vineri, 17 decembrie 2010

Kaizer / pastrama de porc de casa

Cu putina rabdare, dar cu minim de efort, va puteti delecta cu aceste minunatii de casa. Fara conservanti sau E-uri sunt ideale pentru micul dejun.



Ingrediente :
- 1.5 kg pulpa / piept de porc
- sare gronjoasa - 4 linguri
- trei capatani de usturoi romanesc (e mai aromat) sau 2 de usturoi chinezesc
- doua linguri de piper
- doua linguri de cimbru tocat
- o crenguta de busuioc
- 2-3 frunze de dafin
- doua linguri de oregano
- doua linguri de boia dulce
- o lingurita boia iute sau un ardei iute uscat
- zeama de varza sau vin rosu pentru fiert

In functie de preferinte, se poate folosi pulpa de porc sau piept, insa rezultatul va fi putin diferit : o pastrama mai slaba sau un kaizer nu foarte gras, ambele delicioase!

Condimentele le-am prezentat in cantitatile folosite de mine dar acestea pot varia in functie de gustul fiecaruia.

Cum am procedat : carnea am taiat-o in 4 bucati, am sarat-o pe fieare in parte si am lasat-o sa se odihneasca circa 30 de minute.

Condimentele, mai putin dafinul, le-am pus intr-un mojar si lea-m pisat pana au devenit o pasta. Usturoiul l-am pisat marunt si l-am adaugat peste ele. Optional se poate adauaga putin ulei astfel incat acestea sa adere mai bine la carne.



Se unge fiecare bucata de carne cu amestecul de condimente, se adauga bucatele de frunza de dafin si apoi se impacheteaza in hartie de copt.



Se pune la frigider pentru circa 3-4 zile.
Dupa ce carnea s-a macerat in condimente, este timpul sa o gatim.  Se aseaza pahetele cu tot cu condimente intr-o oala sau tava cu peretii inalti si se acopera cu zeama de varza sau cu vin rosu amestecat cu apa (proportie 1:1).

Se lasa la cuptor circa 3 ore jumatate sau pana cand lichidul s-a evaporat aproape tot. La circa o ora dupa ce s-a introdus in cuptor, rulourile se intorc pe partea cealata, astfel incat sa nu avem partea de sus uscata si cea de jos zemoasa.

La final, se lasa la racit, se curata de condimente  si se lasa la rece circa 2-3 ore sa se zvante. Eu le-am pus in balcon, intr-o sita astfel incat sa se scurga surplusul de apa.

Deoarece nu stiam care o sa fie mai buna, am pus doua bucati in zeama de varza si celelalte doua in vin. Trebuie sa recunosc ca varianta in vin ne place mai mult, dar nu ne displace nici cea cu zeama de varza. Ca deosebire majora, cea cu vin seamana mai mult cu pastrama iar cea cu zama de varza aduce putin aminte de toba de casa. Voi repeta reteta cu drag, cu mici modificari experimentale.
Rezultatul nu poate fi altfel decat delicios!

18 comentarii :

Mihaela spunea...

imi place foarte mult reteta asta, o incerc sigur :)

Anonim spunea...

La ce temperatura trebuie lasata in cuptor?

Oana spunea...

La foc mediu am lasat eu, undeva pe la 200 de grade . Cred ca mergea si la foc mic, mi-a fost insa teama sa nu se usuce prea mult.
La un moment dat am facut chiar pe foc, la foc mai mic, in oala cu capac. E o reteta pe care o fac destul de des, mai putin vara cand e prea cald si ne imbie mai mult branzica decat carnea. Merge excelent si cu carne mai slaba, inclusiv de gaina sau curcan.
Oana

Anonim spunea...

Ma incata tare mult reteta dupa prezentarea facuta,dar ma intreb :oare nu e prea sarata?

Oana spunea...

Draga Anonim,
binenteles ca se pot schimba cantitatile de sare/condimente. Noua ne place cu sarea in proportia de mai sus, dar aceasta nu e batuta in cuie. Nu mi se pare prea sarat, ci "numai bun".
Un mediu sarat are doua roluri :
In primul rand carnea nu se va strica ( sta la rece 3-4 zile, timp in care trebuie sa ramana cat mai buna)
In al doilea rand va macera si fragezi carnea. Ea va capata aspectul acela rosiatic specific carnii saramurate.
Nu am incercat cu sare mai putina, ar fi o idee ca sa iasa putintel mai dietetica.

liana spunea...

Si noi suntem adeptii bunatatilor home made si de multa vreme ma gandesc la reteta asta a ta... Acum o sa-mi iau inima in dinti si o sa incerc s-o fac pentru Craciun :).

