vineri, 21 ianuarie 2011

Muschiulet de porc afumat

Aceasta este reteta folosita de socrii mei la afumaturile de anul acesta. Reteta este extrem de simpla, dar aveti nevoie de o afumatoare. Se pot prepara atat muschiuleti cat si slaninuta sau kaizer. Voi posta si o varianta a acestei retete, pretabila pentru micul dejun si care se poate prepara de oricine in propria casa.




Ingrediente :- muschi de porc / cotlet fara os
- sare pentru muraturi ( neoidata)
- condimente : usturoi, ardei iute uscat, cimbru, busuioc, boia iute si dulce

In acest an nu am putut merge si noi sa ii ajutam la preparare dar promit sa revin cu poze de la "culturile" urmatoare. Ne plac atat de mult incat vom  profita de prima ocazie ca sa mai facem!

Mod de preparare:

Se pun bucatile intr-o copaie presarate cu sare de muraturi pentru gust, una peste alta. Se tin 7 zile la rece. Din doua in doua zile se intorc intre ele: cele de jos sa fie sus iar cele de sus sa fie jos si cu partile intoarse.
In a opta zi se prepara un amestec consistent din: usturoi, ardei iute pisat, cimbru,busuioc, boia iute si apa, dupa gust. Noua ne plac mai picante, asa ca ardeiul iute a fost la primul rang.
Se ung bucatile cu amestecul preparat si se acopera cu hartie. Se tin la temperatura de aprox. 4-8°C timp de 2-3 zile.
Se scot, se curata de ingredientele folosite prin radere usoara cu cutitul si stergere cu hartie si se infig carligele de inox pentru afumat.
Se tin la zvantat 2 ore.
Dupa ce s-au uscat, se pun la fum cald timp de 4 ore. Din cand in cand se verifica fragezimea si culoarea.

A rezultat un muschiulet afumat extrem de gustos care poate fi mancat ca atare. Fumul cald a copt carnea, doar bucatile mai groase aduc aminte de gustul crud afumat.

5 comentarii :

Paula spunea...

cat timp se pastreaza astfel preparatele?

Oana spunea...

nu foarte mult timp, din pacate
cam la fel ca un muschi din magazine ( circa o saptamana jumatate maxim la frigider)
Eu am mai pastrat si congelate, in vid.

Unknown spunea...

7 zile?
nu e mult?
intra condimentele in el?

Oana spunea...

Buna ziua.
Nu este prea mult... am de an am facut reteta dupa aceleasi reguli. Cartea isi trage sare si condimente din zeama in care sta.

Oana spunea...

Fiecare etapa e importanta : sarea scimba textura, culoarea si gustul. Condimentele aduc un plus de savoare

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...