miercuri, 15 iunie 2011

Un altfel de...sirop de muguri de brad

La moda e sa il fierbi... nu insa si la mine in bucatarie! Iubesc la nebunie mirosul de brad, uleiul acela puternic care ne aduce aminte de pomul de Craciun, de aroma din padurile de conifere. Nu ma indur sa-l fierb ci prefer varianta mai lunga ( dar mult mai simpla) prin care se pastreaza toate acele uleiuri aromate. Gustul este cu totul altfel,  ca si cum ai imbutelia mirosul de padure intr-o sticluta dulce.

Sirop de muguri de brad

Reteta e de la o manastire, o fac de doi ani de zile si nu cred ca o sa renunt la ea asa usor.


Anul acesta avem un sirop cu peripetii, o cantitate mult mai mica decat pana acum, cu sperante vagi ale unui nou drum la munte unde, sper eu, voi putea jumuli cativa braduti darnici. Nu stiu cine e mai capos : eu sau mugurii de brad. Dumnealor joaca murdar, s-au inteles cu nazdravanul meu mic sa nu ne lase sa culegem, au chemat norii si ploile sa nu ne putem aventura ( din nou in padure), iar cand ploile au trecut.... baltile si noroaiele erau asa de mari incat nu ne-am putut duce din nou! Acasa, la sedinta foto, alte belele: cum necum, poc-zdrang, tandari peste tot si un sot ïnjunghiat" in talpa! Dar, hmmm, victorie! Mugurii sunt la rece, timp suficient sa imi cedeze ce au ei mai de pret : aroma tamaduitoare!
Abia astept sa desfac sticlele de sirop, sa simt mirosul proaspat de brad! O minunatie :)
Nu am avut rabdare sa fie gata, am prefert sa scriu retetea cat inca se mai gasesc muguri de brad. Si daca mergeti la cules, jumuliti-i bine, ca dedicatie din partea mea!

Asa-i ca vreti reteta? Nimic mai simplu :
- Muguri de brad
- Apa fiarta si racita
- zahar  sau miere ( 1.5 kg zahar la fiecare litru de lichid)

Sirop de muguri de brad

Mugurii de curata de impuritati si se spala in apa rece. Se zdrobesc putin sau se toaca mare si apoi se aseaza intr-un vas incapator si se acopera/ preseaza cu un capac sau o farfurie mai mica decat diametrul vasului.
Se fierbe apa si se lasa la racit, sa fie inca fierbinte dar sa putem baga degetul in ea. Apa astfel racita se toarna peste mugurii de brad, cat sa ii acopere, nu mai mult. Cam asa arata mugurii mei, la a treia zi de macerare :

Sirop de muguri de brad

Vasul se lasa la rece ( maicutele ingropau vasul de lut in pamant) pentru circa 3 saptamani, timp in care se amesteca de 3-4 ori ca sa nu faca floare deasupra. La mine vasul sta frumusel in frigider, dar si intr-n beci racoros ar sta la fel de bine.
Dupa ce trece acest timp, se strecoara bine si se masoara lichidul obtinut. Dupa preferinta se amesteca cu zahar sau miere, pentru fiecare litru de lichid fiind necesari 1.5 kg de zahar/miere. Se omogenizeaza bine ( eu folosesc blenderul pentru acest lucru) si  se pune in sticle de sticla, nu de plastic.
Eu am facut in ambele variante, cea cu miere este mai gustoasa dar ambele rezista in timp la fel de bine. Sticlele se pastreaza la rece, iar siropul se consuma ca atare pentru tratamentul durerilor de gat/tusei sau diluat cu apa minerala, ca bautura racoritoare.

24 comentarii :

Anonim spunea...

E interesanta reteta ,am o intrebare:nu trebuie fiert la dunti sau un clocot inainte de a-l pune in sticle?
Viorica

Oana spunea...

Nu, deoarece atat mierea cat si zaharul ( daca se folosete zahar in loc de miere) este conservant. Iar prin fierbere se distrug vitaminele ... si se schimba si gustul. In forma aceasta are un gust foarte puternic de brad, este aromat, identic cu mirosul mugurilor proaspeti!

Leyla spunea...

Ai incercat cu zahar invertit?

