marți, 30 noiembrie 2010

Curcan cu sos de mustar

O mancare eleganta si extrem de savuroasa. Bobitele de mustar adauga o nota deosebita acestei delicatese.


Ketchup de casa


O reteta extraordinar de gustoasa care va va schimba parerea despre banalul ketchup.

Special pentru voi : la finalul retetei gasisi si etichete pentru borcane !

vineri, 26 noiembrie 2010

Ciorba de perisoare

O ciorbica acrisoara si reconfortanta !


Friptura de vita cu hrean si mustar

Carnea devine foarte frageda iar gustul e divin!


Cartofi la cuptor

Banalul cartof  devine un deliciu gatit la cuptor!. Atat de simplu si totusi de mare efect.


joi, 25 noiembrie 2010

Dovlecei umpluti cu branza

Unul dn felurile preferate ale ingerasului meu!

Dovleci umpluti cu branza

Mamaliguta cu lapte dulce

Nostalgia vacanelor petrecute la bunici s-a regasit azi in castronelul nazdravanului meu.


miercuri, 24 noiembrie 2010

Muraturi asortate ( dietetice)


E un fapt bine stiut ca intotdeauna mancarea facuta de mama soacra este cea mai gustoasa. La fel se intampla si cu muraturile! 
Trebuie sa recunosc ca pana acum nu am pus muraturi astfel, dar am mancat in fiecare an cu placere!

marți, 23 noiembrie 2010

Spuma de papanasi cu piersica


Una din retetele preferate ale nazdravanului meu.

luni, 22 noiembrie 2010

Caras marinat la cuptor

Simplu si gustos : oasele se topesc ca prin minune iar gustul este desavarsit! Reteta o am de la tata socru si de atunci o fac mai mereu.

duminică, 21 noiembrie 2010

Pandispan cu fructe si scortisoara

Pandispanul : mereu simplu si delicios. Combinatia cu fructe si scortisoara il face suculent si aduce in casa magia sarbatorilor de iarna.


Pui cu bere, rozmarin si lamaie

Un alt fel de a gati banalul pui, cu un rezultat spectaculos!



Tarta crocanta cu pere si nuci

O combinatie crocanta de pere, nuci si scortisoara care va va surprinde simturile !


Aluat de baza pentru tarte si placinte

Acest aluat se recomanda pentru prepararea placintelor cu fructe si a tartelor sarate.


sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Tarta marmorata cu dovleac, branza si ciocolata

O tarta usoara, cu un gust rafinat!


duminică, 14 noiembrie 2010

Carnita de pui cu morcov si pastarnac


Aceasta mancare se poate prepara fie separat, fie in combinatie cu supa de pui ( folosind legumele fierte in supa).

Pentru circa 2 portii aveti nevoie de :
- un copanel de pui, preferabil de tara
- un morcov
- un pastarnac
- un cub de unt sau putin lapte matern/formula

Carnita si legumele se fierb la aburi. Se taie bucatele si apoi se paseaza cu blenderul si se adauga unt sau lapte pentru o consistenta mai cremoasa.
Se cauta o gurita de bebe papacios si se serveste cu mare pofta!

Supa de pui cu taitei de casa pentru bebelusi



Aceasta delicioasa supa de pui este una din placerile mofturosului meu! Nimic nu egaleaza placerea de pe fata lui cand pescuieste cu degetelele grasune taiteii si ii baga cu indemanare in gurita!

De obicei, fac o portie maaare si mancam cu totii, dar respect cateva reguli de baza astfel incat sa ii pot da si ingerasului meu mic.

Ca ingrediente folosesc :
- o  bucatica de pui preferabil de curte ( o pulpa)
- un morcov
- un pastarnac
- o radacina de patrunjel
- taitei de casa facuti doar cu galbenus 
- o ceapa mica, optional
- putin patrunjel pentru aroma


Se pune la fiert carnea de pui si se spumuieste des. Dupa ce s-a fiert se adauga si legumele taiate cuburi mari.



Se lasa sa fiarba in continuare pana s-a inmuiat morcovul si se scot toate legumele din supa, inclusiv carnea.


Se adauga taiteii si in timpul in care acesti fierb, se toaca putin morcov si putina carnita ( foarte marunt) si se adauga la loc in supica.
Patrunjelul se adauga la sfarsit, pentru un plus de aroma.


Desi la inceput mi se parea ca taiteii vor fi greu de inghitit, se pare ca nazdravanul meu ii marunteste cu multa indemanare. Daca totusi va e teama, puteti sa ii tocati mai marunt inainte de a-i adauga in supa.

Legumele si carnita care ramane le folosesc pentru a prepara "felul doi". Astfel, pasez carnita cu morcovul si cu pastarnacul si rezulta o pasta cremoasa numai buna pentru o alta masa a puiului meu. De obicei nu ii dau ambele feluri la o masa, sunt destul de asemanatoare ca gust si nu vreau sa ne luptam cu lingurita si gurita care zice nu.

