sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Bomboane de ciocolata cu biscuiti si cocos

Bomboanele acestea sunt speciale pentru mine. Foarte speciale!  Pe langa faptul ca au fost unul din dulciurile preferate din copilarie, acum au o valoare mult mai mare : le-am pregatit cu drag, impreuna cu baietelul meu si cu grupa lui de la gradinita.
Am fost invitata sa gatesc alaturi de ei si pot declara cu mana pe inima ca a  fost o experienta minunata, o lectie de voiosie , de dragoste si inocenta. Este minunat sa gatesti alaturi de copii! Am reinvatat ce este curiozitatea, placerea de a te juca cu aluatul, dorinta de a manca pe furis crezand ca nimeni nu te-a observat...
Partea a doua a fost acasa, cand nazdravanul meu cel mare a vrut sa ii facem si lui tati bomboane "de-alea bune", iar lovitura de gratie a fost cand sotul a declarat ca bomboanele au fost mai bune decat baclavalele la care ma chinuisem jumatate de zi!
In ceea ce priveste sedinta foto, nu stiu cum se intampla ca bomboanele se tot imputinau, iar baietii mustaceau fericiti :)

Bomboane de ciocolata cu biscuiti si cocos

Inainte sa va povestesc mai multe, sa incepem cu inceputul, adica cu reteta ( o adaptare a salamului de biscuit)
 
 Ingrediente
- 1/2 kg de biscuiti normali (daca puteti sa luati din cei varsati este foarte bine)
- 150 gr unt topit
- 1 cana de lapte ( e posibil sa mai fie nevoie de circa 50 ml, in functie de cat de uscati sunt biscuitii)
- 1/2 cana de zahar tos sau o ciocolata de 100 g rasa fin
- diverse arome  ( eu am folosit 2 pastai de tonka in combinatie cu vanilia. Recomand cu mare drag!)
 - 2 linguri generoase de cacao
 - 100 g cocos ras pentru tavalit
- optional nuci, alune, fructe confiate (se pun in centrul bomboanelor in loc de visine din visinata)

Biscuitii se maruntesc fin de tot in robotul de bucatarie sau se dau pe razatoare.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, cacaoa, pastaile de tonka razuite fin, esenta de vanilie si zaharul si apoi se lasa la racit. Daca folositi ciocolata rasa in loc de zahar, aceasta se adauga peste biscuiti. Se toarna peste amestecul de biscuit si se framanta pana devinte o pasta fina, compacta, ca un aluat numai bun de modelat.
Din acest aluat se modeleaza bomboane care se tavalesc apoi prin cocos.

Simplu, nu-i asa? Si arata si bine, mai ales in maini pufoase de copil !

Bomboane de ciocolata cu biscuiti si cocos

Bomboane de ciocolata cu biscuiti si cocos
 
Mi se pare mie, sau erau mai multe la inceput?
Bomboane de ciocolata cu biscuiti si cocos
Oare cine e de vina?!?!?!?!?!
Bomboane de ciocolata cu biscuiti si cocos

In mod normal reteta se face foarte repede... de data asta insa, lucrurile nu au fost chiar asa :)
La prima aventura culinara ( adica cea din gradinita), mami i-a invatat pe copii cum sa faca bomboanele. Ritmul de lucru a incetinit putin, dar a devenit mai vesel si mai interesant.

Inainte de toate ne-am spalat manutele, astfel incat microbii cei rai sa nu ajunga in bomboanele noastre gustoase. Am facut cunostinta cu aluatul ciocolatos, l-am framantat impreuna in manute pana cand l-am incalzit.


Apoi am invatat sa facem bilute, tot cu mana, ca asa e cel mai distractiv. Si mari, si mici, si ovale... de toate marimile si cat mai vesele.





 
Am luat o scurta pauza de apa, sa ne tragem sufletul si mai ales sa ne dregem setea dupa ce am mancat din aluat pe furis, fara sa stie nimeni ....
Iar daca credeti ca asta e tot, va inselati !!!! A urmat o tavaleala pe cinste prin cocos. Din pacate am tavalit doar bomboanele, ca si copii s-ar fi tavalit dar nu incapeau in farfurii :D. Unii au profitat sa linga cocosul de pe maini, haine sau chiar mese :)




 
Am asezat apoi bomboanele pe farfurie, am avut o productie pe cinste! Si dupa ce am mancat pe saturate, le-am impartit cu drag si pofticiosilor din gradinita!

Cu burtica plina si cu fata plina de zambete, ne-am intors in clasa unde, prin nu stim ce minune, ninsese! Mesele erau pline de fulgi albi si gustosi :)
Prichindeii au fost de nota 10, am facut curat impreuna, fiecare s-a intrecut sa faca treaba cat mai buna :D


E una din retetele cu care ne putem tine copii cuminti si ocupati daca ii rugam sa ne ajute la modelarea lor.... Nu de alta, dar in loc de bomboane pot sa : coloreze peretii, sa zmulga prizele din pereti, sa taie perdeaua in forma de fulgi de nea, sa spele pe jos cu apa din vaza, sa deseneze cu ruj pe oglinda din hol si tot asa !
 

1 comentarii :

Anonim spunea...

dragut

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...