luni, 3 ianuarie 2011

Placinta creata cu branza dulce

Specialitatea mamei soacre a facut furori la aniversarea nazdravanului meu. Banala placinta cu branza a trecut printr-o schimbare radicala de look : foile incretite de placinta se topesc pur si simplu in crema de iaurt.



Ingrediente :

 - un pachei foi de placinta
Pentru umplutua :
- 1 kg branza dulce
- 3 oua mari
- zahar dupa gust (am folosit circa 200 g dar se poate si mai dulce)
- un pumn de stafide
- putin rom pentru inmuiat stafidele
- ulei pentru uns foile
Pentru sosul de iaurt:
- o cana de iaurt
- 2 linguri smantana
- 2 oua
- 4 linguri de zahar
- vanilie


Secretul acestei placinte este felul in care se impacheteaza branza in foile de placinta. Rezulta un fel de rulouri care se incretesc in tava. Sosul de lapte batut si smantana de deasupra se imbiba in foile de placinta, rezultand o placinta pufoasa cu o textura interesanta.

Pentru inceput se pun stafidele la umflat in rom (cat sa le acopere).
Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura, mai putin uleiul si se amesteca bine pana se omogenizeaza si branza devine fina.


Acum vine partea cea mai interesanta, "secretul" acestei prajituri. Se separa foile de placinta, cu grija sa nu se rupa. Se ia o foaie, se impatureste in 2 si se taie in jumatate.

Acum vom face "rulouri" umplute cu branza care se incretesc si se aseaza in tava. Sper ca pozele sa fie suficient de explicite, descrierea pare stufoasa dar in fapt e foarte simpla.
Cum procedam :
Se aseaza o foaie intreaga pe masa si se tamponeaza cu ulei din loc in loc. Se aseaza jumatatea de foaie deasupra, o tamponam cu ulei si apoi indoim foaia de dedesubt peste ea, ca la o carte. Am obtinut o fasie cu 3 straturi de foaie de placinta.



Deasupra se aseaza compozitia de branza, cu lingura, pe lungul foii. Se acopera compozitia cu lateralele foii, ca la o rulada, dar fara sa suprapunem marginile.




Se apuca de capete si se strange usor spre centru, obtinand o mini rulada creata. Se aseaza in tava acoperita in prealabil cu hartie de copt unsa cu unt.




Se procedeaza la fel cu restul de foi pana se umple tava. Multumiri mamei soacre care a avut rabdarea sa impatureasca ( mainile ei sunt "vedetele"din poza ).

Nu fiti dezamagite daca nu reusiti o incretitura estetica, sosul de iaurt va acoperi orice defect :)

Separat, se amesteca iaurtul cu smantana. ouale, zaharul si vanilia si se toarna uniform peste rulourile de branza.


Va recomand sa folositi o tava cu marginea mai inalta astfel incat sa nu curga iaurtul.

Se baga la cuptor, la foc mediu si se lasa pana cand se rumeneste deasupra.

Se lasa la racit inainte sa se taie.
Surpriza acum vine : foile s-au topit ca prin minune iar placinta este aerata ! Delicios !


2 comentarii: