duminică, 31 octombrie 2010

Tarta cu mure si ciocolata alba


Sambata  au venit la noi oaspetii mei preferati : nasii nazdravanului meu. Deoarece suntem doua mamici de bebei mici, trebuie sa evitam cat mai mult ciocolata. Dar asta nu inseamna ca nu ne putem delecta cu o bunatate de tarta cu mure. A iesit un desert delicios, usor si racoros.

Mi-am pregatit ingredientele :

250 ml frisca lichida
500 ml iaurt natural
2 linguri cu varf de zahar vanilat
350 g mure
1 pliculet gelatina
1 ciocolata alba (circa 90 g)
170 g biscuit digestivi
70 g unt nesarat

Am asteptat sa se culce nazdravanul meu si m-am pus pe gatit in cea mai mare liniste. Am inceput cu aluatul de biscuiti : am zdrobit biscuitii cu un sucitor si i-am amestecat  cu untul care a fost tinut la cald. 

Varianta pentru  bucatarii care isi permit sa faca zgomot : se pune untul la un loc cu biscuitii in robotul de bucatarie si se amesteca pana la omogenizare. In final se obtine un aluat nisipos cu care se tapeteaza o forma de tarta.

Mic sfat : daca va este greu sa intindeti uniform aluatul, acoperiti-l cu o folie si presati pe deasupra.
Aluatul se introduce pentru circa 10-15 minute in cuptorul incalzit in prealabil la 175 grade.Dupa ce este gata se lasa la racit, fara a se scoate din forma.
Gata cu aluatul, acum sa purcedem la prepararea cremei : intr-o craticioara se dizolva gelatina in circa 3 linguri de apa si se lasa deoparte. Se umple un bol mare cu cu gheata si apa rece ( eu am folosit doua craticioare suprapuse, ca un fel de bain-marie doar ca era foarte rece).



Gelatina se fierbe la foc foarte mic pana se dizolva si se adauga 50 ml frisca lichida. Se rade ciocolata alba pe razatoarea mica(daca va place sa simtiti mai pregnant gustul de ciocolata alba, atunci o radeti pe razatoarea mare). Iaurtul se toarna intr-un vas metalic care se aseaza peste gheata. Peste iaurt se adauga ciocolata alba, zaharul vanilat si gelatina, dar nu inainte de a opri circa 2 linguri de ciocolata rasa pentru ornat. Se lasa astfel circa 10-15 minute amestecand sporadic pana cand compozitia se raceste si incepe sa se ingroase.


Restul de frisca se bate spuma. Se adauga 2-3 linguri de frisca in crema de iaurt si se amesteca usor. 


Compozitia obtinuta se toarna peste restul de frisca, impreuna cu murele si se amesteca foarte usor pentru a nu zdrobi fructele. Eu am folosit mure congelate si de aceea crema are in final un aspect putin marmorat.

Compozitia se toarna in forma de tarta peste aluatul de biscuit si se niveleaza usor cu o lingura. Se orneaza cu mure, ciocolata alba topita si eventual cativa stropi de suc de mure.

Astfel aranjata o lasam la rece cateva ore, pana se intareste tarta. La  mine a fost foarte simplu sa nu ma ating de ea : era trecut de 12 noaptea cand am terminat-o asa ca a stat cuminte in frigider pana a doua zi.

E inutil sa spun ca musafirii nu au mai gasit tarta intreaga…

7 comentarii :

stefan valentina spunea...

o mamica ca tine mi-as dori si eu....ce noroc mare are nazdravanul tau,frumoasa dar si foarte ingenioasa,complimente...(mie si lui mama) ne-a venit apa-n gura uitandune la reteta aceasta !!!!!

Oana spunea...

Este destul de usor de facut, abia astept sa aud cat de mult v-a placut
multumesc mult pentru laude :)

Delia spunea...

Confirm, e foarte usor de facut si e foarte buna :D

Oana spunea...

Delia, ma bucur ca ti-a placut :)

Flori spunea...

Abia astept sa o incerc si eu. Este preferata mea si am fost fpoarte bucuroasa cand am gasit aceasta reteta!
Mami de baietel mancacios!

Flori spunea...

Astept mai multe retete pentru copii!

Oana spunea...

Flori, ma bucur ca te-a atras reteta! La noi se mananca imediat !
In ceea ce priveste retetele pentru copii, o sa am o discutie cu nazdravanul meu care ma tine departe de calculator. Am multe retete delicioase care sper sa fie si pe gustul copilasului (copilasilor) tai.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...