Una din cele mai apreciate retete de post de la noi din casa este fasolea batuta! Pufoasa, cremoasa, garnisita cu solzisori de ceapa in boia... ce poate fi mai bun?!?!?!?!
Nu e o reteta migaloasa... ba din contra, prepararea este la indemana oricui! Eu am cateva mici secrete de la soacra mea, secrete pe care vi le impartasesc cu drag si voua :)
Fasole batuta |
Ingrediente :
- fasole boabe ( de preferat alba ) - 1 kg
- ulei - circa jumatate de ceasca pentru fasole si inca pe atat pentru sosul de ceapa
- 5-6 catei de usturoi
- o lingurita de mustar
- 3-4 cepe
- 1/2 lingurita bulion
- 1 lingura boia dulce
Fasolea se pune la inmuiat cateva ore, pana se umfla si incepe sa se desprinda coaja. La inmuiat este bine sa se puna si o lingura de bicarbonat, acesta are rolul de a fragezi si reduce tendinta fasolei de a da... "gaze". Vorba cantecului:
"Fasolica bob uscat,
Face noaptea part in pat"
Fasolea se limpezeste si se pune la fiert intr-o oala mare. Apa trebuie sa o acopere si sa treaca peste cu circa 2-3 degete.Se fierbe 3-4 ore, de preferat in mai multe ape.
Fasolea fiarta se scurge prin sita, dar nu se arunca apa. Se da prin
robotul de bucatarie pana se face o pasta fina, adaugand uleiul si completand apoi cu zeama din care s-a fiert pana se ajunge la consistenta dorita . Se adauga o lingurita cu varf de mustar ( sau chiar mai mult, eu am pus din cel cu hrean si a iesit o minunatie), usturoiul pisat si sare.
Intre timp se calesc pe foc,
in ulei mai mult, cateva cepe pana incep sa se faca sticloase (a iest
apa). Din acest ulei se poate pune putin si in fasole, are un gust mai
bun. Peste ceapa se pune ½ lingurita bulion pentru o culoare frumoasa si o lingura de boia dulce.
Se aseaza fasolea pe farfurie si deasupra se pune ceapa calita si frunze
de patrunjel sau ceapa verde pentru aspect.
Mie imi place sa o mananc intinsa pe paine. Voua?
Fasole batuta |
Pofta mare va doresc si spor la bucatarit!
7 comentarii :
Mmm, buna tare!!!Nu am mai mancat de mult. Ce pofta mi-ai facut:)Pupici!
Te poftesc cu mare drag la o portie :)
Excelent!
Mustar ??? Nu am auzit pana acum, sunt curioasa cum e la gust. Eu nu am rabdare/timp sa fierb fasolea atata timp, oare pot sa "trisez" cu o conserva ? Nu am folosit niciodata conserve, mai trebuie oare sa o mai fierb ?
Mustarul da un gust aparte :)
Se pot folosi si conservele de fasole, sunt mai practice dar si putin mai scumpe. Sunt deja fierte :)
Lasata la inmuiat,peurma o lasi la fiert,iar cind clocoteste 3-4 min.schimbi apa,faci ASA de cel putin 3 ori,dupa care eu o fierb in oala cu presiune . In 35 de min. e fiarta. Eu o las sa se raceasca,o dau prin blender ,separat fac maioneza de usturoi in care incorporez fasolea treptat,frecind cu ulei din cind in cind cu Putin ulei. Astfel Devin Cremoase.
Eu am invatat alt secret de la soacra mea (dar e doar pentru persoanele foarte rabdatoare): dupa ce fierbe fasolea, inainte de a o pasa, decojeste fiecare bob in parte! Zau... nu te mai poti opri din mancat!
Trimiteți un comentariu