Oana spunea...

Nu, nu stiu daca zaharul invertit are prorietati conservante sau nu. Zaharul normal si mierea au.

Anonim spunea...

Serban : Daca am conuri de brad(asa zisele pere) merge reteta?

Oana spunea...

Presupun ca da, cu conditia ca acestea sa fie foarte fragede si sa fie maruntite bine in prealabil ca sa se poata macera si sa lase mai bine aromele. Din cate stiu au mai multa rasina si aroma e mai puternica deci si sirpul ar trebui sa iasa mai bun! Dar sunt atat de greu de gasit....

Dr. Catalin Luca spunea...

Va rog frumos sa-mi spuneti cate zile se lasa in frigider la macerat? caci nu am inteles exact..3-4 zile sau 3 saptamani. Multumesc

Denisel spunea...

3 saptamani si de 3-4 ori amesteci sa nu se faca floare. cat despre conulete, sunt greu de gasit..dar dak te catzeri gasesti :D !multumesc pentru reteta, merg sa o pun in practica !

Oana spunea...

Este vorba de 3 saptamani, ca sa aiba timp sa difuzeze toate substantele benefice din muguri. De aceea se tine la temperatura foarte mica

Oana spunea...

Multumesc de incredere Denisel :)

Anonim spunea...

super reţetă ....fac şi eu chiar acum,am şi conuri micuţe aşa am cumpărat din piaţa

doina spunea...

o sa-mi ocupe tot spaţiul din frigider dar meritată o reţetă ca aceasta

Oana spunea...

Sincer? MERITA !

Anonim spunea...

Am o intrebare: apa se toarna peste muguri asa fierbinte(cat sa putem tine degetul in ea) sau racita de tot? Te rog daca poti sa imi raspunzi Oana, pentru ca as vrea sa fac reteta maine. Multumesc!

Oana spunea...

Apa se toarna fierbinte, ca sa opareasca putin mugurii. Nu foarte clocotita, ci cat sa putem tine degetul in ea. Dupa ce vasul cu mugurii opariti s-a racit suficient se introduce in frigider si apoi se vantura periodic.
Eu o sa incerc o varianta putin altfel anul acesta, in sensul ca o sa pun mugurii de brad direct in miere sa vad ce iese. Nefiind insa testata reteta nu stiu ce rezultat voi obtine ...

Anonim spunea...

Lichidul cand am stors este balos se intinde, oare ese bine?

Oana spunea...

Nu, lichidul trebuie sa fie clar, limpede. Nu imi dau seama ce s-a intamplat... probabil a putrezit dar nu inteleg de ce. Mie nu mi s-a intamplat pana acum si fac in fiecare an de vreo 5-6 ani.
Cat de rece era in frigider? Eu l-am uitat si 4 saptamani si tot clar a fost cand l-am stors

Anonim spunea...

Este putin de tot tulbure se intinde dar are miros placut desi l-am tinut in frigider normal.

Oana spunea...

Daca este bun la gust, in sensul ca nu se simte gust putred cred ca se paote face sirop cu zahar... as mai adauga totusi putin zahar in plus pentru siguranta

Anonim spunea...

Multumesc mult acum pun zaharul.

Anonim spunea...

in poze este molid, care, dupa specialistii care scriu carti de medicina naturista (O. Bojor si colaboratorii), nu are aceleasi proprietati/efecte ca si bradul. Deci mai trebuie un drum la munte!!

Oana spunea...

Mersi mult pentru observatie! In acel an am facut si de brad si de molid, doar ca poze nu am reusit sa fac la ambele variante. In fapt, cel de molid era si cu brad dar din poze nu se prea vede...
E si diferenta de gust, avandu-le in paralel am simtit diferenta. Sper sa pot reusi sa refac pozele, astfel incat ele sa fie cat mai conforme cu reteta

Unknown spunea...

Cum v-a iesit siropul cu mugurii de brad direct in zahar/miere ???

Oana spunea...

Buna Ionela
A iesit mai concentrat dar a fost destul de migalos sa separ acele de brad de sirop... le-am lasat 2 luni inainte sa le scot, o parte din miere s-a zaharisit la rece . Sincer...prefer varianta descrisa in reteta

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...