Nu stiu cum va place voua viata mancarea, dar mie imi place picanta! Plina de pasiune, sa puna sangele in miscare. Va propun pentru azi o reteta clasica, foarte aromata, mereu la moda : chilli con carne. Am profitat de provocarea Alinei, in colaborare cu Bonduelle : Concurs Bonduelle zi de zi Inspirelle - Fii Trendy in bucatarie & Sotia
fericita.
Ce a iesit? O bunatate de chilli con carne in care am reusit sa adun patru ingrediente trendy : ardeiul chipotle, rosiile uscate, quinoa si baby corn. Iar ca efectul trendy sa contina si elementul "wow", am asezat naravasul chilli con carne in cosulete de quinoa si l-am servit alaturi de niste frigarui cu personalitate!
Chilli con carne |
Chilli con carne |
V-am convins sau nu sa veniti la o portie?
Ingrediente :
Pentru Chilli con carne:
750 g carte tocata de vita
2 conserve de rosii cuburi ( de circa 425 g fiecare)
1 conserva fasole rosie Boduelle - 850 g - se pastreaza o lingura pentru decor
4 linguri pasta de tomate ( sau pasta de ardei, daca aveti)
2 cepe mari
4 catei de usturoi zdrobiti si tocati marunt
2 linguri de ulei
2-3 ardei iuti Chipotle sau 1 lingurita praf de ardei iute ( Jalapeno)
1 ardei rosu, dulce
2 lingurite rase de oregano uscat
2 lingurite rase de chimion (atentie, chimionul nu este acelasi lucru cu chimenul sau secarica)
rosii uscate sau ceapa verde pentru decor
sare si piper dupa gust
Pentru cosuletele de quinoa :
2 linguri de quinoa fierte in 8 linguri de apa si apoi scurse bine
+
150 ml apa
350 g faina
1 lingura ulei de masline
1 lingurita drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
Pentru "frigarui " :
rosii uscate
baby corn de la Bonduelle
o lingura de fasole rosie Boduelle - pastrata de la compozitia de chilli con carne
ardei iute proaspat sau conservat
E bine sa incepem cu cosuletele de quinoa deoarece necesita o preparare mai indelungata. Reteta este la baza blatul meu preferat pentru pizza la care am daugat quinoa fiarta si am mai adaugat si nitica faina.
Quinoa se fierbe in apa, acoperita, pana se umfla si absoarne toata apa. Se lasa la scurs circa 5 minute.
Restul ingredientelor se pun in masina de paine, se adauga quiona bine scursa si se seteaza programul pentru aluat. Binenteles, se poate si framanta la mana, ca orice aluat clasic. Daca vi se pare ca nu este suficient de legat aluatul, mai adaugati faina. Totul depinde de cata apa e inmagazinata in quinoa.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se intinde cu un sucitor pe o suprafata presarata cu faina. Se formeaza cercuri de aluat cu care se vor umple formele de savarine ( aluatul e suficient pentru 10 buc). Se aseaza boabe de fasole in interior astfel incat cosuletele sa nu creasca prea mult in cuptor si sa isi pastreze forma.
Se coc la foc mediu pana se rumenesc. Se lasa la racit.
Cat timp aluatul este la dospit, ne putem apuca de vedeta zilei : chilli con carne. E o reteta foarte simpla, picanta si aromata. Ardeiul chipotle ii da un aer trendy, plin de patos. In functie de cat de generosi sunteti, patosul poate atinge culmi nebanuite... bere sa aveti la indemana sa stingeti focul care va arde maruntaiele ...
Ardeiul chipotle nu este un condiment folosit prea mult la noi, dar in ultima vreme - din fericire- castiga teren! E un condiment mexican, obtinut din ardeii iuti Jalapeno. Jalapeno este un ardei gros, ce se uscă greu, de aceea mexicanii au ales să îl păstreze prin afumare. Odată afumat, jalapeno îşi schimbă denumirea şi devine o specialitate care poartă numele chipotle. Pe langa gustul iute, caracteristic, are o aroma subtila de fum care da un gust deosebit preparatelor.
Intr-o tigaie cu marginea mai inalta se pune la incins uleiul. Ceapa se taie solzisori si se rumeneste in uleiul incins pana devine sticloasa. Se adauga carnea tocata, amestecand pana se desface cu totul si incepe sa se albeasca. Cand zeama lasata de carne s-a evaporat pe jumatate, se adauga conservele de rosii (doar continutul, ambalajul e cam greu de digerat), conserva de fasole si circa jumatate din lichidul pe care il contine, bulionul, ardeiul taiat fasii, condimentele si, daca aveti, vreo 4-5 rosii uscate taiate in sferturi.
Chilli con carne |
Chilli con carne |
Se lasa sa fiarba la foc mediu spre mic pana cand sosul incepe sa se ingroase... adica vreo 15 minute dupa ceasul meu.
In cazul in care nu uitati acest aspect, ar fi bine sa pastrati o lingura de fasole boabe, pentru decor.
In cazul in care nu uitati acest aspect, ar fi bine sa pastrati o lingura de fasole boabe, pentru decor.
Chilli con carne |
Se serveste fierbinte in cosuletele de quinoa, ornate cu ceapa verde, baby corn si rosii uscate, alaturi de frigarui trendy cu rosii uscate, boabe de fasole rosie, baby corn si ardei iute. Mi-a luat foc gura, sufletul si nu numai. Tare bun...
Chilli con carne |
6 comentarii :
Felicitari ! Mi-a placut mult reteta ta !Te-as intreba daca ai gasit ardei chipotle in Romania si unde anume .Vorba mea e pupu-te !
Multumesc mult Pansy!
Ardeii i-am luat de la pastaidevanilie : http://www.pastaidevanilie.ro/chilli/214-ardei-chipotle-.html
Felicitari pentru premiu! Abia astept sa incerc in zilele ce vin cosuletele:)
Multumesc mult Maria, sper sa iti placa la fel de mult ct mi-au placut si mie!
Arata asa de bine ca vreau neaparat sa le simt si gustul. Felicitari pentru premiu, il meriti din plin!
Multumesc Simona !
Trimiteți un comentariu