luni, 23 mai 2011

Socata

Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la clipele minunate ale copilariei imi amintesc cu drag de aroma socului proaspat, intins pe masa din bucatarie, de tatal meu care il curata cu grija pentru a pregati licoarea magica : socata. Imi amintesc cum dadeam tarcoale borcanului asezat pe un scaun, langa geam, in soare, cum beam cu placere, pe furis, socata pe jumatate facuta... 
In ultimii ani ne-am facut rezerve serioase de soc, datorita proprietatilor terapeutice (dureri de cap, bronsita, raceala, gripa, afectiuni ale rinichilor, guta, reumatism, bronsita, arsuri, rani, umflaturi, stari febrile) dar abia anul acesta m-am incumetat sa prepar si eu socata . Am folosit reteta Laurei Adamache, iar rezultatul a fost mult peste masura asteptarilor!
Ca sa nu mai spun ca a trecut testul suprem : nazdravanului meu de un an jumatate  ii place tare mult!


Am folosit :
- 3 l apa
- 6 flori  mari de soc
- 250 gr zahar
- 2 lamai ( sucul + coaja rasa)


Prepararea este extrem de simpla, doar asteptarea este partea cea mai grea. Florile se curata de impuritati, se scufunda in apa pentru a indeparta praful si apoi se aseaza pe fundul unui vas. Se adauga zeama si coaja de lamaie iar deasupra se toarna siropul obtinut din zahar si apa, incalzit doar cat sa se topeasca zaharul. E de preferat sa se foloseasca un borcan mare, acoperit cu un tifon astfel incat sa permit intrarea aerului dar sa nu lase impuritatile sa cada in socata. 


Se lasa 2 zile sa stea la caldura apoi se strecoara si se pastreaza in frigider.



Va invit cu drag la un pahar rece de socata aromata si racoroasa

2 comentarii :

Oana spunea...

Din caietul cu retete din batrani, am cules si urmatoarea varianta de socata . E mai acidulata putin decat varianta de mai sus :

7 flori de soc proaspete
10 litri apa clocotita
2 1/2 lg zahar
2 lamai
drojdie cat o nuca

Se amesteca toate ingredientele intr-un borcan mare de sticla.

Se lasa la racoare 7 zile timp in care se amesteca zilnic. Se scoate sucul, se strecoara si se pune in sticle. Se pastreaza la rece.

Oana spunea...

Azi am folosit flori uscate. Gustul e asemanator, singura diferenta e ca a trebuit sa dublez catitatea de flori

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...