Papanasi

Una din bunatatile dulci ale bebelusilor...




Se fac extrem de simplu, din :
200 g branza dulce de casa
un galbenus
2 linguri de gris 
optional, putin zahar vanilat

Se pune la fiert o oala cu apa. Cand apa incepe sa fiarba, se fac papanasii.
Se amesteca branzica cu galbenusul si grisul pana se obtine o compozitie omogena, asemenatoare cu consistenta galustelor de gris. Daca branzica nu e foarte bine scursa de zer, se mai adauga putin gris.



Se modeleaza papanasii sub forma de bilute de marimea unei nuci si se pun cu grija in apa care fierbe.


Va sfatuiesc sa nu ii puneti pe toti deodata ci sa incercati intai unul pentru a vedea daca este suficient de legat si nu se descompune in apa.

In momentul in care sunt pusi in apa, papanasii se lasa la fundul oalei. Pe masura ce acestia fierb, se ridica deasupra.

Deoarece ies mai multe portii, eu pastrez papanasii nemancati in frigider, intr-un recipient umplut cu apa in care au fiert.
In fuctie de varsta bebelusului, acestia se servesc intregi sau pasati, in combinatie cu iaurt, smantana  sau fructe pasate.



Nazdravanul meu a papat cu pofta o portie de papanasi cu iaurt de casa si gutui coapte

Gutuie coapta

Un desert extrem de simplu si gustos!

Aveti nevoie doar de una sau doua gutui si... putintica rabdare :)
Optional se poate adauga putin zahar vanilat. Eu am din cel preparat in casa, aroma e mai puternica si astfel nu trebuie sa adauag prea mult zahar.


Se spala bine gutuia de puf , se portioneaza si se aseaza intr-un vas termorezistent cu capac. Se lasa la cuptor pana cand se inmoaie fructele.


Gustul e divin iar fructul devine atat de moale incat poate fi mancat de bebe cu coaja cu tot. In functie de varsta copilului, se serveste intreg, pasat sau doar putin zdrobit cu furculita.

Noi am papat in combinatie cu papanasi si ne-a placut tare mult!

Bucatelele de gutuie au ajuns si in mana nazdravanului meu care le-a strorcit bine, a studiat zeama iar in final  si-a dat seama ca sunt mult mai bune daca se mananca. Cu pofta !

joi, 11 noiembrie 2010

Ficatel la cuptor cu piure de conopida si broccoli


Azi m-am hotarat sa ii introduc prichindelului meu o leguma noua in meniu : Broccoli. 
Si stim cu totii cat de mult iubesc copii legumele... l-am servit in combinatie cu ficatel, papa tare bun :)

Sunteti gata pentru o alta mancare rapida? Am pregatit :
- un ficatel 
- cateva buchetele de conopida
- cateva buchetele de broccoli
- unt

Ficatelul l-am pus intr-un vas mic de sticla cu capac, am adaugat foarte putina apa si l-am bagat la cuptor pana s-a rumenit putin.
In timp ce ficatelul se face la cuptor, se fierb la aburi buchetelele de legume. Dupa ce s-au fiert se paseaza legumele impreuna cu untul.

In functie de preferinte, ficatelul se poate servi alaturi sau pasat in piure. 


Iahnie de fasole cu carne afumata


Am primit de curand o bucata mare de muschi afumat "ca pe vremea bunicii". Am mancat din el pe saturate si in final ne-am delectat si cu o minunatie de iahnie! Obligatoriu cu muraturi!
Ah, ce bunatate...

Muream de pofta asa ca mi-am pregatit repejor ingredientele :
- o bucata de carne afumata de circa 300 g
- 500 g fasole boabe
- doua cepe mari
- 4-5 linguri de bulion, dupa gust
- cateva linguri de ulei
- dafin
- sare
- patrunjel verde pentru servire
Am spalat bine fasolea si am lasat-o de seara pana dimineata in apa, sa se inmoaie si sa se umfle  bine.

Se observa cat de mult au crescut in volum, au absorbit aproape toata apa !
 A doua zi am aruncat apa de la fasole si am pus-o la fiert in mai multe apa pana s-a fragezit.
Acum gata cu partea plicticoasa, sa trecem la actiune!
Ceapa taiata solzisori ( mari, ca mie asa imi plac) am pus-o sa se rumeneasca frumos in ulei incins si am adaugat deasupra carnea taiata bucatele.

In cateva minute, ceapa deja s-a colorat; e timpul sa cunoasca si restul ingredientelor!




Am adaugat fasolea boabe, bulionul, frunzele de dafin si putina zeama de la fasole.
Amestec, las sa fiarba, pun sare dupa gust si.. GATA!

Farfuriile sunt pregatite, muraturile sunt deja pe masa, painea e inca calda. In curand farfuriile sunt goale si e timpul pentru o a doua portie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...