sa imi rasfat familia? Mai ales cu ceva bun, bun de tot. In cazul asta nu sunt refuzata niciodata, mai ales daca la mijloc este vorba de ciocolata! Ar manca in cantitati industriale si, daca se poate, mereu vor ceva nou.

Ca sa impusc doi iepuri dintr-o data, m-am decis sa particip la concursul Laurei Adamache si sa pregatesc ceva bun cu mere. Si bun, si cu ciocolata. Si mai ales cu mere, ca doar asta e ingredientul principal. 

Tarta daneza cu mere si ciocolata


Hai sa nu ne lungim la vorba si sa pregatim ingredientele :

Pentru aluat :
- 150 g faina (e bine sa mai aveti putina extra in cazul in care aluatul e prea moale)
- 3 linguri generoase de cacao
- 125 g unt
- 5 linguri de zahar
- 1/2 lingurita esenta de vanilie 
- 1 lingura cu apa foarte rece. Insist, trebuie musai rece, de la frigider sau chiar apa in care ati topit gheata.
- 2 oua
- un varf de sare

Umplutura de mere:
- 750 g mere  ( aproximativ 6 mere medii)
-  25 g unt
- 1 lingurita cu varf de scortisoara ( la mine a fost cu varf maaare de tot ca e tare buna)
- 50 g ciocolata neagra
- zahar dupa gust. In functie de cat de acre sunt merele puteti adauga sau nu zahar. Eu am pus 2 linguri desi merele erau destul de dulci.

Pentru inceput am scos untul si l-am lasat sa ajunga la temeratura camerei. Numai bine, am avut timp sa strang restul ingredientelor si sa dau drumul la cuptor. L-am setat la 175 grade ( foc mic spre mediu ) si m-am apucat sa cern faina si cacaua. Asta ca sa fiu sigura ca nu apar impuritati si ca nu ma lupt cu cocoloase de cacao. 
Si pentru ca sarea e musai, am adaugat putina, asa.... pentru gust. 

Tarta daneza cu mere si ciocolata

Mai departe puteti folosi un robot de bucatarie sau procedati ca mine, folosind mainile pentru a framanta aluatul. Imi place mai mult asa, mai ales daca timpul imi permite. Pot simti textura aluatului, simt daca lipseste sau nu ceva. Am adaugat untul, zaharul, esenta de vanilie si ouale. Am amestecat cu drag si spor si, undeva spre sfarsit am adaugat si apa rece. Aluatul trebuie sa aiba o textura elastica, de aceea mai puteti adauga faina daca e prea lipicios sau putina apa rece daca e prea uscat.
Tarta daneza cu mere si ciocolata

Daca amestecati cu mana e bine ca la sfarsit sa lasati putin aluatul la rece in frigider. In contact cu mana coca se inmoaie si se manevreaza mai greu. 

Tarta daneza cu mere si ciocolata
Intre timp m-am apucat de umplutura. Am inceput cu ciocolata, furand un patratel numai pentru mine. De cele 50 de grame nu m-am atins, ci doar le-am taiat cubulete mai mici...
Am cantarit merele si le-am curatat de coaja si de cotor. Le-am taiat cubulete si le-am impartit in 2 : prima jumatate am pus-o la foc mic, impreuna cu untul si doua linguri de zahar.  Incet incet merele se inmoaie si devin ca o pasta cu.. cocoloase :) In acest moment am adaugat ciocolata taiata cubulete, scortisoara si bucatile ramase de mere. In preparatul final acestea vor ramane intregi si  se va simti textura de mar. Merele puse in prima parte vor fi ca un fel de crema ciocolatoasa cu aroma de scortisoara. O combinatie divina!

Tarta daneza cu mere si ciocolata
Pentru asamblarea tartei am folosit o forma de tort 20 cm, cu margini detasabile, unsa in prealabil cu unt. Am impartit aluatul in doua parti inegale (2/3 si 1/3) am folosit partea mai mare ca sa tapetez forma. Pe peretii laterali am facut o banda mai lata, putin mai inalta decat umplutura. In final am intepat aluatul cu furculita ca sa nu se umfle la copt.