Anonim spunea...

Buna Oana!
Felicitari pentru retete si pentru blog! Sunt fana a mancarii gatite in casa, cat mai natural fara e-uri si aditivi, conservanti, etc.
Cautam o reteta pentru un kaiser/ pastrama/ sunca de casa si asa am dat de tine. Mi-au placut multe din retetele tale. Am facut kaiserul de casa dar din pacate nu mi-a iesit ca si al tau. Adevarul este ca am pus mai putina sare adica 2 linguri si n-am avut rabdare sa tin carnea la frigider decat 2 zile. In rest am respectat intocmai reteta.
A iesit foarte buna ca si gust dar mie mi-a iesit inchisa la culoare, usor maronie ca o friptura. Nu este asa rozie ca si a ta.Am vazut ca mai sus spuneai ca sarea acea ii da culoarea roz a carnii saramurate. Mie mi se pare ca am tinut-o mult la cuptor 3 ore jumate si poate de aceea a iesit mai inchisa la culoare plus ca pare foarte fiarta s-au desprins straturile de carne de stratul de grasime al pieptului de porc. Nu am putut sa o tai felii asa cum e in prezentarea retetei. Intrebarea mea este daca crezi ca se face daca o tin mai putin la cuptor. Iti multumesc anticipat pentru raspuns si iti ureaza succes in tot ce faci tot o Oana!

Oana spunea...

Multumesc mult de apreciere!
Sincer, nu cred ca statul extra in cuptor ii schimba culoarea (carnea se deschide putin la culoare prin procesare termica), ci mai degraba condimentele pot inchide carnea la culoare. Sau statul prea mult pe foc ( mai ales in vin rosu). Nici mie nu mi-a iesit ca la carte de prima data, dar a doua oara a fost chiar un succes :) Iti tin pumnii!

ana spunea...

Doamne sunt minunate retetele tale mai ales ca noi vrem sa renuntam definitiv la tot ce inseamna chimicale, Euri, aditivi, zahar, etc! Si de mezeluri totusi avem nevoie pt ca dimineata ce mananci repede? Asa ca voi face reteta sau retele tale pt ca asta cautam demult! Mai astept noutati cu "mezelurile" naturale facute in casa! Voiam totusi sa te intreb unde le pot tine la uscat daca le fac vara? Merge in frigider? O fi umezeala ? Multumesc

Oana spunea...

Draga Ana, ma bucur sa aflu ca retetele mele sunt pe placul tau. Din pacate uscarea se face doar in locuri aerisite, trebuie sa fie curenti de aer, iar frigiderul nu face parte din aceasta categorie :(

ana spunea...

Corect asa ma gandeam si eu..

Anonim spunea...

Am facut reteta dar putin schimbata, adica am fiert carnea 2 ore, am scos-o din hartia de copt si in apa cu vin am adaugat dafin, piper, 3 linguri de bulion, usturoi verde si cativa cartifi noi. Dupa 1 ora a fost gata. Carnea excelenta, iar sosul perfect, putin iute si foarte aromat
Pofta buna

Anonim spunea...

ai numai retete deosebite(muschiulet facut in casa-nu am mai auzit la altcineva).esti o gospodina desavarsita.sigur am sa fac si eu multe din retetele tale .felicitari pt. felul in care iti tratezi familia

Oana spunea...

Multumesc mult de tot de apreciere! Sper ca retetele mele sa aduca cat mai multe bucurii si in familia dumneavoastra :)

Unknown spunea...

Daca ai sti cat am cautat aceasta reteta! Este preferata mea din copilarie si a copiilor mei pe care mama o face mereu dar acum este plecata din tara si nu-mi permit s-o sun. Asa ca trebuie sa ma apuc de treaba. Iti multumesc pentru ca-mi dai aceasta sansa de a-i simti mai putin lipsa (macar la preparatele de craciun).

Oana spunea...

Madalina
ma bucur nespus ca iti pot face acest cadou de sarbatori!

Anonim spunea...

Mie mi se pare mult ,mult,mult 3 ore ,am facut reteta de nenumarate ori pe foc si o lasam 30 min ( la 15 min o intorceam) fiarta cu capac si era perfecta. Acum vreau sa o fac la cuptor "lumineaza-ma",ce sa fac ???

Oana spunea...

La cuptor timpul de preparare este mai mare. Sincer, nu am lasat niciodata sub 3h, cred ca merge si la jumatate. Deoarece o fac pentru copii, o vreau foarte frageda...

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...