vineri, 17 mai 2013

Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi

Cu sau fara os, costitele sunt fragede si gustoase. Le-am imbatat putin in bere si am copt in sosul lor painici fragede si aromate. O nebunie! Nu este un preparat cu un look wooooow, insa gustul intrece orice asteptari!
Chiar daca costitele de vitel nu sunt tocmai prima alegere in materie de carne, reteta de astazi promite sa surprinda. Am avut vitel de lapte, nici prea gras dar nici prea slab, portionat in bucati de 7-10 cm.  Copt lent, in cuptor, tesuturile mai tari, de legatura, se destrama si lasa carnea moale si suculenta. Nu va sfiiti sa va murdariti pe degete...
 
Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi
 
Pentru circa 6 portii am folosit :
-1.5 kg costita de vitel portionate in bucati de 7-10 cm lungime ( merge si manzat, dar timpul de coacere va creste)
- sare si piper proaspat macinat
- 4 linguri de ulei de masline (Costa D'Oro)
- 3 cepe galbene mari, taiate julien
- 400 g baby carrot sau 4 morcovi mari feliati rondele
- 3-4 fire de usturoi verde taiat rondele
- 1 conserva de rosii in suc propriu ( 240 g sau 425 ml)
- 375 ml bere
- 4-5 linguri de pasta de ardei ( eu am avut facuta in casa, o graozavie!!!)
- 1-2 lingurite darnice de mustar cu semnite
 
Pentru painicile aromate :
- 250 g faina cu agent de crestere ( sau 250 g faina normala + 1/2 plic praf de copt)
- 1/4 lingurita sare
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin (Costa D'Oro)
- o lingura de ierburi tocate ( dupa preferinta, eu am folosit rozmarin si patrunjel proaspat)
- 115 ml lapte batut
- 1 ou pentru glazurat
 
Se preincalzeste cuptorul la 165 grade. Vita si carnea in general se prepara la cuptor la temperature minima, ca sa fie frageda si suculenta.
Costitele se asezoneaza cu sare si piper apoi de rumenesc pe ambele parti in 4 linguri de ulei de masline. E bine sa nu le inghesuim in tigaie, chair daca acest lucru inseamna sa le rumenim in 2-3 randuri. Cand sunt gata se aseaza untr-o tava sau un vas termorezistent.
 
Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi
 
 
In principiu costitele sunt mai grasute, de aceea ele vor lasa destul de multa grasime in tigaia in care le-am rumenit. In acea grasime combinata cu uleiul de masline pus initial vom cali ceapa taia solzisori. Daca considerati ca mai este nevoie de ulei, mai adaugati o lingura. Folositi ulei de calitate, ingredientele de calitate duc la un preparat final cu un gust net superior. Eu am folosit Costa D'Oro, il recomand cu draga inima.
Dupa ce ceapa a devenit sticloasa, se adauga morcovul si se caleste pana incepe sa se inmoaie. Se adauga usturoiul si, dupa un minut, se adauga si conserva de rosii, pasta de ardei, berea si mustarul, sare si piper dupa gust.
Sosul astfel rezultat se toarna peste costite si se introduce in cuptor pentru circa 3 ore. In acest rastimp, costitele se intorc din 45 in 45 de minute.
 
Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi
 
Cu circa 10-15 minute inainte sa fie gata carnea de vita, incepem prepararea painicilor :
Faina si sarea se pun intr-un castron mare, se adauga uleiul si se amesteca cu mana pana devine nisipos. Adaugam ierburile si apoi laptele batut. Framantam pana obtinem o coca omogena si frageda. Intindem o foaie de circa 1,5 cm grosime si taiem cu o forma cercuri cu diametrul de 5 cm. Obtinem circa 12 cercuri/ painici.
Asezam painicile peste carne si le ungem cu oul batut. Crestem temperatura in cuptor la 200 grade si asezam tava in partea de sus a cuptorului.Coacem pentru circa 10-15 minute pana se rumenesc painicile. Chiflele cresc si se coc in sosul de vita, preluand savoarea acestuia. La final vor fi pufoase, aromate, cu baza suculenta.
 
Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi
 
Preparatul se consuma cald, imediat dupa preparare. Alcoolul din bere topeste grasimea specifica costitelor si fragezeste carnea. Chiflele au aroma de ierburi si sos de vita, completand in mod ideal aceasta mancare.
Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi
 
Cu acest preparat particip la concursul organizat de Teo si Costa D'Oro. Multumesc pentru provocare :D
Nu-i asa ca-i bun?
Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi
 
E fraged, aromat, suculent si se topeste in gura!
Mmmmm
 
Coaste de vitel in bere si painici cu ierburi
 
 

4 comentarii :

Miha spunea...

Arata foarte bine mancarica ta! Cu siguranta nu m-as sfii sa ma murdaresc pe degete :)))

Succes! ;)

Oana spunea...

Multumesc Miha :D
A mancat si mofturosul sef doua portii! El uraste morcovul dar aici nici nu cred ca stie ce a mancat! E atat de aromata si de gustoasa incat nu regret ca am cumparat costitele alea !

Miha spunea...

Felicitari Oana pentru premiu! Ma bucur tare mult pentru tine! >:D<

Oana spunea...

Am castigat!?!?!?! Mersi mult de veste! Ma duc acum sa verific :)
Ma gandeam ca nu prea am sanse pentru ca pozele nu erau chiar WOOOW desi gustul a fost cu adevarat divin!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...