Tarta daneza cu mere si ciocolata
In forma astfel pregatita se toarna umplutura de mar si ciocolata si se niveleaza usor cu o furculita. Marginile ramase desupra le-am indoit peste umplutura. In mod normal o tarta daneza are deasupra un model tip grila facut din aluat. Eu am preferat sa folosesc forme de prajituri si sa decupez cateva desene dragute. In principiu stelute... ca restul formelor au disparut in mod miraculos si au aparut la fel de miraculos pe gresia din hol! Nazdravanul meu o ajuta pe mami si la bucatarit, nu numai la mancat :)
Am intins aluatul si am decupat cateva forme pe care le-am asezat destul de haotic deasupra tartei. Restul de aluat l-am intins iar si apoi iar l-am decupat. Si iar si iar si iar pana am terminat aluatul. 

Tarta daneza cu mere si ciocolata

Tarta astfel gatita am pus-o in cuptor unde a stat cuminte vreo 35-40 de minute, pazita indeaproape de nazdravanul meu. Dupa ce se raceste se presara  zahar pudra si se serveste fie cu frisca ( varianta deaneza) fie cu zmeura proaspata, asa cum am facut eu. In oricare din variante e un deliciu.

Tarta daneza cu mere si ciocolata

Indiferent daca castiga sau nu concursul mentionat la inceput, prajiturica asta a castigat un premiu nepretuit. Puiul meu mic, cu gura plina, manjit tot mi-a declarat plin de patos : "ubec mami acutu cuta"... in traducere : o iubesc pe mami ca mi-a facut ciocolata...

Tarta daneza cu mere si ciocolata

Tarta daneza cu mere si ciocolata

10 comentarii :

Licuta Marin spunea...

Ce buna e si ce bine arata!!! Ma rasfeti si pe mine cu o feliuta??? Pup!

Oana spunea...

Multumesc Licuta! Esti invitata mea, am reusit sa salvez o feliuta din ghearele devoratorilor :)

Miha spunea...

Ce prajiturica faina! Multa bafta la concurs!

Oana spunea...

Multumesc Miha! Multa bafta si tie, am vazut ca te-ai inscris la un concurs similar :)

Brindusa spunea...

Superba tarta. Si ce arome minunate sunt in ea!

allblogs spunea...

Salut,

Ne face placere sa te invitam sa te inscrii in revista blogurilor pe http://www.allblogs.ro .

Beneficiezi de promovare gratuita a blogului prin inscrierea in http://www.allblogs.ro, care are un numar mare de indexari, impartite pe categorii, ajuta la cresterea popularitatii web a blogului in algoritmii de calcul al motoarelor de cautare. Blogul devine mai popular prin afisarea de linkuri catre acesta, afisarile atragand vizitatori targhetati.
Cu cat exista mai multe linkuri catre un web site, cu atat importanta web siteului este mai mare in "opinia" motoarelor de cautare.

Numai bine,
echipa allblogs.ro

Oana spunea...

Mersi Brandusa :)Te invit la o degustare virtuala! Iar umplutura sigur o s-o repet, chiar si cu foietaj sau cu foi de placinta.

Anonim spunea...

buna! imi plac foarte mult retetele tale si te felicit pt. faptul ca le impartasesti si altora. am facut ketchup de casa si e nemaipomenit. te rog sa ne postezi si noua reteta de pasta de pizza ca se termina rosiile si cea de zacusca cu ghebe! pe curand!

Oana spunea...

Multumesc mult de apreciere!
Zacusca am in plan sa o fac in weekendul asta, cu ghebele e mai greu pt ca nu prea am vazut. Am cateva congelate cred ca o sa dau iama in ele :) Uitasem de pasta de rosii pt pizza, multumesc ca mi-ai reamintit ! Daca doresti, pot trimite retetele pe mail inainte sa le public, si asa sunt in urma cu retetele, mai am vreo 5 sau 6 nepublicate. Emailul meu este oncilica@gmail.com, te rog sa ma contactezi.
Oana

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

minunata tarta asta! cat de savuroasa trebuie sa fie!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...