joi, 7 martie 2013

Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )

In meniul de azi avem o reteta frantuzeasca. Nu stiu daca sa-i spun tarta. Nu pot sa-i spun nici budinca. E moale, aerata, seamana ca textura cu crema de zahar ars. E buna cu prune uscate, e grozava si cu merisoare.
Aveti totusi grija : combinatia de prune cu lapte este destul de... laxativa. Eu o prepar pentru cel mic cand mananca prea mult orez si fainoase. Lasata la indemana lui, o tava dispare ca prin farmec!  E mai delicioasa decat orice medicament :) 
Este o prajiturica lejera, cu o textura interesanta. Este moale si in acelasi timp nu se sfarama. Trebuie sa o incercati ca sa intelegeti la ce ma refer...
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )


Pentru 6 portii ( e subiectiv, depinde de cat de mancaciosi sunt cei ai casei) avem nevoie de :


- 200 g făină
- 200 g de zahăr
- 4 ouă
- 2 pachete de zahăr vanilat sau, cel mai bine, o lingura generoasa de zahar vanilat preparat in casa
- 750 ml de lapte
- Aproximativ 20 de prune uscate


Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )
 
 

Eu am fost norocosa, am avut prune uscate fara samburi, productie proprie , asa ca am scapat de curatat :)
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )


Prepararea este una din cele mai usoare : se pun toate ingredientele, mai putin prunele, intr-un vas si se mixeaza pana la omogenizare. Se lasa sa stea deoparte circa o ora, timp in care putem hidrata prunele putin. Aluatul este moale, foarte moale. Asa trebuie sa fie :)
Se poate sari peste timpul de asteptare, dar este recomandat sa se lase sa stea deoparte deoarece in timpul acesta se desface amidonul si , la copt, se va lega mai bine.

Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )

Se preincalzeste cuptorul 200 ° C. Se unge o forma termorezistenta cu unt. Eu am folosit un vas yena de circa 18 cm/ 28 cm. Se toarna aluatul.
Prunele se tavalesc prin faina si se presara peste aluat. Faina le va ajuta sa stea in suspensie, sa nu cada pe fundul tartei.

Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )
 
  
Se coace timp de 1 h la 200 grade. La jumatatea timpului se roteste tava ca sa se rumeneasca uniform.
IMPORTANT : din momentul în care tarta este gata, nu se deschide usa cuptorului timp de o ora.

Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )

 Se taie si se serveste rece. Foarte rece as spune eu. Vara este excelenta scoasa direct din frigider.

Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )


Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux )

3 comentarii :

Radu spunea...

Pare a fi un fel de clafoutis, asta ca sa imi dau si eu cu parerea. :)

Oana spunea...

Sa stii ca seamana destul de mult !

Teobucatar spunea...

Mi-ai facut pofta si mi-ai adus aminte ca nu am facut nimc cu prune uscate!
Schimba si tu adresa url in in blogroll- www.teobucatar.ro si se rezol!Pup!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...