vineri, 22 februarie 2013

Stangluri cu ciocolata

Prajiturica asta e o bucatica dulce de copilarie. Uitasem de ea. Numele nu imi spunea nimic. Insa... cand am gustat-o mi-am adus aminte de bunica mea care statea langa cuptor si ma fugarea ca sa poata duce la bun sfarsit prajitura. De viata fara griji si bucuriile de atunci. Mai tineti minte ce bine era cand veneam de la joaca si in casa mirosea a mancare calda si prajituri abia scoase din cuptor?
 
Stangluri cu ciocolata

Va invit sa degustati o combinatie grozava de blat de pricomigdale si crema de ciocolata, asemanatoare cu cea de la tortul Joffre.
 

 Reteta am gasit-o la Miha , multumesc mult draga mea!
 
Ingrediente :
 Pentru foi :
6 albusuri
180 g zahar pudra
180 - 200 g nuca macinata
- optional, un sfert de lingurita de mahlab
 
Pentru crema :
6 galbenusuri
100 g zahar
3 linguri cacao
100 g unt
 
Pentru inceput se preincalzeste cuptorul la circa 180 grade (foc mediu).
Prajitura presupune doua foi, eu am preferat sa fac fiecare foaie separat, folosind pentru fiecare foaie jumate din cantitatile de mai sus.
Albusurile se bat spuma , se adauga zaharul si se bat in continuare pana obtinem o bezea ferma. Se incorporeaza nuca usor, pentru a pastra compozitia aerata.
Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( am folosit o tava mai mica, de circa 20/30 cm) si se lasa la cuptor pentru 25 de minute.
 
Stangluri cu ciocolata
 
Imediat cum se scoate din cuptor este FOARTE IMPORTANT ca blatul sa se rastoarne pe o foaie de copt sau pe un gratar si sa se dezlipeasca foaia de copt de pe spate. Daca nu se face acest lucru imediat, este foarte probabil ca blatul sa se strice ( va deveni cleios si nu se va mai putea desprinde de pe foaia pe care s-a copt).
 
Dupa finalizarea celui de-al doilea blat se face crema dupa cum urmeaza :
Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul pana se umfla si se albesc. Se adauga cacao. Se pun apoi la bain marie si se amesteca pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Untul se bate spuma si se adauga apoi linguria cu lingura compozitia de ciocolata racita. Insist sa fie de aceeasi temperatura cu untul, altfel crema se va taia iremediabil!  Eu am patit-o la tortul Joffre si nu este deloc placut...
 
Stangluri cu ciocolata
 
 
Foile se umpluc cu 3 sferturi din crema, restul se foloseste pentru ornat. Am mai adaugat si mici ornamente de ciocolata, dar nu e obligatoriu.
 
Stangluri cu ciocolata
 
Am refacut prajiturica asta inlocuind nuca cu nuca de cocos... a iesit o minunatie. Dar despre coco-cioco va povestesc data viitoare...
 
Stangluri cu ciocolata

 
 
Pofta mare va doresc si spor la bucatarit!

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...