Fie ca il cheama hummus, humous sau houmous un lucru e cert : e atat de bun incat cu greu te poti desprinde de la masa! Hummus e delicios si intens, sanatos si satios in acelasi timp. Este versatil si ieftin, bogat in gust de susan si lamaie, perfect pentru zilele de post sau pentru zilele in care vrei sa strangi prietenii in jurul mesei!
Am incercat multe retete dar aceasta este cea care mi se pare cel mai aproape de perfectiune.
Ingrediente
- 500 g naut uscat
- 1 lingura + 1 lingurita bicarbonat
- 200 ml tahini
- 3 catei de usturoi tocati fin
- 4 linguri suc de lamaie
- 1/2 lingurita rasa de sare de mare
- ulei de masline - circa o ceasca + extra pentru serit
- optional ( pentru servit) chimion, boia de ardei sau ardei chipotle pudra, patrunjel, za'tar
Nautul se lasa la inmuiat pentru circa 12 ore acoperit de multa apa rece in care s-a pus si o lingura de bicarbonat. A doua zi se spala si se pune la fiert cu estul de bicarbonat si apa cat sa il acopere cu 3-4 degete. Se fierbe la foc mic, acoperit, circa 2-3 ore pana cand se fragezeste, inlaturand spuma formata.
Hummus |
Daca doriti o pasta mai fina, inlaturati pielita de pe naut. Eu nu am facut-o...
Nautul se scurge de zeama in cara a fiert, pastrand totusi o cana de lichid pentru a-l adauga in hummus pana cand atinge consistenta dorita.
Nautul, tahini, usturoiul, uleiul sarea si lamaia se pun in robotul de bucatarie si se proceseaza pana se obtine o pasta fina. Adaugati din zeama in care a fiert nautul pentru a obtine consistenta dorita. La mie a intrat aproape o cana, dar cred ca e chestie de gust.
Hummus |
Se serveste stropit din belsug cu ulei de masline extravirgin, presarat cu chimion si/sau boia de ardei iute, patrunjel sau za'tar.
E bun rau de tot ....
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu