Gemul de prune este dulcele universal al copilariei. Fie ca il cheama gem, magiun sau marmelada, borcanul cu pricina ascunde in el o amintire dulce: magiunul intins pe paine si baut alaturi de o cana de lapte in bucataria bunicii :)
Bunica mea il facea fara zahar, cu multa nuca, cu prune si nuci culese din gradina proprie. Il facea cu drag, intr-un tuci imens, afara, pe foc de lemne. Furam pe furis din el si fugeam cu mustati colorate, ferm convinsa ca hotul a scapat basma curata:)
Gem de prune cu scortisoara |
Fie ca il preferati simplu sau cu arome, reteta pe care v-o propun e foarte versatila si poate fi adaptata in functie de preferintele fiecaruia. Personal imi place simplu cu nuca sau doar cu scortisoara ..
Ingrediente :
-5 kg prune foarte bine coapte
- 1 kg de zahar ( merge si cu 750 g daca prunele sunt foarte dulci)
- optional 2-3 linguri de scortisoara sau o cana de miez de nuca tocata mare sau 4-5 stelute de anason
- optional, zeama de la o lamaie, ( previne zaharisirea) - s pune spre sfarsitul fierberii ( eu nu folosesc in mod normal deoarece nu pun mult zahar, ci doar 750 g)
- optional, zeama de la o lamaie, ( previne zaharisirea) - s pune spre sfarsitul fierberii ( eu nu folosesc in mod normal deoarece nu pun mult zahar, ci doar 750 g)
Eu am facut atat simplu, cat si cu scortisoara. Inca nu m-am decis care ne place mai mult, borcanele se golesc inainte sa apuce iarna :)
Am avut norocul sa gasesc in piata niste prune imense, dulci si extrem de coapte. Nu conteaza daca sunt mari sau mici, important este sa fie coapte si zemoase.
Gem de prune cu scortisoara |
Prunele se desfac in doua si se indeparteaza samburele. Se pun ca atare intr-o oala mare, cu fundul gros. Se adauga zaharul si se pun la fiert pe aragaz, la foc mic. Prunele isi lasa singure zeama, nu e nevoie sa se adauge zahar suplimentar. In timpul fierberii ele se vor inrosi, in final atingand acea culoare visiniu albastruie, caracteristica gemului.
Dupa ce au inceput sa clocoteasca si s-au colorat deja in rosu se adauga scortisoara, nuca sau anasonul.
Gem de prune cu scortisoara |
Ca sa nu fie nevoie sa amestecati tot timpul, mai ales spre sfarsitul fierberii, sfatul meu este sa bagati oala in cuptor dupa ce compozitia a inceput sa scada. Timpul de fierbere va creste dar, pe de alta parte, nu mai e nevoie sa stati langa aragaz. Se lasa la foc mic pana cand compozitia s-a ingrosat suficient.
Un truc pentru a scurta timpul de fierbere este sa folositi o oala cu gura cat mai larga, ca sa mareasca suprafata de evaporare.
Gem de prune cu scortisoara |
Dupa ce gemul este gata, se toarna fierbinte in borcanele curate, sterilizate si se infileteaza bine capacele. Se lasa sa se raceasca treptat, sub paturi sau, cel mai convenabil, in cuptor, cu usa inchisa. Cuptorul va mentine caldura mai mult timp, continuand procesul de sterilizare.
Gem de prune cu scortisoara |
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu