marți, 12 februarie 2013

Baclava

Un dulce extrem de dulce... care nu are nevoie de prea multa prezentare. Pentru mine e gustul concediilor de vara, o bucatica dulce din care nu poti manca toata tava oricat de mult te-ai stradui.
Ii multumesc Andreei pentru sursa de inspiratie :) si  pentru toate detaliile care au facut din acest desert o reusita chiar de la prima incercare!
 
Baclava
 
Ingrediente - pentru o tava mare de cuptor :
-2 pachete foi de placinta
- 230 g unt
- 350 g miez de nuca ( puteti incerca si 400 g , binenteles!)
- 2 linguri scortisoara
- 1 varf de cutit nucsoara
- 50 g zahar
pentru sirop:
- 300 ml apa
- 300 g zahar
- 5 linguri miere
- sucul de la o jumatate de lamiae

Eu am testat reteta pe jumatate din cantitatile de mai sus, asadar si pozele vor fi cu o baclava putintel mai mica. In mod normal iese una de marimea unei tavi mari de cuptor.


Intai de toate se incepe cu siropul. Acesta trebuie sa fie complet racit in momentul in care scoatem baclavaua din cuptor. Ca orice sirop, nu e mare filozofie : se pune la fier apa cu zaharul si se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Adica vreo 20-25 de minute, depinde de foc. Se stoarce jumatate de lamaie peste siropul in clocot, se omogenizeaza si se mai lasa pe foc inca 5 minute. Lamaia impiedica zaharisirea siropului si ii da si o aroma aparte. Se lasa la racit. Cand acesta e caldut se adauga mierea si se amesteca pana la dizolvarea ei completa.

Baclava

Urmeaza asamblarea propriu zisa a prajiturii. Munca nu e grea, dar e migaloasa si necesita rabdare. Si foi bune, nu partial rupte asa cum am avut eu "norocul".

Nucile se prajesc putin in cuptor, pana capata o culoare mai inchisa. Desigur, pasul e optional, se pot folosi si ca atare. Personal, imi plac mai mult putin prajite.
Se rasnesc si se amesteca cu scortisoara, nucsoara si zaharul.
Untul se topeste fie la foc mic fie ma microunde, cum am procedat eu.
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade ( foc mic spre mediu)

Eh, acum urmeaza distractia :
1.  se unge o tava cu unt
2.  in tava astfel unsa asezam prima foaie pe care o pensulam cu unt topit. Acoperim cu alta foaie; o ungem si pe aceasta cu unt. Procedam asa pana formam primul strat format din 10 foi. Astfel baza va fi suficient de solida sa sustina prajiturica.
3. Impartim compozitia cu nuca in 3 : presaram o parte in mod uniform pe ultima foaie.
4. se aseaza al doilea strat format din 6 foi
5. presaram din nou nuca
6. continuam  cu 6 foi unse +, nuca
7. pentru ultimul strat, din foile ramase folosim doar 4. Acesta este un alt secret impartasit de Andreea : nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat! Ungem din belsug cu unt acest usltim strat si bagam la frigider pentru 40 minute

Pe scurt : 10-6-6-4

Baclava

Dupa ce se scoate din frigider, se portioneaza cu un cutit bine ascutit si se baga la cuptor pentru circa 30 de minute, pana se rumeneste frumos.
Odata scoasa din cuptor , se toarna siropul racit peste baclavaua fierbinte si se acopera cu un prosop umed.

Baclava

Se lasa sa se raceasca complet apoi se introduce la frigider si se lasa pana a doua zi. Daca aveti rabdare.

Noi nu prea am avut, asa ca primele care nu au reusit sa isi traga siropul au fost casante si nu foarte reusite. Pe cele ramase le-am mutat intr-o tava mai mica, cu tot cu sirop. S-au schimbat radical pana a doua zi, au devenit suculente si fragede, adoima celor cumparate.

Baclava

Inainte de a fi servite se presara fistic tocat marunt. Sunt dulci, foarte dulci, extrem de dulci si totusi nu te poti abtine sa le mananci. Un dulce cu adevarat dulce!
Multumesc Andreea!

Pofta mare va doresc si spor la bucatarit!



 

6 comentarii :

Andreea spunea...

Pfuuuu!!! Minunate! Ma bucur ca v-au placut! Si pozele sunt superbe! Problema cu foile eu am rezolvat-o: de ceva timp incoace se gasesc in magazine (la raionul cu blat de pizza, drojdie, produse eco..etc) foi de placinta proaspete Bella . Arata exact ca cele inghetate, numai ca au 500 g parca si sunt in ambalaj si mai scrie pe ele Pastry Sheets. Sunt excelente acelea!

Oana spunea...

Multumesc de idee Andreea! La cele congelate e ca la loterie, unori sunt bune alteori sunt franjuri. Daca la o placinta cu branza mai merg, la baclava nu poti pune decat foi frumoase.

Diana spunea...

Mmmmmm...ce-mi place baclavaua!!! Felicitari pentru blog. :)

Oana spunea...

DD, bine ai venit pe blogul meu, te mai astept cu drag, cu retete savuroase!

Unknown spunea...

A iesit mimnunat, frumos aranjata pe straturi, cuburi perfecte!!! Felicitari pentru blog, este foarte frumos si plin de bunatati!

Oana spunea...

Multumesc Paula, te mai astept cu mare drag!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...