luni, 11 martie 2013

Pate de ficat de casa

Astazi va propun sa revenim la traditiile de odinioara. Atunci oamenii traiau sanatos, mancarea nu continea atatea E-uri, era gustoasa si, mai presus de toate, naturala. 
Va propun sa incercati macar o data un pate de ficat facut in casa. Se prepara usor, repede, si este potrivit pentru toate varstele ( nu si pentru cei sub 10 luni, din pacate).


Pate de ficat de casa
 



Ingrediente :
120 g ficat de pui (aproximativ 3 ficatei)
50 g unt
o ceapa
un galbenus fiert
20 g usturoi ( 4-5 catei )
1/4 lingurita nucsoara macinata
cate o crenguta de rozmarin, cimbru busuioc
1-2 frunze de dafin
jumatate de ceasca de apa
sare si piper - optional
Pate de ficat de casa


Ficatul de pui se pune la fiert in putina apa si se lasa sa dea in 2-3 clocote.
Pate de ficat de casa

Separat, se adauga untul intr-un vas si se pune la foc mic. Cand incepe sa se topeasca se adauga cepa taiata solzisori si usturoiul taiat rondele. Se pune un capac si se lasa sa se inabuse circa 2-3 minute. Se adauga condimentele, ficatul fiert si jumatate de ceasca de apa . Se lasa sa fiarba pana cand lichidul a scazut aproape de tot.
Pate de ficat de casa

Pate de ficat de casa

Se scot crengutele si frunzele de dafin si se adauga galbenusul fiert. Se paseaza cu un blender obtinandu-se un pate cremos. Dupa ce va sta la rece, acesta se va intari.
Pate de ficat de casa


Pate de ficat de casa

De cand am facut aceasta reteta, nu am mai cumparat pate din comert. Gustul mi se pare net superior si, in plus, stiu ca nu are aditivi, slanina si alte minuni care se gasesc in pateul industrial.

Voua cum vi se pare?

Pate de ficat de casa

16 comentarii:

  1. Imi place reteta asta cred ca o sa incerc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Marie, nu prea are cum sa nu iasa :) Iti tin pumnii !

    RăspundețiȘtergere
  3. e foarte bun!!!!delicios ....

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-a iesit aromat ca gust, insa foarte tare ca si consistenta. Dupa ce s-a racit (iar untul s-a intarit) s-a intarit si mai tare! Sa fi fost de la cantitatea de ceapa, oi fi pus prea putina? Sau prea multi ficatei? Ce crezi?

    Multumesc de ajutor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Probabil s-au uscat foarte tare ficateii, de obicei cei din comert sunt aposi. Sau poate ceapa a fos putina... data viitoare poti lasa mai mult sos inainte sa transformi totul in pasta

    RăspundețiȘtergere
  6. de asemenea, se mai poate adauga extra unt... dar la rece invariabil se intareste. In schimb, la temperature camerei va avea din nou consistenta cremoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Oana ,ma bucur ca"te-am intalnit", tare faine retetele tale , as face pate-ul acesta de ficat , dar nu stiu daca merge cu ficat de porc, ca asa as vrea sa-l fac, mersi de raspuns, Marga

    RăspundețiȘtergere
  8. E ok si cu porc dar nu lasa sa scada compozitia prea mult pe foc. Ma bucur mult ca iti plac retetele mele, te mai astept cu mare drag !

    RăspundețiȘtergere
  9. As adauga ca ficatul ar trebui sa fie de la un pui de tara, fiindca cel din comert contine antibiotice, hormoni si alte nebunii contraindicate alimentatiei sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acum l-am facut. A iesit foarte bun. Usor, ieftin si mult mai sanatos decat cel din conserva. Multumim pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am facut acum aceasta reteta. Si este super bun. Multumim pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am facut pate de casa dupa aceasta reteta prima data in iulie 2013. De atunci o fac mereu. Este un preparat foarte rafinat. Se serveste cu dulceata de ceapa rosie si cu patrunjel verde. Felicitari ! Irina

    RăspundețiȘtergere