duminică, 29 decembrie 2013

Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba

Tortul de astazi este, cred, unul din cele mai fine pe care le-am gustat pana acum. Suprinde prin textura, gust, finetea cremei. E un tort care se preteaza la ocazii speciale si este creatia unui mare cofetar din New York, specializat in torturi de nunta : Ron Ben-Israel.
 
Daca torturile de morcovi se prezinta de obicei in combinatie cu crema de branza, cel de astazi are o crema fina de unt, bezea si ciocolata alba. Blatul este foarte aromat, rasfatat de stafide si nuci. In plus, piperul cayenne ii da blatului acel element wow, care face dintr-un tort simplu o opera de arta.
 
Nu o sa va mint, crema este una din cele mai migaloase creme pe care le-am facut pana acum, dar credeti-ma pe cuvant : merita!
 
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba

Sursa retetei : De prin lume adunate. Multumesc Mihaela !
 
Ingrediente :

Blat :
6 oua
600 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
420 ml ulei
300 g faina
1 lingura praf de copt
1/2 lingurita bicarbonate de sodium
2 lingurite sare
1 lingura scortisoara
1 lingurita nucsoara
1/2 lingurita ghimbir pudra
1/2 lingurita cayenne pepper ( puteti pune boia iute)
1 cana stafide
 2+ 1/4 cani nuci coapte si tocate
6 cani morcovi dati pe razatoare

Crema:
8 albusuri
un praf de sare
300 g zahar
700 g unt
200 g ciocolata alba
 

Eu am folosit doar jumatate de cantitate si a iesit un tort destul de mare. Instructiunile de mai jos sunt pentru cantitatile injumatatite. Daca faceti cantitatea intreaga, folositi o forma de tort mai mare ( cea de 26 cm)
 
Untul se scoate din frigider.
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
 
Am inceput cu blatul, sa ii dau suficient timp sa se raceasca. Am folosit pentru copt doua forme de 20 cm, iar blaturile rezultate le-am taiat pe jumatate ( au rezultat astfel 4 foi de blat).
Ouale se mixeaza cu zaharul pana se albesc si cresc mult in volum. Se adauga uleiul incetul cu incetul, apoi vanilia, mixand pana la incorporare.
Separat se amesteca faina cu stafidele, nucile si restul de ingrediente uscate ( nu si morcovul !) . Din acest amestec se pune cate o lingura in compozitia de ou, amestecand bine de fiecare data. La final se adauga morcovul ras, amestecandu-l cu o spatula pana la incorporare.
Compozitia astfel obtinuta se imparte in doua forme de tort,tapetate in prealabi.
Blaturile se coc circa 45 de minute sau pana cand trec testul scobitorii : o scobitoare introdusa in blat iese uscata.
Se scot si se lasa la racit.  Blaturile se taie fiecare pe jumatate, astfel incat rezulta 4 foi.
Pont : ca sa se taie bine blatul, fara a se faramita, acesta trebuie sa fie complet racit si sa stea la frigider circa o ora.
 
 
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba
Crema este destul de migaloasa... dar merita !!!!
Topiti ciocolata la microunde, fara insa sa o fierbeti. Lasati-o deoparte.
Albusurile se amesteca cu sarea si zaharul si se bat la baie de aburi pana ajung la circa 63 grade. Cu alte cuvinte sunt fierbinti la atingere, dar nu s-au transformat in omleta. zaharul se va fi topit in acest timp.
Atentie : apa clocotita nu trebuie sa atinga fundul vasului in care batem albusul !
Baterea lor la aburi are rolul de a inlatura orice posibile surse de intoxicatie din ouale crude.
Se iau de pe foc si se bat cu mxerul la viteza mare pana cand exteriorul vasului s-a racit complet. Untul moale se adauga in albusuri incetul cu incetul, mixand bine de fiecare data. Daca se intampla sa se taie, cresteti viteza la maxim. Teoretic ar trebui sa isi revina. La mine s-a taiat  pe la jumtatatea cantitatii de unt si nu am reusit sa o repar asa.Astfel ca am batut spuma separate restul de unt si in acea crema de unt am adaugat crema de bezea taiata lingura cu lingura. S-a incorporate perfect si crema a iesit grozava!
La sfarsit se adauga ciocolata alba topita si se mixeaza pana la incorporare.
 
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba
Se monteaza tortul, pastrand circa jumatate din crema pentru ornat. L-am lasat asa, alb, neornat, ravasit!
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba
Odata sectionat, blaturile apar colorate intens, in contrast cu crema alba. Gustul e minunat de aromat, surprinzator si plin de contraste. Crema e fina, blatul e putin umed si plin de nuci si stafide.
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba
 Cu cat e mai rece, cu atat se taie mai frumos....
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba
Enjoy!

14 comentarii :

Licuta Marin spunea...

Fara suparare dar prima felie este a mea! Mmm, trebuie sa fie un deliciu! La multi ani si un An Nou numai cu bucurii sa ai! Pupici!

Oana spunea...

E chiar o placere pentru mine sa ti-o ofer Licuta !

Anonim spunea...

as putea afla si eu cantitatea de unt ??

Oana spunea...

Buna observatie! Am corectat, multumesc mult!

Jo's spunea...

420 ml ulei? Nu cumva 42 ml? Mi se pare cam mult

Oana spunea...

Sunt corecte cantitatile. Tortul iese foarte foarte mare, recomand injumatatirea cantitatilor pentru un tort generos :)

Ionut spunea...

am facut. si e foarte bun tortul asta. multumesc. geniala reteta!

Anonim spunea...

doua lingurite de sare la blat?......nu este cam mult?

Oana spunea...

tortul este foarte mare :)
am pus doua lingurite rase si a fost ok

Rent a car Bucuresti spunea...

Arata extraordinar!
Cred ca este un desert delicios.

Mari spunea...

Este demential!

Mari spunea...

Demential! Mi-a placut foarte mult!

Super Killer 25EC spunea...

Arata absolut delicios, mi-a lasat gura apa. Nu am mancat niciodata un tort care sa aiba piper in compozitia blatului, as fi tare curioasa sa-l incerc.

Laura spunea...

Arata delicios ! :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...