duminică, 27 februarie 2011

Vita cu sos gorgonzola

Inspirata de un blog care imi place foarte mult, "Bucatareli la borcan",  m-am decis sa fac si eu o portie de vita cu sos... reteta este cu totul alta dar trebuie sa ii multumesc Gabrielei ca mi-a adus in farfurie dorul de carne de vita.
Acestea fiind spuse, m-am apucat sa fac vita cu sos gorgonzola. O reteta pretentioasa ar spune unii, dar extrem de simpla as adauga eu. E intr-adevar rafinata si poate fi pregatita la diverse ocazii.




Ca ingrediente am folosit :
- 750 g carne de vita ( eu am folosit antricot)
- un pahar de vin alb
- sare si piper dupa gust
- 2-3 linguri de ulei

Pentru sos :
- 100 g branza gorgonzola
- 100 ml smantana
- 50 g unt
- piper si sare in functie de gust

In reteta originala carnea de vita se prepara la gratar, dar eu nu vreau sa risc sa pun in farfurie o bucatica frageda ca o talpa de pantof... asa ca am pregatit-o cum stiu eu mai bine : la cuptor.
Aroma predominanta va fi cea a sosului gorgonzola, asadar nu recomand adaugarea prea multor condimente in carnea de vita.

Carnea se portioneaza si se aseaza in tava. Se presara sare si piper, 2-3 linguri de ulei, vinul si putina apa astfel incat sa acopere carnea in intregime. Se acopera si se lasa la cuptor la foc mediu pana cand sosul a scazut aproape de tot ( circa 2 ore jumatate dar depinde si de cat de puternic e cuptorul).


Sosul grogonzola se face rapid si are o aroma deosebita cand e proaspat preparat, asa ca nu va apucati de el pana nu e gata carnea.

Intr-o craticioara mica se pun la topit untul si branza gorgonzola taiata cubulete, amestecand sporadic. Dupa ce acestea s-au omogenizat se adauga smantana, piperul si sarea.



Am servit vita cu sos din belsug impreuna cu garnitura de fasole verde. Combinatia de legume si sos gorgonzola este una reusita; recomand cu caldura si conopida gratinata.

2 comentarii :

Anonim spunea...

Foarte gustoasa! Multumim.
Cu drag, Mada

Mihaela spunea...

Excepționalã! Este pentru prima când carnea de vitã s-a topit efectiv în gurã. Mulțumesc. :-)

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...