Am primit zilele trecute, de la o cititoare a blogului meu, o reteta cu mere absolut delicioasa. Se prepara foarte repede si asta nu e singura calitate! Pufoasa si plina de bucati mari de mere, suculenta, acoperita cu o glazura de ciocolata... este perfecta pentru zilel mohorate de toamna. Parca incalzeste sufletul. Mai ales daca e mancata fierbinte, cum s-a intamplat cand am facut-o prima data. Teoretic... ar trebui sa se serveasca rece. Practic, e mult mai greu.
Multumesc Gabrielei Catuneanu pentru reteta minunata! Ori de cate ori o voi savura, ma voi gandi la ea...
Prajitura cu mere glazurata |
- 6 oua
- 1 cana cu zahar
- 1 cana si jumatate cu faina
- un plic praf de copt
- 8 linguri ulei
- rom , coaja de lamaie , vanilie ( ce iti place mai mult ca si mirodenii )
- 3-4 cani de mere taiate cuburi mici ( nu foarte mici dar nici foarte mari ) - vreo 10 mere mai precis .
Separi albusele de galbenuse si bati spuma albusele . Adaugi cana de zahar si apoi galbenusele . Adaugi uleiul si apoi faina incorporandu-le prin invaluire ca sa ramina pufoasa compozitia . Adaugi si praful de copt si apoi merele si mirodeniile .
Trebuie sa rezulte un aluat care se toarna ca la chec .
Ungi cu margarina sau unt tava si o tapetezi cu faina . ( Eu am facut si in tava de la cuptor si intr-un vas Yena oval - in zile diferite - si pot sa iti spun ca in vasul yena a iesit mai pufoasa si mai inalta ) .
Torni compozitia si o bagi la cuptorul deja preincalzit la 200 grade. O lasi 45-50 minute pina se rumeneste frumos pe deasupra ( sa fie maronie - cafea cu lapte ) .
Cand o scoti din cuptor o intepi bine cu o scobitoare si torni glazura de cacao peste ea . Este deosebita caci glazura intra prin gaurile facute cu scobitoarea si patrunde pe linga mere in prajitura.
Glazura am facut-o din 4 linguri de apa + 8 linguri de zahar (farin) si 2 linguri de cacao + un cub mic de unt la final .
Se taie cand se raceste .
Este delicioasa.
Prajitura cu mere glazurata |
Eu am facut-o intr-o tava de friptura si cred ca ar mai fi mers cateva mere. Mi s-au parut suficiente 5 mere maaaaari dar m-am inselat. Ca sa para mai apetisante pentru cel mic, am decorat fiecare patratel cu cateva bucati de ciocolata kinder cu crema de lapte. Le-am topit putin in cuptor pana au inceput sa se prelinga pe laterale. Nu stiu daca merele l-au convins dar stiu sigur ca glazura de ciocolata a devenit prietena lui cea mai buna. A fost... ca nu-l mai oprea nimeni din mancat.
10 comentarii :
Minunat arata!!!Cred ca e tare delicioasa!Pup!
Multumesc Licuta
Mie mi se pare ca prajiturica asta este tare nedreapta : este mult mai buna decat arata.
Tinand cont ca s-a mancat fierbinte, cu greu am reusit sa salvez ceva pentru sedinta foto. Ca sa nu mai zic ca si farfurioara asta era pandita iar cel mic mi-a furat din prajituri cand reglam aparatul. Dragul de el, era asa de fericit ca a mai gasit o bucatica...
Oana eu te cred pa cuvant!! da sa-ti mai zic si eu.. chiar arata super bine! si cu siguranta e gro-za-va!! pupici
O prajitura grozava! ;)
Multumesc de apreciere Antonina & Miha!
Faina prajitura si aratoasa asa dichisita in glazura glazura aia!Pupici!
O bunatate: mere si ciocolata, o pereche irezistibila!
@ Teo si Lilly : data viitoare cand mai fac va invit la o felie. Sau mai multe :)
mmmm ce buna trebuie sa fie! si n-are scortisoara, ci vanilie. Pe gustul meu.
daca inlocuiesti cacaoa din glazura cu pudra de roscove iese si la fel de delicioasa, si un pic mai sanatoasa (pt bebei ciocolatosi e numai bun asa :) )
Trimiteți un comentariu