duminică, 20 martie 2011

Paine taraneasca

Facuta dintr-un amestec de faina alba si faina integrala, reteta spune ca a musai sa aiba taietura dreapta si faina presarata peste ea.  Cu strai de faina sau fara, crestata sau nu, rontunda sau la tava, painea noastra se termina mult inainte sa avem timp sa ii gasim cusur...
Stiu, exista atat de multe retete de paine taraneasca... aceasta este una dintre ele, probabil preferata noastra deoarece se regaseste foarte des in meniul nostru.
.



Ingrediente ( pentru o paine de 1000 g):
- 320 ml apa
- 425 g faina alba de paine ( tip 480 sau 650)
- 75 g faina integrala de grau
- 1 si 1/2 lingura lapte praf
- 1 si 1/2 lingurita sare
- 1 si 1/2 lingurita de zahar
- 2 linguri de unt sau ulei ( eu am folosit ulei)
- 1 lingurita de drojdie uscata


Am tot amanat sa scriu aceasta reteta, vroiam neaparat poze frumoase, pe masura painii. Inca nu am reusit asa ceva, fie painea se manca prea repede, fie taietura se incapatana sa iasa cum trebuie. Asa e si cu painea asta. Am crestat-o o data, a crescut si s-a rotunjit. Am insistat si am mai taiat-o o data. Si iar mi-a facut in ciuda. Am crestat si a treia oara. Dar tot ea a fost mai incapatanata. Asa ca am casapit-o bine pe final iar rezultatul e cam macel :)
Poate o sa inlocuiesc pozele la un moment dat, cu o surata mai oachesa dar era pacat sa ratez fix aceasta paine tinand cont cate a indurat din partea mea.
Sa nu ma lungesc cu vorba, modul de preparare este extrem de simplu folosind masina de paine : in cuva masini se pun ingredientele in urmatoarea ordine: apa, cele doua tipuri de faina, laptele praf, sarea, zaharul si drojdia. Ca la orice paine, drojdia nu trebuie sa intre in contact cu sarea , apa sau zaharul inainte de framantare.
Masina se seteaza pe programul de paine normala, gramaj 1000g crusta dupa preferinta, se aseaza cuva si se porneste. Cu circa 10 minute inainte de inceperea programului de coacere se unge painea cu apa folosind o pensula si se presara faina . Se cresteaza suprafata painii cu un cutit ascutit.

Dupa ce e gata, se lasa la racit pe un gratar metalic si apoi se serveste cu pofta. E grozava prajita dar nici proaspata nu e de lepadat.


4 comentarii :

Marinela spunea...

Oana merge facuta si fara lapte praf?Sau sa pun lapte normal?Iar lingura si lingurita sunt cele normale adica nu lingura de la masina de paine.

Marinela spunea...

Oana merge facuta si fara lapte praf?Sau sa pun lapte normal?Iar lingura si lingurita sunt cele normale de bucatarie?

Marinela spunea...

nu reusesc sa pun un comentriu uffaaaa.Merge facuta painea fara lapte praf?

Oana spunea...

Marinela, eu folosesc numai masurile de la masina de paine pentru ca am linguri si lingurite de dimensiuni diferite :)
Iar lapte... am pus de atatea ori lapte normal in loc de apa incat sunt mai mult ca sigura ca nici reteta asta nu va avea de suferit. Laptele o ajuta sa creasca si ii da o crusta mai colorata.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...